Auroraliiga käynnistyy tulevana viikonloppuna Turussa, jossa HPK kohtaa lauantaina RoKin ja sunnuntaina Kuortaneen. Kahdesti perättäin neljänneksi jäänyt joukkue lähtee kauteen tavoitteena pelata jälleen mitaleista.
Naisten päävalmentajana jatkaa Jari Risku, jolle kausi on kolmas perättäinen HPK:n peräsimessä. Uuteen kauteen valmistautuminen on sujunut Riskun mukaan hyvin, vaikka omat haasteensa kesäharjoitteluun tuo pelaajien siviilielämä.
– Meillä ei sellaisia pakollisia lomia ole päättyneen kauden jälkeen, kuten miesten liigassa. Normaali käytäntö on, että kun kauden viimeinen peli on pelattu, niin yleensä sellainen kuukausi on hyvä aika antaa happea. Kyllä me hyvän harjoittelujakson saimme tuonne juhannukseen asti, josta alkoi omatoimijakso.
Kuva: Inka Kuusinen
– Jokaiselle tehdään yksilölliset ohjelmat ja sitä kautta muodostuu useampi ryhmä, joilla painopisteet harjoittelun osalta hieman vaihtelevat. Paljon vaikuttaa se, että miten pelaajat ovat esimerkiksi töissä ja näiden mukaan sitten toimitaan.
Erityiskiitoksen Risku antaa seuralle siitä, että myös naiset ovat päässeet hyödyntämään Pihlajalinnan yhteistyötä.
– Suurin osa kotimaisista pelaajista on jo käynyt Pihlajalinnan yhteistyön kautta laboratoriotesteissä ja sitten kaikki tekivät ns. kaasunaamari pyörätestin, joka kertoo äärimmäisen tarkasti missä heidän peruskestävyytensä ja moni muu asia menee. Lisäksi sairauden tai tapaturman sattuessa, pelaajan hoitopolku on saatu jämäkän nopeaksi. Tämä on ollut yksi erinomainen lisä, joka on seuran puolelta saatu mukaan toimintaamme.
HPK:n joukkue koki jälleen paljon muutoksia, kun noin puolet pelaajista vaihtui viime kauteen nähden. Lähteneiden tilalle on saatu pelaajia, joita on haluttu ja joilla on selkeä tavoite urallansa mennä eteenpäin.
– Jokainen uusi pelaaja on tänne syystä haluttu ja tullut. Heistä jokainen on tavoitteellinen eli on vahva tahto mennä eteenpäin urallaan, joka tarkoittaa valmennukselle sitä, että he ovat hyviä valmennettavia.
Riskun mukaan jokainen hankinta mietitään luonnollisesti huolella ja heidän taustansa selvitetään hyvien kontaktien avulla mahdollisimman tarkasti. Pelaajia käydään myös itse seuraamassa paikan päällä, jos mahdollista.
– HPK:n naisiin on vuosien saatossa muodostunut verkosto eli tietyt agentit ja ihmiset tarjoavat pelaajia meille. Me käymme sitten taustoja läpi yhdessä Maijan ja Jorman kanssa, katsotaan tulleita videoita ja käytetään myös omia kontaktejamme hyödyksi.
-Selvitetään millaisia urheilijoita ja persoonia he ovat. Itse kävin esimerkiksi Riikassa katsomassa D1 B kisoja, jossa Manuela Heidenberger pelasi. Siellä sitten tutustuttiin pelaajaan ja hänen vanhempiinsa. Samoin vierailin Klagenfurtin D 1A kisoissa, jossa Norjan Iben Tillman pelasi.
Kun pelaaja on sainattu, käy Risku heidän kanssaan keskustelun.
– Sitten kun pelaaja on sainattu, niin olen heihin yhteydessä Teams:n välityksellä ja lähetän heille etukäteen ennakkotehtävän, jossa he kertovat itsestään, millaisena he kokevat itsensä ihmisinä, urheilijoina ja pelaajina. Siitä se yhteistyö sitten lähtee hiljalleen rakentumaan.
– Kiinnostus HPK:hon on koko ajan lisääntynyt pelaajamarkkinoilla. Saimme mm. maaliin Anni Keisala, puolustukseen Mikaela Saukkonen, hyökkäykseen Peppi Virtanen, joilla jo on vahvaa kokemusta Auroraliigasta ja kv. tasoilta sekä muutama nouseva tulevaisuuden nimi. Lisäksi on hieno asia, että saatiin taas pari pelaajaa nostettua meidän Akatemia joukkueesta edustukseen.
Kuva: Inka Kuusinen
Harjoitusotteluita joukkue pelasi kuusi, joista kertyi voittoja kaksi, tasapelejä yksi ja tappioita kolme. Harjoitusottelut ovat luonnollisesti aina alkuun hieman sekavia, mutta päävalmentaja Jari Riskun mukaan siellä on näkynyt myös paljon hyviä asioita.
– Harjoituspelit olivat luonnollisesti alkuun hieman sekavia, kun into on kova, eikä yhteinen tapa toimia ole vielä tiedossa. Joten peli on heitellyt pelin sisällä paljonkin, joka tietenkin kuuluu asiaankin tässä kohtaa tarinaa. Olen kuitenkin iloinen siitä, että siellä on näkynyt myös paljon niitä asioita, joita on jo harjoiteltu sekä ”vanhojen” pelaajien mukanaan tuomia hyviä asioita. Painopiste on ollut puolustamisessa, mutta nyt pikkuhiljaa siirrytään hyökkäyspelaamisen pariin ja käydään myös erikoistilanteita läpi.
– Turun turnaus on hyvä alku ja siellä päästään hieman tiivistymään ja ryhmittymään lisää joukkueena, Risku lisää.
Viikonloppuna käynnistyvään Auroraliigaan Risku lähtee joukkueensa kanssa luottavaisin mielin. Joukkueen iskukyky ei vaihtuvuuden myötä ole välttämättä vielä paras mahdollinen heti alussa, mutta HPK pelaa ns. ”pitkää peliä”, eikä alkukauden otteista tehdä liian suuria johtopäätöksiä.
– Iskukyky on varmasti tällä hetkellä ihan ok, vaikka ryhmäytyminen ja toisiimme tutustuminen on vielä vaiheessa. Hyvä asia on se, että puolelle joukkueesta toimintatavat ovat tuttuja ja heillä onkin iso rooli olla tässä myös ”opettamassa” ja vuorovaikuttamassa, että uudet pelaajat oppivat talon tavoille.
– Luottavaisin mielin voi lähteä kohti sarja-avausta ja katsotaan sitten kun on pelattu 10- 15 peliä, että missä mennään. Missään nimessä ei ole tarvetta hosua ja hätiköidä, vaan keskittyä arjen tekemisen laatuun joka solulla ratkaisukeskeisen asenteen kera.
Tavoite on HPK:lla selkeä, jonka täyttymistä lähdetään hakemaan viihdyttävän ja tehokkaan jääkiekon kautta.
– Mielenkiintoinen kausi jälleen kerran tulossa, vaikka ainahan se palloilusarjoissa niin menee, että siellä on kärki, pohja ja sitten se keskiväli. Me haluamme jälleen pelata mitaleista sekä voittaa sellaisen, Risku sanoo.
– Suoraviivaista, tehokkaan raikasta ja viihdyttävää jääkiekkoa halutaan pelata. Halutaan olla joukkue, joka ei ota taka-askelia vaan kääntää kaikki kivet loppuvihellykseen asti.
Naisten pääsarja koki pienen muutoksen, kun se tunnetaan jatkossa nimellä Auroraliiga. Avausviikonloppu sisältää muutakin kuin jääkiekkoa. Riskun mielestä tämä on hyvä ja looginen valinta ja oikeaan suuntaan ollaan menossa, vaikka tekemistä riittää ”ihan jokaisella sektorilla”.
– Siellä on kaikenlaista artistia ja tapahtuman tynkää ja tämä mielenkiintoinen sekä tervetullut asia. Nythän nimi on Auroraliiga ja tämä on looginen valinta, koska kannun nimihän on Aurora Borealis.
– Kyllä me kaikilla tasoilla tarvitaan skarppausta, mutta myös positiivista julkisuutta sekä vetovoimaisuutta tähän juttuun. Kaikki me tätä olemme ihan tosissamme kehittämässä toimintaa ja kaikilla meillä on tässä omat roolimme.
– Valmentajan perimmäinen tehtävä on kuitenkin kehittää / harjoittaa ja ohjata pelaaja / joukkuetta tavoitteellisesti ja johdonmukaisesti kohti yhdessä asetettuja tavoitteita. Joten koitetaan palvella myös seuran markkinointia ja muita sidosryhmiä mahdollisimman hyvin sitä kautta.
Kuva: Inka Kuusinen
Riskun valmentamassa joukkueessa keskinäinen kunnioitus ja keskustelutaidot ovat isossa roolissa, ja palautetta tulee pystyä antamaan puolin ja toisin niin positiivisesti kuin rakentavasti, mutta suoraan ja rehellisesti.
Arvomaailman pelaajat ovat rakentaneet itse.
– Pelaajat ovat itse rakentaneet joukkueen arvomaailman, joka kuvastaa sitä millaisessa ympäristössä he haluavat toimia sekä mitkä asiat ovat heille erityisen tärkeitä. Kaikki lähtee siitä, että jokaisen ryhmässä toimivan kesken täytyy näkyä arvostus ja kunnioitus päivittäin pieninä hyvinä tekoina toisia kohtaan. Ammattimaisuus ja urheilullisuus on meille myös tärkeitä arvoja, koska me haluamme olla urheilullinen joukkue, tehdä pienet arkiset ja ilmaiset asiat hyvin, jotka tukevat omaa ja joukkueen kasvua ja kehitystä. Samoin sitoutuminen itseensä ja yhteisöön. Kaikki nämä asiat meidän arvomaailmassamme ovatkin menneet hyvin eteenpäin vuosi toisensa jälkeen. Jääkiekko on hauskaa ja hauskuus pitää olla mukana, sitä kautta tulee myös onnistumisia, kehittymistä ja kasvua.
Yhteistyö valmennuksen ja kapteeniston välillä toimii Riskun mukaan hyvin.
– Meillä on ollut hyvä vuorovaikutus keskenämme alusta asti ja kehittynyt lisää tässä matkana varrella. Kapteenien rooli on olla omalla esimerkillä johtamisen lisäksi linkkinä joukkueen ja valmennuksen välillä, joten vuorovaikutuksemme on tiivistä ja asiat käydään läpi avoimen rehellisesti puolin ja toisin.
– Meillä on toki myös muita hyviä johtajia joukkueessa, jotka ovat kokeneet ja nähneet paljon ja tietävät mitä hyvä ilmapiiri ja voittaminen vaatii. Hyvä johtaminen lähtee kuitenkin aina kyvystä johtaa itseään.
– On pelaajia, jotka eivät kaipaa ”merkkiä” rintaan, vaikka muuten olisivat johtajatyyppejä. Jotkut taas haluaa sen vastuun ja kantaa sitä, koske se on heille luontevaa.
– Tietynlaisen johtajuuden tulee enemmänkin kummuta sieltä joukkueen sisältä ja sitä tässä on yritetty kasvattaa. Me (valmennus/jory) sitten enemmänkin valvomme ja ohjaamme sitä toimintaa oikealle raiteelle tarpeen vaatiessa.
Toisinaan Risku kysyy itsekin pelaajilta, että mitä mieltä he ovat toiminnasta ja toimintatavoista.
– Aika ajoin kysyn itsekin, että mitä hyvää tai kehitettävää he näkevät minun (tai muun valmennuksen) toimintatavoissani. Uskon vahvasti kaksisuuntaiseen vuorovaikutukseen, koska se kehittää molempia osapuolia ja tuottaa parhaimmillaan myös tulosta. Valmentajalla on aina valtasuhde pelaajaan, eikä siitä pääse pakoon. Mutta siitä on hyvä rakentaa pala palalta luottamus- ja vuorovaikutussuhde.
– Muutamien kanssa on sen verran pitkä historia, että he nyt sanovatkin tarpeen vaatiessa, että ”laitappas ne valot taas päälle” ja näin se pitää ollakin.
– Rohkeutta on myös uskaltaa nostaa vaikeitakin asioita esille. Vaikka eihän kukaan halua herkästi nostaa ikäviä asioita pintaan, mutta kun ne nostetaan ja puhutaan auki avoimen asiallisesti, niin silloin se kehittää meitä kaikkia.
HPK:ssa pelaajat luovat itselleen myös henkilökohtaisia tavoitteita ja kehityssuunnitelmia, joita seurataan erilaisten mittareiden avulla kauden aikana.
– Pelaajat laativat itselleen myös henkilökohtaisia tavoitteita ja kehityssuunnitelmia näiden toteuttamiseen. Ennen kauden alkua käymme kaikki pelaajat läpi ns. kauden aloituskeskusteluna. Sellaisia pidempiä keskusteluita käydään 4-5 kertaa kaudessa ja näissä sitten seurataan tavoitteiden kehittymistä ja missä mennään.
Vaikka jokainen urheilija on oma yksilönsä, palautetta annetaan yhteistyöstä niin jäällä kuin sen ulkopuolella, koska yhteistyökyvyistähän joukkueurheilussa on kyse.
Myöskään virheisiin ei jäädä liikaa kiinni, vaan mennään eteen päin.
– Palavereissa voidaan näitä yksittäisiä tilanteita sitten käydä tarkemmin läpi, jos jotkut tilanteet ovat pelaajaa jääneet kaivelemaan. Mutta joukkuepeliähän tämä on, joten palautekin pyritään kuitenkin antamaan siitä yhteistoiminnasta.
– Ei minua niin hirveästi kiinnosta mitä virheitä kentällä tapahtuu, vaan enemmän kiinnostaa sitten seuraava vaihto. Jäätkö kiinni siihen virheeseen, jos jäät, niin meillä haaste ratkottavana vai saatko vähän ketutusenergiaa ja pidät jo olemassa olleen hyvän tason tai jopa nostat sitä. Virheitä tapahtuu koko ajan ja kaikille, paitsi meidän huoltajillemme. Vahvuuksien kautta menemään eteenpäin, myös huoltajien kanssa;), Risku sanoo.
Ennen kaikkea asiat yritetään tehdä mahdollisimman hyvin.
-Tiivistettynä, minkä perässä tässä koko ajan ollaan, että kun me tehdään asiat niin hyvin kuin pystytään ja varsinkin kun puhutaan näistä kuuluisista ilmaisista asioista, jotka eivät maksa meille mitään, niin se kaikki tulee tähän yhteiseen hyvään. Tämä ei takaa menestystä, mutta se takaa kasvun ja kehityksen, jonka kautta se menestyskin on sitten mahdollista.
Kuva: Inka Kuusinen
Kun ikä lähestyy kuuttakymmentä, on valmennusvuosia enemmän takana kuin edessä. HPK:ssa on kuitenkin hyvä pöhinä ja tästä Riskukin on saanut lisää virtaa ”vanhoilla päivillä”.
– Täällä on hyvä pöhinä päällä ja on luotu hyvät strategiat sekä yhteiset toimintamallit. Itsekin on joutunut taas hieman skarppaamaan omaa toimintaa, mutta samalla on saanut lisää virtaa moneen asiaan.
– Pidän siitä, että asiat tehdään johdonmukaisesti, suunnitelmallisesti ja päätökset perustuvat faktaan ja kokemukseen. Jos joku näyttää menevän vihkoon, niin sitten muutetaan ja korjataan.
Paljon Risku on saanut myös siitä, että aika ajoin hän on ollut tekemisissä myös seuran tyttöjääkiekon kanssa.
– Tyttöjääkiekko on hyvin integroitu seuran toimintaan ja otettu hyvin vastaan myös poikapuolella eli innokkaimmat tytöt pääsevät myös harjoittelemaan ja pelaamaan poikien kanssa. Kaikki seuratoimijat ovat tehneet ja tekevät laadukasta työtä.
– Aloittaessani HPK:ssa, niin aika nopeasti tutustuin tyttökiekonohjaajiin ja seurasin heidän toimintaansa, josta huokui intohimo ja välittäminen. Jossain vaiheessa aloin sitten säännöllisesti käymään myös heidän kanssaan jäillä. Lähinnä sellaista pientä keskustelua ja mentorointia ohjaajien kanssa. Totta kai, toimitaan myös pelaajien kanssa ja sehän se on äärimmäisen hauskaa ja energiaa tuovaa touhua, Risku lopettaa.
Kirjoittanut Tero Kivistö