HPK Kannattajat juhlivat 10-vuotissyntymäpäiviään

HPK Kannattajat ry:n peruskivi muurattiin syksyllä 2011, kun Rinkelinmäen G-Kulmaan kerääntyi joukko intohimoisia HPK:n kannattajia. Kannattajaryhmästä tuli oma yhdistyksensä vuonna 2013. Nykyisin yhdistys vastaa Pohjantähti Areenan tunnelman luonnista, näyttävistä tifoista ja HPK:n vieraspelimatkoista. Juhlahaastatteluun saatiin 10 vuotta HPK Kannattajissa vaikuttanut capo Helmeri Hinkkanen.

Kulma.
Ensin G:llä ja nyt ilman.
Pohjantähti Areenassa tunnelman luoja.
Sitä johtaa 10 vuottaan Kannattajissa vaikuttava capo Helmeri Hinkkanen, joka on seurannut HPK:ta tietysti lapsesta asti.

– HPK:ta aloin seuraamaan 11-vuotiaana, vuonna 2003. Kannattajien toiminnassa olen ollut mukana 2011 syksystä asti ja jäseneksi liityin tietysti heti, kun HPK Kannattajat ry perustetiin vuonna 2013.

Näkyvimmin Hinkkasen ja muiden kannattajien kädenjälki on näkynyt tifoissa Pohjantähti Areenassa. Paljon on aikaa vierähtänyt Kannattajien ensimmäisistä tifoista ja samalla laatu ja koko ovat muuttuneet suuresti.

– Tifoporukka on vuosien saatossa kasvanut. Enää en tee yksin tifoja porukoitten autotallissa. Nykyään ensin tehdään luonnos, jota graafikko sitten parantelee. Videotykillä heijastetaan kuva, joka piirretään tifokankaalle pala palalta. Sitten porukalla se maalataan lopulliseen loistoon, kertoo Hinkkanen.

Tifot ovat kertoneet joskus HPK:n menestyksestä, joskus kääntöpuolesta. Hinkkasen mukaan HPK:n kannattamisessa parasta ja toisaalta myös pahinta on suuri tunne. Välillä myös kannattaminen on vaativaa.

– Tunne ja intohimo, HPK yhdistää erilaiset ihmiset. Me olemme eri-ikäisiä, eri taustoista, mutta yksi asia yhdistää, Hämeenlinnan Pallokerho. Sitä kautta on syntynyt myös syviä ystävyys- ja kaverisuhteita. Yhteisöllisyys ja ihmiset hallissa ovat tärkeitä, Hinkkanen tunnelmoi.

– Toisaalta sitten taas, kun kentällä tulee koko ajan takkiin ja mikään ei oikein onnistu, se vaatii myös Kannattajalta hieman enemmän ylimääräistä latausta. Voittoputkessahan on aina helppoa laulaa ja hyppiä, mutta kun tulee vettä niskaan joka suunnasta, se vaatii vähän enemmän. Hyvät hetket palkitsevat kuitenkin sitten.

Kannattajien matkassa

HPK:n viralliset vieraspelimatkat ovat Kannattajien järjestämiä. Tällä kaudella HPK Kannattajat tekee yhteensä kuusi matkaa. Niistä edessä ovat vielä vuoden 2022 puolella 8.1. Tampere (TRA), 22.2. Pori ja 5.3. Vaasa. Hinkkanen nauraa, että meno on matkoilla vauhdikasta, mutta järjestelyt ovat aina tarkat.

– Matkat vaativat taustatyötä jonkin verran. Bussien varaus, vieraspaikkakunnalle yhteys lippujen osalta ja turvallisuusasioiden läpikäynti ovat ne normaalit työtehtävät. Itse reissu on oikein rattoisaa yhdessäeloa. Välttämättä peli ei ole matkalla kaikkein tärkein, kunhan pääsee ihmisten kanssa viettämään matkaa ja juttelemaan ja laulamaan. Tietysti pelissä on upeaa päästä kannustamaan myös vierashallissa HPK:ta.

HPK:n mestaruuksien lisäksi Hinkkanen listaa parhaisiin HPK-muistoihin nimenomaan Kannattajien järjestämät matkat.

– Monista reissuista puhutaan vuosien päästäkin. Kaikki reissut ovat omanlaisiaan ja kaikissa on jotain hienoa. Lisäksi tietysti yksittäiset tilaisuudet, kuten jäädytettyjen pelaajien illat ja esimerkiksi Laatikaisen ilta tänä syksynä oli hieno tapahtuma. Mestaruuksien lisäksi nämä ovat yhdistäviä ja ikimuistoisia juttuja.

Kohti juhlapeliä

Pandemia-aika on vaikuttanut myös Kannattajiin.

– Valitettavasti se on näkynyt myös meidän katsomossa. On ollut vaikeaa saada porukkaa kulmaan, erityisesti arkiotteluissa. Voisi kuvailla, että olemme aallonpohjassa, mikä tulee tai on tullut kaikille muillekin kannattajaporukoille, mutta kyllä me tästä nousemme. Meillä on hienoja nuoria HPK Kannattajia katsomossa, jotka varmasti kyllä vanhemmallakin iällä innostuvat tästä hommasta.

Kulmassa on nähty välillä nuortakin capoa ottamassa vastuuta, mutta myös eläkeläisiä löytyy samasta katsomosta.

– Katsomomme ikäjakauma on laaja. Löytyy alle 15-vuotiaita ja kantaporukka alkaa olemaan 30-vuotiaita. Myös keski-ikäisiä ja eläkeläisiä on HPK Kannattajien jäseninä. Erityisen iloinen olen siitä, että nuoret ovat ottaneet rumpalin ja capon roolia vastaan rohkeasti ja hienosti. Toivottavasti nuoret ovat jatkossakin innokkaita, tervetuloa mukaan myös ne, jotka vielä miettivät.

Pikkuisen on mies muuttunut, nykyään kolmekymppinen perheenisä sanoo, mutta tunne on edelleen sama.

– 10 vuotta on mennyt siitä, kun aloitettiin ja olin silloin 19-vuotias. HPK elää edelleen samanlailla arjessa mukana. Kun Kerholla menee hyvin tai kun Kerholla menee huonosti, se näkyy minussa ja arjessani. Vaikka elämään on tullut perhe ja muita äärimmäisen tärkeitä asioita, joiden rinnalla jääkiekko on pieni asia, kyllä minusta näkee, jos tappioita tulee. Toki tuoreen 10 ottelun voittoputken aikana hymyilin aika paljon.

Juhlan kunniaksi HPK Kannattajat toivoo, että Kulma olisi lauantaina HPK-Ilves-ottelussa niin täynnä kuin mahdollista.

– Olemme suunnitelleet tifon ja toivomme, että Kulma olisi lauantaina täynnä! Toivottavasti saamme hyvät juhlat kasaan! Tervetuloa viihtymään, päättää Hinkkanen.

 

HPK Kannattajat juhlii 10-vuotisjuhlaa lauantaina 11.12.2021 HPK-Ilves-ottelussa.
HPK onnittelee ja kiittää jatkuvasta työstä HPK:n ja yhteisön eteen.

09.12.2021 19:58

Jaa artikkeli: