HPK:n tehottomuudelle jatko – TPS vei pisteet pienten marginaalien kamppailussa

TPS – HPK  1-0 (0-0, 1-0, 0-0)

HPK kohtasi lauantai-illan ottelussaan sarjajohtaja TPS:n ja lähti samalla katkaisemaan kolmen ottelun tappioputkeaan, sekä  kuuden erän maalitonta putkeaan. Illan ottelu oli pienten marginaalien kamppailu, joka kääntyi loppujen lopuksi Turkulaisille, vaikkakin HPK hienoisesti hallitsikin illan kamppailua ei se pystynyt murtamaan TPS:n puolustuslinjaa.

Ottelun lehdistötilaisuuden tallenne artikkelin lopussa.

Tarkan markan erä

Ottelun avauserä alkoi HPK:n osalta hieman tunnustellen ja osittain tästä johtuen kotijoukkue TPS saikin otteen pelistä sekä kiekosta.

Tuo kiekkokontrolli tuotti ensimmäisen maalipaikan jo muutaman minuutin pelin jälkeen, kun kotijoukkue toimitti päätypelin jälkeen kiekon siniviivan kulmaukseen, jossa sen vastaanotti Eemil Viro. Viro löysi napakalla syötöllään b-pisteiden väliin unohtuneen Kalle Väisäsen, joka sai yrittää maalin tekemistä oikeastaan parhaalta mahdolliselta paikalta. Väisäsen laukaus kuitenkin kilpistyi HPK -maalivahti Eetu Laurikaisen loistavaan torjuntaan, kuin myös irtokiekossa olleen Mitch Hultsinkin laukaus.

Tuon TPS:n ensimmäisten minuuttien painostusjakson jälkeen HPK löysi rauhan ja tasapainon omaan tekemiseensä. Se viljeli viivelähtöjä ja sai muutaman pidemmän hallintajakson TPS:n kenttäpäätyn. Kotijoukkue kuitenkin puolusti keskustaa tiiviisti ja HPK oli täten pakotettu hakemaan laukauksia siniviivan tuntumasta.

Erän puolessavälissä TPS sai hyvän mahdollisuuden mennä ottelussa johtoon, kun ajassa 10.23 HPK:n Joel Janatuiselle oli Juraj Slafkovskyn liikkeet liikaa ja mies joutui kiinnipitämisestä kahden minuutin istunnolle. Erinomaisesti alkukaudesta asti toiminut HPK:n alivoima oli jälleen teräksistä sekä tiivistä, kun se piti TPS:n ylivoimaa lähes pilkkanaan. Turkulaisille ei kirjattu ylivoimansa aikana yhtään laukausta.

Vaikka ylivoima ei aina toimisikaan, niin se kuitenkin aina luo sitä kuuluisaa “momenttumia” joukkueen peliin, niin nytkin.

Erän viimeiset kahdeksan minuuttia pelattiin lähes kokonaan TPS:n komennossa ja se saikin muutaman potentiaalisen tekopaikan. Yksi näistä tuli Juhani Jasulle, joka pääsi väläyttämään rannelaukaustaan aivan b-pisteiden välistä. HPK:n maalilla Eetu Laurikainen oli kuitenkin ohittamaton.

TPS sai aivan erän loppuun sauman ylivoimalla, kun HPK -puolustaja Mario Grmanille osoitettiin rangaistusta koukkaamisesta. TPS ei kuitenkaan saanut mitään mairittelevaa aikaiseksi, joten erätauolle lähdettiin tasatilanteessa 0-0. Mario Grmanin rangaistusta jäi myös reilun minuutin verran jäljelle ottelun toiseen erään.

TPS maalaa, HPK tuhlailee

Aivan toisen erän alkuun HPK kerjäsi kirjaimellisesti verta nenästään, kun Antti Pihlström rikkoi puolustusalueen kulmauksessa TPS:n Markus Nurmea ja sai tästä palkinnoksi rangaistuksen koukkaamisesta. HPK siis joutui erän avausminuutilla 5vs3 alivoimalle.

HPK selvitti rangaistuksistaan ensimmäisen pois, mutta sitten TPS iski. TPS -puolustaja Ville Lajunen ampui viivasta, Eetu Laurikainen torjui kiekon suoraan Juuso Pärssisen lapaan, joka ampui kiekon aivan maalin ylänurkkaan Henri Kannisen mailahäirinnästä huolimatta.

HPK:lle tarjottiin nopeasti mahdollisuus tasoitukseen, kun ajassa 25.08 kotijoukkueen Juraj Salfkovsky sai rangaistuksen koukkaamisesta.

HPK:n ylivoima on tilastollisesti ollut koko liigan huonointa ja ei siihen nytkään parannusta saatu. Sen ylivoima oli kovin väkinäistä ja parhaat paikat nähtiin, kun Markus Nenonen pääsi ampumaan siniviivan tuntumasta, mutta laukauksissa ei juuri haastetta ollut TPS -maalilla torjuneelle Andrei Karejeville.

Lisää mahdollisuuksia vieraille tarjottiin vain hetkeä myöhemmin, kun TPS otti kaksi rangaistusta peräjälkeen. HPK pyöritti ylivoimaansa täydet neljä minuuttia putkeen ja tällä kertaa niistä jälkimmäisen kahden minuutin aikana oli paikkoja. Ensin Sean Collins pääsi yrittämään avain Karejevin nenän edestä ja hetkeä myöhemmin oli Philippe Cornetin vuoro. Kummankin kanadalaisen laukaukset osuivat kuitenkin Karejevin paidassa olleeseen TPS -logoon.

HPK sai erän loppua kohden paremmin jälleen otteen kiekosta, tosin iso osa tästä johtui varmasti kolmesta ylivoimasta, joita se pääsi erässä pelaamaan. Kuitenkin sen hyökkäyksiin lähdöistä puuttui kokonaan ajoitus ja siitä syystä avaukset useasti painuivat pitkinä kiekkoina kohti TPS -päätyä. Toiselle erätauolle mentäessä valotaulu näytti siis lukemia 1-0.

HPK löytää kaasun

Kolmanteen erään askelmerkit eivät olisi paremmin voineet vierailijoilta osua, kun se laittoi energisen ja hyvin ajoitetun karvauksensa käyntiin.

HPK vyörytti TPS:n kenttäpäädyssä pitkiä hyökkäyksiä toisensa perään ja suorastaan dominoi päätöserän kenttätapahtumia.

Ensimmäisen hyvä paikan se loi jo erän avausminuutilla, kun Arttu Pelli toimitti kiekkoa maalille. Andrei Karejevin torjunnasta kiekko pomppi suoraan Markus Nenosen lapaan, mutta kulman ollessa liian pieni, suuntautui Nenosen nosto maalivahti Karejevin patjaan.

HPK oli erätauolla tosiaan löytänyt aivan uuden vaihteen peliinsä ja se näkyi kaikessa. Aina avauksista kulmapeleihin asti. Näyte ensimmäisenä mainitusta saatiin noin erän puolivälissä, kun Arto Laatikainen antoi oman maalin etukulman tasalta pitkän avauksen vasempaan laitaan täydessä vauhdissa olleelle Sean Collinsille. Collins ajoi alueelle sisään ja löysi syötöllään keskustasta Michael Jolyn, joka pääsi yrittämään hyvästä sektorista. Jolyn laukaus kuiten osui suoraan TPS -vahti Karejevin paidan logoon kuin niin monta kertaa aikaisemminkin illan ottelussa.

HPK:n rohkea hyökkäyspelaaminen tuotti myös hieman vaarallisia tilanteita omassa päässä. Näistä yksi osui noin pari minuuttia ennen päätössummeria, kun Markus Nurmi ja Juuso Pärssinen karkasivat 2vs1 hyökkäykseen. Kaksikko pallotteli kiekko sulle, mulle periaatteella ja loppujen lopuksi Pärssinen oli se kenelle aukesi lähes puolityhjä HPK -maali eteensä. Pärssinen laukoikin suoraan syötöstä, mutta kuin ihmeen kaupalla venytti Eetu Laurikainen jostain patjan kiekon eteen.

HPK yritti lopussa tasoitusta ilman maalivahtia kuuden kenttäpelaajan voimin, mutta tämä yritys sai hieman nolon päätöksen. Virhe vaihtotilanteen kommunikaatiossa aiheutti sen, että HPK:lla oli seitsemän pelaajaa yhtä aikaa kentällä, josta ottelun tuomaristo joukkuetta muistuttikin jäähyllä. Näin HPK:n loppurynnistys kuivui kasaan ja TPS nappasi tiukan ja hieman onnekkaan 1-0 voiton.

Seuraavaksi HPK pelaa Lahdessa Pelicansin vieraana ensi viikon perjantaina.

23.10.2021 20:07

Jaa artikkeli: