HPK:n kausi päätökseen niukimmalla tavalla

HPK-Lukko 2-2 (0-0, 1-2, 1-0)

Valmentajien kommentit artikkelin lopussa.

HPK lähti perjantai-illan kamppailuun selkä seinää vasten, kun torstaina Raumalla koetun tappion seurauksena sen oli kairattava voitto edetäkseen jatkopeliin. Ottelussa itsessään isännät olivat kuitenkin liian rankasti perässä vierailija Lukkoa monella osa-alueella, vaikkakin onnistuivat punnertamaan ottelun vielä tasoihin.

Tiukkaa vääntöä

Ottelun avauserä tarjoili vauhdikasta peliä ja tilanteita tasaisesti kummassakin päässä. Vastahyökkäyksiä viljeltiin ja kumpikaan ei juurikaan kontrolloitua tasaista pelaamista esittänyt.

Ensimmäinen maalipaikka nähtiin, kun peliä oli takana noin minuutti. HPK:n Ossi Ikonen haki päätykiekon itselleen ja pelasi maalin eteen jossa oli täysin vapaana Michael Joly. Kiekko kyllä napsahti Jolyn lapaan, mutta HPK:n epäonneksi Lukko -puolustus pääsi sen verran väliin, että laukaus epäonnistui.

Pelin suunta tosiaan kääntyi erässä vauhdilla ja ajassa 3.20 Lukko käänsi peliä omassa päädyssä. Raumalaiset tulivat syöttelemällä hyökkäysalueelle asti ja pelasivat lopulta keskustaan tekopaikan Arttu Ilomäelle. Ilomäen laukauksen kuiten Daniel Lebedeff HPK -maalilla selvitti.

Seuraavaksi oli HPK:n vuoro ja tällä kertaa päästiin jo melko lähelle avausmaalia. Puolustaja Ryan Johnston toimitti kiekkoa viivasta ja mailoineen välissä oli Juuso Ikonen. Ikosen ohjaus tippui Lukon maalilla operoineelta Lassi Lehtiseltä, mutta HPK:n hyökkäys ei kuitenkaan onnistunut sutimaan irtokiekkoa maalin.

Hieman erän puolenvälin jälkeen HPK pääsi yrittämään avausmaalia ylivoimalla, kun Harri Kainulainen piti Ryan Johnstonista kiinni jäähyn arvoisesti.

HPK:n ykkösylivoima sai kyllä pelin pyörimään, mutta koko kauden sitä vaivanneet ongelmat nostivat jälleen päätään. Laukauksia ei saatu maalille asti ja kun ne saatiin, niin jatkotilanteissa ei ollut omia paikalla.

Myös Lukko pääsi yrittämään erässä ylivoimaansa, kun Antti Pihlströmin maila osui Harri Kainulaista kasvoihin. Ottelun tuomaristo kävi tarkistamassa tilanteen videolta ja toteamassa, että isolle rangaistukselle ei ollut aihetta.

Jos HPK:n ylivoima oli jälleen hieman hakusessa, niin alivoima ei ollut. Se tappoi raumalaisten paikat tehokkaasti pois ja näin erätauolle päästiin tasalukemissa 0-0.

Kuva: Teemu Hannula

Maalihanat aukeavat.

Ottelun toisessa erässä ei kauaa tarvinnut avausmaalia odotella. Vajaa minuutti oli erää takana, kun HPK:n Michael Joly kikkaili hieman liian itsevarmasti hyökkäyssiniviivan tuntumassa ja menetti kiekon kovan Lukko -paineen alla. Tästä Lukon Julius Mattila spurttasi läpiajoon ja ampui kiekon upeasti maalin vasempaan yläkulmaan ohi Lebedeffin.

HPK kuitenkin astui peliin mukaan ajassa 25.40. Ryan Johnston syötti kiekon siniviivaa pitkin Ossi Ikoselle. Ikonen otti yhden potkun ja laukoi, maalin edessä maskia tehnyt Tommi Tikka ohjasi kiekon ohi Lassi Lehtisen.

Tämän jälkeen näytti hetken siltä, että HPK pääsee peliin kunnolla mukaan, mutta tuo hyvä vaihde tyrehtyi kasaan rangaistuksia. Ensin HPK sai joukkuerangaistuksen väärästä vaihdosta, tämän jälkeen ajassa 30.06 Niklas Friman sai rangaistuksen huitomisesta.

Frimanin rangaistus ei itsessään Kerholle kostautunut, mutta tuon rangaistuksen jälkimainingeissa kiekko pelattiin HPK:n maalille ja irtokiekosta sen maalin kävi tökkäämässä Linus Nyman.

HPK:n ongelmat olivat jälleen toisessa erässä samat vanhat. Hyökkäyspeli tökki ja se ei missään vaiheessa päässyt parhaimmille vetosektoreille. Sillä oli myös ongelmia saada viivasta kiekkoja maalille asti, turhan usein nämä jäivät ensimmäiseen Lukko -pelaajaan.

Toiselle erätauolle siirryttiin Lukon 1-2 johdossa.

HPK kirii

Ottelun viimeiseen erään oli askelmerkit selvät. HPK:n piti tulla tasoihin ja ohi päästäkseen jatkopeliin.

Erän avausminuutit eivät antaneet kauheasti viitteitä paremmasta, sillä HPK:n avaukset yksi toisensa perään Lukko katkaisi keskialueella, mutta se kuitenkin sai mahdollisuuden lyödä pelin tasoihin, kun Lukon Samuli Piipponen kaatoi Henri Kannisen maalipaikassa ja kuittasi itselleen tästä kahden minuutin istunnon.

Kuten avauserässä ja niin monta kertaa aikaisemminkin tämän kauden aikana, niin HPK:n ylivoima sortui huonoon syöttelyyn sekä ratkaisujen puutteeseen ja Lukon ei juurikaan suuria ponnisteluja tarvinnut tehdä.

Ajassa 50.39 kuitenkin Pohjantähti areena räjähti. Antti Pihlström ampui viivasta kiekon, joka osui Lukon Oliver Sunia kasvoihin, tämän jälkeen peliväline pomppi Arttu Pellille, joka löysi syötöllään Artturi Toivolan lavan. Toivola siirsi tyynen rauhallisella ohjauksella lukemiksi tasan 2-2.

Ottelua jatkettiin tasaisesti aivan viimeisille minuuteille asti jossa HPK haki tasoitusta ilman maalivahtia. Kulmasta kaivettu kiekko pelattiin viivan kautta oikealle laidalle Michael Jolylle. Pelikellossa oli vain muutama sekuntti jäljellä, kun Joly petasi paikan b-pisteiden väliin Arttu Pellille, Pelli laukoi vartaloharhautuksen jälkeen, mutta omaksi sekä HPK:n epäonneksi tolppaan. Valtavan kohaduksen jälkeen seurasi hiljaisuus, joka tarkoitti sitä, että HPK:n kausi päättyi pettymykseen.