HPK U20 kausi 2020-2021 päättyi viikonloppuna – Marko Rairama jatkaa päävalmentajana

HPK U20 -joukkueen SM-sarja 2020–2021 tuli päätökseensä viime viikonloppuna. HPK:n lopullinen sarjasijoitus oli erikoisella koronakaudella 13.

Marko Rairama jatkaa HPK U20 -päävalmentajana myös kaudella 2021–2022.

Kausi alkoi hyvin – karanteeni sekoitti pakan

HPK:n kausi alkoi hyvin, harjoitusottelut sujuivat ja toiminta oli nousujohteista. HPK otti voitot molemmista SM-sarjan avausviikonlopun otteluista Jukureita ja K-Espoota vastaan. Maanantaina 8.9. sarjan ensimmäinen vastustaja Jukurit tiedotti koronavirustartunnoistaan joukkueessaan. Alkoi muutaman päivän kestänyt selvitystyö, joka päättyi siihen, että HPK U20 asetettiin karanteeniin ja tartuntoja joukkueessa oli yhteensä 14. Sivujuonena myös Liiga-joukkue oli altistunut ja asetettu karanteeniin. U20 palasi toimintaan 21.–22.9. Ensimmäinen ottelu pelattiin jo 23.9. Lahdessa ja pelitahti oli sen jälkeen jäätävä.

HPK U20 -joukkueen päävalmentaja Marko Rairama kuvaa alkukauden haasteita paketin hajoamiseksi.

– Saimme hyvän startin joukkueena, ja tuloksellisestikin alkoi hyvin. Surullisenkuuluisa koronakeissi sekoitti kyllä sitten meidän paketin. Palasimme karanteenin jälkeen suoraan kolmen pelin viikkoihin, ilman että kukaan oli päässyt harjoittelemaan kunnolla. Myös 10 pelaajaa oli sivussa pidempään, koronavirukseen sairastamisen vuoksi. Jonkun verran tuli myös loukkaantumisia, mikä on todella harmi, sillä kesällä joukkue teki todella hyvin töitä. Emme oikein saaneet hommaa raiteilleen, vaikka lyhyitä hyviä jaksoja tulikin, kertoo Rairama.

Marko Rairama jatkaa HPK U20 päävalmentajana myös kaudella 2021-2022. ©Jari Mäki-Kuutti (Fotokuutti)

Sarjan sulku

Joulukuussa koko U20 SM-sarja suljettiin koronavirustilanteen pahentumisen vuoksi. Joulukuussa ei pelattu siis yhtään ottelua.

– Kävimme joukkueen kanssa avoimesti asiaa läpi. Totesimme, että emme voi vaikuttaa koronatilanteeseen vaan voimme ainoastaan vaikuttaa omaan tekemiseemme, harjoitteluun.

Nuoret ottivat kopin harjoittelusta.

– Hieno juttu, että pääsimme yleensäkin harjoittelemaan joulukuun aikana. Koko joulukuun ja oikeastaan koko loppukauden ajan joukkue harjoitteli todella laadukkaasti. Tästä pitää nostaa jätkille hattua, hyvin vastasivat huutoon, pohtii Rairama.

Jatkosarja on tynkä

HPK:n jatkosarjan lohkossa olivat merkittyinä TPS, HIFK, Jokerit ja TuTo. Lohkossa HPK pelasi vain turkulaisjoukkueita vastaan, sillä HIFK ja Jokerit eivät pelanneet yhtään ottelua koronavirustilanteen vuoksi. Lohkosta pudotuspeleihin pääsi vain TPS.

– Kun tieto lohkosta tuli, olimme tyytyväisiä lohkojakoon. Hyviä joukkueita vastassa, kova lohko, pääsisimme oikeasti mittaamaan, missä menemme. Se oli varmasti myös yksi syy, minkä takia joukkue syttyi harjoitteluun niin vahvasti, tiesimme, että lohko on äärimmäisen kova. Se näkyi myös pelaamisessamme.

Lohkovaiheessa HPK pelasi lopulta vain seitsemän ottelua. Rairama oli pääosin tyytyväinen joukkueen esityksiin.

– Syksyllä pelatessamme TPS:ää vastaan olimme ihan jaloissa. Jatkolohkossa viimeistä merkityksetöntä ottelua lukuun ottamatta pelasimme tasaisia pelejä TPS:ää vastaan. Suuri painopisteemme koko kauden ajan ja erityisesti pelitauon aikana oli luistelu. Pystyimme haastamaan TPS:n myös tässä.

Kohti kautta 2021–2022

Rairaman oma kausi oli ensimmäinen päävalmentajana.

– Varmaan voisi kuvailla kautta aika haastavaksi, mutta ennen kaikkea opettavaiseksi. Opin paljon kauden aikana. Omaan valmentamiseen ja kehittymiseen tuli paljon lisää. Oma tiimini oli hyvä tällä kaudella, erityisesti Jani Keinänen oli suurena apuna koko kauden ajan tuomalla kokemusta ja vei myös minua eteenpäin.

Marko Rairama siis jatkaa HPK U20 -joukkueen peräsimessä. Rairaman valmennusryhmä julkaistaan myöhemmin.

– U20-joukkueen pääasiallinen tehtävä on kehittää pelaajia ja mahdollistaa junioripelaajien polun jatko aina Liiga-joukkueeseen asti. Rairama ja hänen tiiminsä ovat osoittaneet, että heillä on tieto ja taito tehdä tätä kehitystyötä. Kulunut kausi oli haastava ja raskas, mutta olen tyytyväinen kehitystyöhön, vaikka sarjasijoitus ei joukkueen osalta ole sitä, mitä haimme. Erilaiset asiat vaikuttivat myös tähän, kommentoi HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola.

HPK U20 jatkaa elämäänsä harjoittelun kautta. Parin viikon tauon jälkeen HPK U20 jatkaa uudella joukkueella kohti kautta 2021–2022. Jo käydyt keskustelut ovat osoittaneet, että jatkavien pelaajien piirissä nälkää olisi aloittaa uusi kausi vaikka heti.

24.03.2021 18:30

Jaa artikkeli: