HPK Naisten katsaus – haastattelussa päävalmentaja Jari Risku

Naisten liigaa on takana 34 kierrosta edelleen sarjan kärkikolmikko on samassa muodossa kuin koko kauden. Kärkipaikkaa pitää hallussaan KalPa (90 pistettä), toisena on HIFK (87) ja kolmantena Kiekko-Espoo (74). Tauon jälkeen HIFK on saanut kirittyä eroa KalPaan kiinni seitsemällä pisteellä, joten runkosarjan voitosta tullaan käymään vielä kiivas kamppailu.

HPK voitti ennen taukoa kahdeksan ottelua putkeen ja putki jatkui vielä kolmen ottelun verran tauon jälkeenkin ennen kuin HIFK katkaisi Kerhon hurjan voittoputken hakemalla tylyn vierasvoiton lukemin 0-5.

HIFK-tappion jälkeen HPK hävisi Ilvekselle niukasti 1-2, mutta tämän pidemmäksi orastava tappioputki ei kasvanut. HPK palasi voittokantaan Raumalla, kun Lukko jäi nollille Kerhon takoessa seitsemän maalia.

Pistepörssissä HIFK:n Michaela Pejzlova on ottanut kärkipaikan haltuun ohittamalla KalPan Elisa Holopaisen. Pejzlovalla tehopisteitä tällä hetkellä 78 (31+47), Holopaisella 75 (41+34).

HPK:n tehokkain on Julia Matejkova, jolla tehopisteitä nyt 32 pelatun ottelun jälkeen 42 (14+28). Sisäistä maalipörssiä johtaa Kiti Seikkula 18 osumalla.

Kuva: Inka Kuusinen

 

Odotusten mukainen alku

Naisten kausi alkoi hieman yskähdellen, sillä kahdeksasta ensimmäisestä ottelusta joukkue hävisi kuusi, mutta peli oli kuitenkin nousujohteista ja myös tulosta on alkanut tulemaan.

Päävalmentaja Jari Riskun mukaan alkukausi meni melko odotusten mukaisesti.

– Alkukausi oli nousujohteinen kaikin puolin, joten sillä tavalla aika odotusten mukaisesti meni.

– Tietenkin sitä toivoisi, että kaikki menisi heti alusta alkaen niin kuin on suunniteltu, mutta harvemmin se näin menee. Kova kivinen tie kuljettiin joukkueen kanssa, mutta kiitos kuuluu kaikille siitä, että luottamusta ja tukea on tullut ja saatiin juna kulkemaan oikeille raiteille ja nyt meidän tehtävä on pitää se siellä.

HPK:ssa oli edelliseen kauteen verrattuna melko paljon uudistumista niin pelaaja- kuin myös valmentajapuolella. Tämä vaikuttaa aina hieman uuden kauden alkuun ja siihen, miten ja millä aikataululla joukkue hitsautuu yhteen.

– Jos lähdetään ihan alusta, niin joukkueessa oli aika iso myllerrys. 12 uutta pelaajaa ja kaksi uutta valmentajaa, niin se vaikuttaa tuohon sosiaaliseen koheesioon aika paljon. Paljon tulee uutta asiaa, uusia ihmissuhteita ja niin edelleen.

Monelle pelaajalle edessä oli myös uuden, urheilullisen arjen elämistä. Kokeneiden pelaajien roolia ei voi väheksyä pitkän kauden aikana.

– Meillä on karkeasti ottaen puolet joukkueesta sellaisia, joilla on pitkää urheilullista taustaa ja he ovat eläneet urheilijan elämää jo monta vuotta ja pelaamisen perustaso on korkea. Sitten on paljon uusia, jotka vielä opettelevat näitä asioita ja luonnollista on, että heillä peli ja arkitekeminen heittelee hieman enemmän. Kapteeniston ja johtavien pelaajien rooli esimerkin näyttäjinä on ollut vahvaa ja sen arvo vain nousee arvoon arvaamattomaan tässä keväällä.

Kuva: Inka Kuusinen

 

Pelaajat keskiössä

Ensimmäistä kauttaan HPK:n naisten päävalmentajan toimiva Risku valmensi viime kaudella Itävallan naisten maajoukkuetta. Tätä ennen kokemusta on karttunut myös Unkarista sekä tietenkin rutkasti Suomesta aina maajoukkuetta myöden.

Risku lähtee aina siitä ja kokee tärkeäksi, että pelaajat ovat mukana tekemässä päätöksiä ja luomassa tavoitteita.

– Minulla on ollut sellainen oma käytäntö kaikissa paikoissa, johon olen mennyt. Eihän päävalmentajan tehtävä ole  päättää kaikesta, eikä hän edes voi tehdä sitä. Vaan kyllä se lähtee pelaajien osallistamisesta toimintaan. Heidän tulee ottaa omistajuus ja vastuu omasta toiminnastaan.

– Jo silloin kun toukokuussa kokoonnuttiin ja elokuussa, kun alkoi ryhmä olemaan kasassa, niin pelaajat laativat joukkueelle arvot, että millaisessa ympäristössä he haluavat olla ja mitkä asiat ovat tärkeitä siellä. Se on tärkeää, että pelaajat ovat kaikessa tällaisessa mukana. Samoin he laativat tavoitteet ja toimintasuunnitelmat niiden toteuttamiseen, joten kaikki tämä on pelaajien aikaan saamaa ja sitten yhdessä me vaalimme niitä asioita, joita on kirjoitettu ylös.

Yhteisten tavoitteiden lisäksi pelaajat ovat luoneet myös henkilökohtaisia tavoitteita. Näitä sekä muita asioita pyritään seuraamaan säännöllisesti.

– Tavoite on käydä jokaisen pelaajan kanssa kerran kuukaudessa pitempi keskustelu, jossa näitä asioita käydään läpi. Joka päiväinen kohtaaminen on sitä henkistä valmennusta. Ilmapiiri, urheilullisuus on sellaisia isoja teemoja joita kautta syntyy hyvä peli.

Päävastuu valmennuksella on kentällä tapahtuvissa asioissa ja aistien täytyy olla tarkkana koko ajan, että millaisia asioita tuodaan missäkin vaiheessa esille.

– Valmennuksella on sitten päävastuu pelitavasta ja harjoittelusta sekä arkitoiminnan kokonaisuuden hallinnasta. Miten mitäkin osaaluetta harjoitetaan suhteessa keskenään.

– Valmennuksen tulee olla herkällä aistilla, ollaan sitten voitto- tai tappiokierteessä, että milloin mitäkin asioita painotetaan. Silloin kun voitetaan, niin äkkiä unohtuu pienten mutta tärkeiden asioiden tekeminen ja aletaan hieman oikomaan. Kun peli takkuaa, niin yleensä asioiden yksinkertaistaminen auttaa.

Peliään kevättä kohden parantaneen HPK:n mahdollisuudet edetä pitkälle ovat hyvät, mutta se vaatii kaikilta oman panoksensa.

– Kyllä meillä siihen kaikki edellytyksen on olemassa, mutta se vaatii vain sen, että jokainen huolehtii itsestään myös joukkuetoiminnan ulkopuolella (ravinto, palautuminen jne) ja aina kun hallille tullaan, niin annat itsestäsi kaiken ja tuot joukkueeseen positiivista energiaa ja hyvää mieltä. Nämä ovat niitä pelaajan keskeisiä tehtäviä, kuten tietenkin meidän kaikkien, päätti Risku.

Tero Kivistö 

12.02.2023 16:10

Jaa artikkeli: