HPK U20 katsaus: Päävalmentaja Janne Sinkkonen

Viime kaudella puolivälierissä pudonnut HPK U20 lähtee uuteen kauteen kokeneella päävalmentajalla, kun vetovastuun ottaa Mestiksessä kaikkiaan kahdeksella kaudella päävalmentajan toiminut Janne Sinkkonen.

Nettitoimitus jututti Sinkkosta uuden kauden alun kynnyksellä!

Miesten sarjasta nuorten pääsarjaan

Hyppy miesten sarjasta nuorten pariin ei ole sinänsä iso, mutta tiettyjä asioita täytyy ottaa erityisesti huomioon. Tärkeintä on ymmärtää, että kiire ei ole mihinkään.

– Arkihan on tietenkin kohtuu samanlainen kilpaikäluokissa. Oma ymmärrys siitä, että tässä ei olla kiirehtimässä minkään asian kanssa, vaan oikeasti opettamassa asioita, on tärkeää. Tässä vaiheessa on aika isoja taitotasoeroja, jotka nopeasti kaventuu, mutta kamppailuvoimassa on tietenkin isoja eroja. Koskaan aiemmin ei ole ollut näin isoja eroja joukkueen sisällä.

– Viimeisen vuodan A-nuoret ovat aika paljon B-nuoresta tulleita edellä, niin se täytyy ymmärtää esimerkiksi tuolla harjoituksissa, että joku asia menee toiselle paremmin perille kuin toisille. Toki vanhemmat on myös fyysisesti paljon edellä.

Viime kaudella Sinkkonen toimi Iisalmen Peli-Karhujen päävalmentajana. Sinkkonen vapautettiin tehtävistä tammikuussa ja tämä antoi aikaa miettiä tulevaa ja lopulta Sinkkonen pääsi tutustumaan uuteen ympäristöön hyvissä ajoin keväällä.

– Viime vuonna tammikuussa vapautettiin tehtävistä Iisalmessa, johon menin kesken kauden 2016-2017. Kausi ei mennyt oikein millään tavallaan putkeen ja oli aika etsiä uusia haasteita. Tänne olin ollut jollain tavalla yhteyksissä jo aiemminkin ja kun Toivola soitti, että tällainen mahdollisuus olisi tarjolla, niin aika äkkiä asiat siitä sitten liikahti.

– Keväällä sain jo aika rauhassa olla läsnä ja seurata pelejä sekä harjoituksia ja tutustua toimintaan ja ihmisiin. Täällä otettiin niin hyvin vastaan, että tähän HPK-yhteisöön oli aika helppo ihastua.

Potkut Iisalmesta tuli, kun isoilla tavoitteilla kauteen lähteneen joukkueen peliesitykset eivät vastanneet odotuksia. Tulevaisuutta Sinkkonen ei tässä kohtaa jaksa sen kummemmin miettiä.

– Viime vuonna sai vähän kynsille, kun isoilla tavoitteilla lähdettiin hyvällä joukkueella ja vähän kaikki meni perseelleen, niin sitten kun sai täältä paikan, niin en oo rehellisesti jaksanu miettiä, että mitä tuleva tuo. Asiat on nyt hyvin. Mulla on joukkue ympärillä ja tää ympäristö ihan jokaisella tasolla loistava. Ei oo kiire mihinkään, vaikka varmaan meillä jokaisella joku unelma on, mutta tämän hetken arkeen olen erittäin tyytyväinen.

– Tää on hyvä ympäristö myös valmentajien kehittyä.

Valmennusuralle “uusi startti”

Ympäristö ja joukkue ovat Sinkkoselle täysin uusia ja prosessi pelaajien tuntemiseksi on alkanut täysin nollista.

– Ei ollut käryäkään kuka pelaa mitäkin paikkaa, mutta se ehkä tässä kiehtovinta onkin ollut, että nyt saadaan oikeastan uusi startti koko valmennusuralle. Mestiksessä kuitenkin tunsi ihan kaikki, vastustajien huoltajista lähtien. On ollut iso työ hankkia tietoa pelaajista, mutta sekin helpotti kun jo keväällä pääsi hieman seuraamaan pelejä ja pelaajia.

Isona apuna oppimisessa on ollut viime kauden valmennusryhmästä tutut nimet sekä tietenkin Mika Toivola.

– Rairamat Ismo ja Marko jatkoi viime kauden ryhmästä, joilla on tietenkin valtava tietomäärä. Lisäksi viime kaudella päävalmentajana toimineen Niemisen Juuson ja urheilujohtaja Toivolan Mikan kanssa käytiin pelaajat yksitellen läpi.

Pelitavallisesti nuorten joukkue pyrkii pelaamaan “kerholaista” jääkiekkoa, mutta minkäänlaisia käskyjä ei luonnollisestikaan ole tullut, että mikä asia täytyy tehdä milläkin tavalla.

– Toivolalta toki tuli tietynlainen raami mitä halutaan ja se liittyy tietenkin myös Liigan pelaamiseen.

– Kerholaisuutta tietenkin yritetään vaalia. Paljon keskustellaan niin B:n kuin Liigavalmennuksen kanssa. Kopiointi ei ehkä ole täysin oikea sana, mutta esimerkiksi hyökkäyspään pelaaminen, joka oli yksi iso asia mikä toi mestaruuden edustukselle, niin se on ehkä yksi asia jota yritetään hyödyntämään kilpaluokissa. Arvoistahan se pelaaminen myös tulee.

– Omalla tavalla, mutta tietysti tiettyjen rajoitteiden kautta, kun pelaajat on hieman köykäisempiä mitä esimerkiksi Liigassa, mutta tavoite on, että pelaajat olisivat siinä fyysisessä ja lajitaidollisessa kunnossa, että kun he ottavat sen seuraavan stepin, niin ihan jokaista asiaa ei tarvitsisi käydä erikseen läpi.

Keskusteleva yhteisö

HPK:n organisaatiossa asioita tehdään yhdessä ja valmentajat keskustelevat keskenään usein peliin sekä harjoitteluun liittyvistä asioista.

– Paljon puhutaan ja juuri esimerkiksi käytiin B:n valmennuksen kanssa läpi, että miten he harjoittelee ja niin edelleen. Valmentajana myös koen, vaikka kilometrejä on jo jonkun verran takana, että täällä on myös valmentajia kehittävä ympäristö, johon olen ollu erittäin tyytyväinen.

– Tussi sauhuaa ja paljon puhutaa, ollaan erimieltä ja samaa mieltä ja havainnoidaan yhdessä. Paljon on peli läsnä puhetasolla ja toivottavasti se tuo pojillekin paljon. Juuri hiljattain käytiin puolustuspään pelaamista läpi ja jaettiin ajatuksia, niin jotain korjattiin ja jotain muutettiin. Samaan aikaan paikalla oli C:n ja B:n päävalmentajat.

Myös Liigajoukkueen päävalmentajana toimiva Antti Pennanen osallistuu aktiivisesti keskusteluihin, joka on Sinkkosen mukaan hyvä asia ja suuri voimavara

– Koen, että kun Pendo tähän tulee keskustelemaan, niin hän haluaa myös kehittää itseään, vaikka hän varmasti joissakin asioissa on meitä edellä ja on huippukoutsi.

Mitään tavoitteita ei sen kummemin ole asetettu, vaan kliseisesti joka ilta lähdetään taistelemaan voitosta.

– Mitään tavoitteita ei olla vielä asetettu, mutta kliseisesti joka ilta kun tapellaan kolmesta pisteestä, niin mikään muu kuin voitto ei kelpaa.

HPK pelaa ensimmäisen ottelunsa keskiviikkona 28.8. Turussa TPS:ää vastaan. Ensimmäinen kotiottelu on vuorossa perjantaina 30.08., kun Helsingin Jokerit saapuu Pohjantähti Areenalle. Kiekko jäähän klo 19.00!

Teknisen ongelman vuoksi U20 otteluohjelmassa eivät näy vastustajat. Tilanne korjaantuu keskiviikkona. Otteluohjelman näet sen sijaan jo tänään Jääkiekkoliiton tilastopalvelusta.

27.08.2019 20:12

Jaa artikkeli: