HPK U20 katsaus vol 8

Nuorten SM-liigassa alkusarja on saatu päätöksen ja ylempää jatkosarjaakin on pelattu jo kahden kierroksen verran. Sarjan kärkipäässä ei koko kauden aikana ole suuria muutoksia nähty ja kärkipaikkaa pitääkin edelleen hallussa Lahden Pelicans, jolla pisteitä 36 ottelun jälkeen on 78. Kuuden pisteen päässä tulee Kalpa ja kolmannelta paikalta löytyy Oulun Kärpät, joka on vain pisteen perässä kuopiolaisia. HPK:n sijoitus on tällä hetkellä kahdeksas.

Jatkosarjan tehokkaimmat pelaajat tulevat Oulusta. Niko Kuiri (3+2) ja Tuukka Tieksola (1+4) ovat molemmat saalistaneet viisi tehopistettä. Alkusarjassa huimat 50 tehopistettä 26 otteluun nakuttanut Pelicansin Waltteri Merelä on viime aikoina ollut Liigajoukkueen sekä Mestiksen Heinolan Peliittojen mukana.

HPK:n tehokkain ylemmässä jatkosarjassa on ollut kahteen otteluun tehot 0+3 tehnyt Leevi Kannisto. Kahden tehopisteen miehiä on kaikkiaan neljä. Tuomas Aalto on ollut sivussa kahdesta ottelusta ja torjuntavastuun ovat jakaneet Niklas Seppänen sekä Kai Mikkonen.

Alkusarjasta jäi hyvä maku

Vaikka ylempi jatkosarja on polkaistu jo käyntiin, niin palataan hetkeksi alkusarjan tunnelmiin, josta HPK selvitti tiensä jatkoon keräten 34 ottelussa 55 pistettä. Päävalmentaja Juuso Nieminen on tyytyväinen alkusarjan lopputulemaan.

– Ylempään jatkosarjaan päästiin, joten lopputulema oli hyvä. Matkan varrella oli tietysti hyviä jaksoja ja sitten ei niin hyviä jaksoja. Peli kehittyi ja erityisesti erikoistilannepelaaminen oli meidän vahvuus. Pelkästään jos maalien muodossa dataa katsotaan, niin tehtiin toiseksi eniten ylivoimamaaleja ja toiseksi vähiten päästettiin alivoimamaaleja. Alivoimapelaaminen oli periaatteessa alusta asti hyvää, mutta ylivoima oli alkuun hakusessa, joka sekin saatiin sitten lopulta pelittämään.

– Tasaviisikoin pelatessa taso vaihteli aika paljon. Kärkijoukkueita vastaan pystyttiin hyvin haastamaan ja hallitsemaan, mutta se ei tietenkään vielä riitä, kun pitäisi vielä pystyä tekemään ne maalit ja voittamaan. Pelin kuva oli oikeastaan koko syksyn sellainen, että me tehtiin paljon töitä maalin eteen etenkin suhteessa vastustajaan.

– Töitä on tehty sen eteen, että taso ei heilahtelisi ja paljonhan se on henkisestä puolesta kiinni.

Erityisesti alkukauden osalta on lämmittänyt nuorten pelaajien kehittyminen, joka on Niemisen mukaan se ykkösjuttu.

– Tietysti myös joukkueena halutaan menestyä, mutta esimerkiksi Tuomas Aalto ja Jere Jokinen ovat pelanneet ensimmäiset maajoukkuepelinsä. Atso Lehtinen ja Santtu Hakanen ovat olleet kahdessa edellisessä alle 18-vuotiaiden turnauksessa mukana ja Kasperi Heinänen sai varapelaajakutsun joulukuun turnaukseen.

Jatkosarja käyntiin pannukakulla

Kahdessa ensimmäisessä jatkosarjan ottelussa HPK otti rumasti takkiin. Sport oli vahvempi lukemin 9-4 ja Kärpät pöllytti Kerhoa lukemin 9-1. Etenkin otteluiden alut olivat hämeenlinnalaisittain hankalia.

Ottelut on joukkueen kanssa käyty läpi ja nyt katseet on suunnattu eteenpäin.

– Molemmat pelit alkoi hieman huonosti ja se oli pelaajien mielestä se, joka laittoi lumipallon pyörimään väärään suuntaan ja sitä lumipalloa ei nyt sitten saatu pysäytettyä.

Kahden rökäletappion jälkeen pelitapaan tehdään pieniä muutoksia. Vaikka pelitapa iskostetaan selkärankaan jo hyvissä ajoin, niin silti pieniä muutoksia on mahdollista tehdä.

– Hieman muutetaan meidän puolustuspelaamista. Koitetaan hieman selkeyttää sitä ja koitetaan sitä kautta saada työnnettyä vastustajan hyökkäyksiä keskeltä laidoille.

– Kyllä sitä jonkun verran pystyy. Ei me nytkään mitään räjäytetä palasiksi, vaan hieman viilataan systeemiä. Mennään ehkä hieman helpompaan systeemiin. Rytmittämistä pystyy myös hieman hiomaan, että pelattaisiin järkevämmin tilanteen mukaan. Milloin kannattaa paineistaa ja milloin malttaa odottaa.

– Tavoite on saada tietenkin nopeasti kiekko pois vastustajalta omille, mutta sitten kun on pitkään pyöriny omissa ja on vähän väsyny, niin silloin ei kannata juosta perässä. Silloin pitää hallita se toisen rytmin puolustaminen ja maltat silloin viisikkona lähteä pelaamaan aluetta pois. Sama juttu tietenkin hyökkäyspelissä, että pääsis enemmin hyökkäämään kimpassa. Kaikki ratketaa kuitenkin aina loppupeleissä siihen, että kumpi pystyy enemmän murtamaan keskustaa ja murtautumaan paremmille paikoille.

Jatkosarjan kahden ensimmäisen ottelun jälkeen joukkue piti palaverin. Vaikeiden tilanteiden läpikäyminen on taitolaji etenkin nuorten pelaajien kanssa, sillä samaan aikaan pitäisi keskittyä jääkiekon ohella myös koulun käyntiin. Valmennuksen täytyy tarkkaan miettiä, että kuinka paljon asioita kannattaa käydä läpi.

– Täytyy aina miettiä se, että kuinka paljon nuoria pelaajia pystyy ja kannattaa henkisesti kuormittaa. Siinä on kuitenkin jääkiekon ohella koulua ja se arki on täynnä kaikkea, niin aika tarkkana täytyy olla, että kuinka paljon voidaan pitää palavereita ja niin edelleen.

Viitaluomasta iso apu

U20 joukkueen valmennukseen kesken kauden liittynyt Ville Viitaluoma on ollut hyvä lisäys valmennustiimiin. Nieminen halusi Vilin ehdottomasti mukaan, kun kuuli mahdollisuudesta.

– Vili on tuonu tosi hyvää näkemystä tilanteiden tunnistamiseen. Hänellä on tosi kypsä ajattelutapa. Tietenkin kun on ollut kapteenina ja monissa tilanteissa mukana, niin todella monipuolinen näkökulma hänellä on eri asioihin, että ei se pelkästään hänen omien vahvuuksien ja tekemisen kautta tule. Hyvä lisä on ollut valmennustiimiin.

Otteluiden aikana Viitaluoma vastuulla on puolustajien peluuttaminen, mutta  muuten asioita tehdään pääsääntöisesti yhdessä.

– Puolustajien peluuttaminen otteluissa on Vilin vastuulla, mutta sitten kun analysoidaan omaa tai vastustajan pelaamista videoilta, niin siinä Vilin pelisilmä on tärkeä. Harjoitteita mietitään ja muutenkin keskustellaan asioista yhdessä.

Aiemmassa katsauksessa pitkän uran pelannut Viitaluoma kertoi että uskoo tuovansa yksilötasolle paljon. Tämän Nieminen allekirjoittaa täysin.

– Yksittäisten pelaajien kanssa, jos Vili näkee, että jollakin pelaajalla on hieman vaikeaa, niin sille puolelle hän antaa paljon. Pelaajat on ottanut hyvin vastaan ja Vili on kyllä sellainen persoona, että hän sopii mihin porukkaan tahansa.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että koko uransa sentterinä pelannut Viitaluoma ei ensimmäisenä peluuttaisi puolustajia.

– Puolustajien peluuttamisessa nyt ei kauheasti loppupeleissä edes ole peluuttamista. On esimerkiksi kaksi ylivoimakenttää, niin siellä on ennakkoon määritelty ketkä niissä pelaa. Silloin vain pakkipäässä kunneellaan, että kumpi pari sinne menee. Varsinkin kun yleensä on kuus pakkia, viidellä pelatessa siinä on tietysti hieman enemmän peluuttamista.

– Puolustajien peluuttamista on tietyllä tapaa helpompi kontrolloida, kun sulla on vaan se kuus jätkää siinä. Pakkipuoli on kuitenkin aika tärkeä sen osalta, että miten peli kulkee. Jos pakit pelaa hyvin molemiin suuntiin, niin se helpottaa koko ottelun kulkua.

Tarpeen vaatiessa Viitaluoma antaa kuitenkin näkemyksiä myös hyökkääjien pelaamiseen.

– Tietysti jos hän näkee, että jollakin hyökkääjällä joku juttu menee tietyllä tapaa, niin pystyy sanomaan siitä ja se käydään sitten läpi.

Peluuttaminen, mikä homma?

Usein kuulee, että joku tietty henkilö peluuttaa puolustajia, toinen ylivoimaan ja kolmas hyökkääjiä päävalmentajan vastatessa koko paketista yleisesti .

Mutta mitä peluuttaminen itse asiassa tarkoittaa?

– Peluuttaminen on ehkä vähän väärä termi, koska se peluutus on lopulta niin pieni osa. Esimerkiksi puolustajilla on tietyt asiat, joista sitten tarpeen vaatiessa muistutetaan ja puhutaan kesken pelin.

– Hyökkääjien peluuttamisessa on ehkä enemmän tekemistä. Saattaa olla niin, että jos löytyy esimerkiksi hyökkääviä tai puolustavia ketjuja, niin silloin saatetaan mätsätä tiettyjä vastustajan ketjuja vastaan. Me ei olla vielä niin pitkälle menty, kun ei varsinaisesti ole roolitettu ketjuja puolustamaan tai hyökkäämään. Meillä on aika tasainen hyökkäys tällä hetkellä.

Puolustuksen osalta tiettyjä pareja peluutetaan harvakseltaan määrätyissä tilanteissa.

– Hyökkäyspään aloituksiin saatetaan joskus laittaa tietty pari, mutta ei niiden osalta oikein muuten ole väliä, että mikä pari pelaa minkäkin kolmikon kanssa.

08.01.2019 23:19

Jaa artikkeli: