HPK Ry:n kannanotto tekojääradan tarpeeseen Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa on käyty keskustelua ison tekojääradan tarpeesta. Etelä-Suomen leudot talvet eivät tarjoa mahdollisuuksia ulkojäillä jääliikunnasta nauttimiseen edes joka vuosi. Iso tekojäärata on saatava Hämeenlinnaan ja pikaisesti. Sen rakentaminen palvelisi kansanterveydellisesti kaikkia ikäryhmiä, mutta ennen kaikkea lasten ja nuorten liikkumista. Luistelutaito on hiihdon ohella ollut suomalaisten kansallistaito, lähes kaikki suomalaiset ovat osanneet luistella. Nyt tämän taidon oppiminen ja ylläpitäminen sekä sitä kautta jääliikunnan eri muotojen harrastaminen ja jääkunnasta nauttiminen ei Hämeenlinnan seutukunnalla ole ollut kaikille mahdollista.

HPK ry ja HPK Liiga Oy ovat yhteistyössä seminaarituotoillaan keränneet jo tähän mennessä 16.000 euroa pesämunaa ison tekojääradan suunnittelua ja rakentamista varten. HPK:n tavoitteena on pitää seuraava seminaari vuoden 2023 alkupuolella ja myös sen tuotto on tarkoitus luovuttaa heti rakentamiseen, kun hanke lähtee liikkeelle.

Tekojääradan rakentaminen esimerkiksi Pullerille täydentäisi Hämeenlinnan urheilupuiston palvelua merkittävästi ja olisi kansanterveydellisesti hieno asia koko maakunnalle Hämeenlinnalta. Samalla olisi tehtävä kokonaissuunnitelma, jossa mietittäisiin alueellisten tarpeiden näkökulmista pienempien tekojäiden rakentamista esimerkiksi Tuomelaan ja Nummelle.

Pullerilla sijaitsevassa Hämeenlinnan urheilupuistossa on kaksi luontevaa paikkaa tekojääradan rakentamiselle; nykyisen luistelukentän paikalle tai pesäpallokentän yhteyteen. Nykyiselle luistelukentän paikalle tehtynä luistelijat voisivat käyttää nykyisiä pukuhuoneita ja kentän valaistus olisi valmiina.

Iso tekojäärata oli mukana jo suunnitelmissa, kun uutta pesäpallokenttää tehtiin Hämeenlinnan urheilupuistoon. Tekojääradan rakentaminen pesäpallokentän yhteyteen olisi mahdollista, kun alue on nyt painunut ja asettunut paikoilleen. Pesäpallokentän korko jätettiin rakentamisen yhteydessä alemmaksi, jotta tekojäärata voitaisiin toteuttaa. Tässä vaihtoehdossa nykyinen matto rullattaisiin pois ja asennettaisiin tekojääradan putket sekä tarvittava määrä hiekkaa päälle, jonka jälkeen matto asetettaisiin takaisin paikalleen.

Näin kentällä olisi sekä kesä- että talvikäyttöä. Uudet rakennettavat pukuhuoneet palvelisivat alueella kesäisin pesäpalloilijoita ja jalkapalloilijoita, kun taas talvisin ne olisivat luistelijoiden käytössä.  Valaistuksen rakentaminen tukisi kentän käyttöastetta ja olisi kentän käytön kannalta tarpeellista. Pesäpallokentän alue on nyt jo aidattu, joten alue on turvallinen tekojääradalle. Lisäksi kentästä saatavaa lauhdelämpöä voitaisiin käyttää esimerkiksi jalkapallokentän lämmitykseen.

Ison tekojääradan rakentamista Hämeenlinnan Urheilupuistoon puoltaa monta asiaa. Liikenneyhteydet Pullerille ovat erinomaiset joka suunnalta Hämeenlinnaa ja lähialueilta. Myös pysäköintialueet ovat valmiina Pullerilla. Kenttäalueiden käyttö lisääntyisi talviaikaan.

Uusi iso tekojäärata mahdollistaisi myös uudenlaisten tapahtumien järjestämisen Kanta-Hämeen seuroille, kuten esimerkiksi yleisöluisteluiden, ohjattujen luisteluopetusten, pipolätkätapahtumien, ei-kilpailullisen lasten liikuntatapahtumien järjestämiseen sekä kuntoluistelun.

Hämeenlinnassa 20.4.2022
HPK Ry

20.04.2022 16:02

Jaa artikkeli: