HPK:n ensimmäiset Hall of Fame nimitykset

HPK nimesi viisi kiekkovaikuttajaa Hämeenlinnan Pallokerhon Hall of Fameen keskiviikkona 18.9.2019.

 

Eero ”Luiro” Salisma

1916-1998

Eero Salisma on yksi hämeenlinnalaisen urheilun legendoista. Hän oli suomalainen huippupelaaja jääkiekossa, pesäpallossa ja jääpallossa. Hän pelasi myös jalkapalloa suomensarjassa – joka lajissaan Salisma edusti Hämeenlinnan Pallokerhoa.

Luiro oli paikalla 13-vuotiaana HPK:n perustavassa kokouksessa joulukuussa 1929. Hän pelasi HPK:n historian ensimmäisessä suomenmestaruuden saavuttaneessa joukkueessa. Laji oli pesäpallo ja vuosi 1936. Pesäpallossa Salisma voitti mestaruudet myös Haminan Palloilijoiden ja Toijalan Pallo-Veikkojen joukkueessa. Itä-Länsi -otteluita hän pelasi peräti yhdeksän.

Jääkiekon Salisma aloitti heti, kun laji tuli Hämeenlinnaan 1930-luvun lopulla. Hän voitti Tarmossa kaksi SM-kultaa ennen kuin tuli lajin aloittaneen HPK:n joukkueeseen. Luiro oli 1950-luvun HPK:n pelaajavalmentaja. Hän saavutti jääkiekossa kahden kultamitalin lisäksi neljä hopeaa ja yhden pronssin. Pelaajauransa 44-vuotiaana päättänyt Salisma pelasi myös Leijonissa.

 

Hilpas ”Hilu” Sulin

Hilpas Sulin, HPK:n oma jääkiekkoprofessori. Hilu teki pitkän päivätyön rakkaan seuransa hyväksi monen vuosikymmenen ajan. Hän oli ensin pelaaja ja sen jälkeen HPK:n edustusjoukkueen pitkäaikaisin valmentaja. Sulinin valmentajan taitoja on arvostettu, hän oli myös useissa nuorten maajoukkueissa valmentajana

Hilusta tuli kerholainen, kun hän liittyi seuran junioritoimintaan vuonna 1947. Lajina oli ensin jääpallo. Pian Sulin oli kuitenkin jo jääkiekkoilija. HPK:n mestaruussarjassa pelanneeseen joukkueeseen Sulin nousi 15-vuotiaana. Hän oli uransa alkuaikoina hyökkääjä, mutta pelasi pitkään myös puolustajana. Sulin oli pelaamassa Kerholle pronssia vuonna 1954 Turun maratonottelussa.

Suurimman osan pelaamistaan otteluista Hilu pelasi Kuivansillan kaukalossa. Valmennustyönsä hän aloitti, kun Hämeenlinnan jääkiekko oli siirtynyt Rinkelinmäelle ja tekojäärata-aikaan. Sulin kouluttautui huippuvalmentajaksi ja myöhemmin hän koulutti myös itse Kerhon nuorempia valmentajia. Hän oli myös seuran valmennuspäällikkö.

Ensi viikolla 85 vuotta täyttävä Sulin seuraa yhä aktiivisesti jääkiekkoa ja etenkin HPK:n tarinaa.

 

Harri Lintumäki

Harri Lintumäki tuli HPK:n toimintaan mukaan 1970-luvun alkupuolella. 45 vuotta myöhemmin hän on HPK:n kunniapuheenjohtaja.

Lintumäki on ollut HPK:n jääkiekon johtotehtävissä pitempään kuin kukaan muu. Hän on ollut rakentamassa HPK:n ainutlaatuista menestystarinaa 1. divisioonasta SM-liigan huippuseuraksi. 30-vuotisen yhtäjaksoisen liiga-ajan kaksi kultamitalia, kaksi hopeamitalia ja kahdeksan pronssimitalia kertovat osaltaan hämeenlinnalaisen jääkiekon laadusta.

HPK:n Edustusjääkiekon hallitukseen Lintumäki kuului seuran perustamisesta lähtien. Hän oli myös HPK:n johtoryhmässä. HPK:n puheenjohtajana Harri aloitti vuonna 1993.

Harri Lintumäki on ollut myös vuosikymmenten ajan Jääkiekkoliiton johtotehtävissä. Hän on kuulunut liiton hallitukseen ja oli pitkään myös liittovaltuuston puheenjohtaja. 71-vuotias Lintumäki on yhä Jääkiekkosäätiön hallituksessa.

 

Jukka Jalonen

Kerholaisen jääkiekkoilun ensimmäinen mestarivalmentaja.

Riihimäkeläinen Jalonen tuli HPK:n päävalmentajaksi vuonna 2001. Hän luotsasi Kerhoa kuuden kauden ajan menestyksekkäästi. HPK oli Jalosen aikana joka kerta vähintään välierissä.  Historiallisen mestaruutensa Kerho saavutti keväällä 2006. Pronssimitaleita Hämeenlinnaan tuli Jukka Jalosen valmennusaikana neljä.

56-vuotias Jalonen on kansainvälisesti Suomen kaikkien aikojen jääkiekkovalmentaja. Hän luotsasi Leijonat maailmanmestaruuteen Bratislavassa vuonna 2011. Samassa paikassa suomalainen kiekkoilu juhli myös viime keväänä, kun Leijonat ylsi Jalosen johdolla sensaatiomaisesti mestaruuteen.

Jalonen jatkaa Leijonien päävalmentajana. Hänen valmennustiimiinsä maajoukkueessa kuuluu myös HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen.

Jalonen oli päävalmentajana myös Suomen 20-vuotiaiden maajoukkueessa, kun se voitti MM-kultaa Helsingissä pidetyissä kisoissa.

Jukka Jalonen kuuluu myös HPK:n yhdistyksen hallitukseen.

 

Marko Tuulola

Marko Tuulola pelasi ensimmäiset ottelunsa HPK:n liigajoukkueessa vuonna 1989. Tuuskilla on takanaan 25 vuoden ura eri maiden pääsarjoissa ja myös maajoukkueessa.

HPK:ssa Tuulola on pelannut eniten otteluita, 587 runkosarjan ottelua ja 83 play off -ottelua. Hän on tehnyt myös eniten pisteitä HPK:n liigaotteluissa, 255. Kaikkiaan Tuuski on pelannut 942 liigaottelua ja pudotuspelejä SM-liigassa peräti 205.

Kerhon paidassa Tuulola saavutti kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Hän saavutti kaksi mestaruutta Helsingin Jokereissa ja on myös Ruotsin mestari Brynäsin joukkueessa.

Marko Tuulolan pojat Joni ja Eetu ovat pelanneet myös HPK:n liigajoukkueessa, Eetu on kevään kerholainen suomenmestari.

 

 

 

18.09.2019 18:40

Jaa artikkeli: