Holy Joly – HPK:lle voitto pitkän kaavan kautta

HPK-Ässät 2-1 ja. (0-0, 0-0, 1-1, 1-0)

Pohjantähti areenalla nähtiin perjantai-illan jännitysnäytelmänä taistelu millimetreistä, kun Porin Ässät saapui testaamaan HPK:n kunnon. Ottelun ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla ja ratkaisijana toimi tuttu mies.

Ässät saapui ryminällä

Vierailija Ässät sai parhaan mahdollisen alun, sen päästessä pyörittämään ylivoimaansa jo ottelun avausminuutilla, kun HPK:lle tuomittiin joukkuerangaistus “väärästä vaihdosta”.

Pata pyörittikin ylivoimaansa mallikkaasti ja toimitti kiekkoa hanakasti kohti Daniel Lebedeffin vartioimaa HPK -maalia. Maalia kuitenkaan Ässät eivät onnistuneet värkkäämään vaikkakin Jarno Kärki pääsi yrittämään lähes parhaalta maalisektorilta aivan Lebedeffin nenän edestä.

Ässien aikainen ylivoima antoikin sille ottelussa jalansijaa ja Porilaiset saikin kiekkokontrollin, kun taas HPK hieman käynnisteli koneitaan viiveellä.

Lähimmäksi maalia vierailijoista pääsi Teemu Lepaus, joka noin seitsemännellä peliminuutilla ajoi hyökkäysalueelle sisään ja laukoi terävän rannelaukauksen suorasta luistelusta. Lepauksen laukaus ohitti jo Daniel Lebedeffin, mutta Porilaisten epäonneksi kiekko osui HPK -maalin ylärimaan.

Toistamiseen Ässät oli lähellä ottelun avausmaalia, kun ajassa 9.30. HPK:n Michael Joly menetti kiekon omalla sinisellä, Ässät käänsi pelin nopeasti ja kiekko löysi tiensä Derek Barachin lapaan, joka oli unohtunut HPK -puolustuksen taakse. Barach harhautti rystylle, mutta ei saanut kiekkoa nostettua yli Lebedeffin patjan.

Erän loppupuolella Ässät sai jälleen mahdollisuuden ylivoimalla, kun pitkän Porilaisten painostusjakson päätteeksi HPK -puolustaja Mario Grman joutui rikkomaan rangaistuksen arvoisesti pelikellon näyttäessä aikaa 16.06.

Ässien ylivoiman paras maalipaikka tuli kuitenkin HPK:lle, kun Derek Barach menetti kiekon hyökkäyssiniviivan päällä ja Henri Kanninen ampaisi läpiajoon. Kanninen asetteli kiekkoa ja lähti laukomaan, mutta pystyssä oleva kiekko nousi Ässät -maalin ylitse. Näin ollen erätauolle lähdettiinkin tasalukemissa 0-0.

Ässät hallitsi ja HPK sinnitteli

Toinen erä noudatti suurimmaksi osaksi samanlaista kaavaa kuin avauserä. Ässät otti kontrollin kiekosta ja HPK ajautui puolustuskannalle.

Erän ensimmäisellä puoliskolla ei juurikaan kunnollisia maalipaikkoja nähty. Ässät jauhoi kiekolla hyökkäys toisensa perään, mutta HPK oli puolustussuuntaan tiivis.

Ensimmäinen kunnon maalipaikka nähtiin erässä vasta ajassa 30.00 tasan. Philippe Cornet karvasi kiekon hyökkäysalueen kulmassa ja löysi syötöllään maalin edestä Matt Marcinewn, joka pääsi testaamaan Ässät -vahti Linus Söderströmin reaktioita. Tällä kertaa HPK:n epäonneksi ruotsalaisen reaktiot olivat kunnossa ja peli jatkui maalittomassa tasatilanteessa.

Hetkeä myöhemmin myös vierailija Ässät rakensi kohtuullisen paikan. Nick Moutrey levitti peliä oman vaihtoaition edestä sinisen kulmaukseen Sakari Salmiselle, joka siirtyi muutaman potkun kohti HPK -maalia ja jakoi lättysyötön keskustaan Jarno Kärjen lapaan. Kärki ampuikin terävästi b-pisteiden välistä, mutta hyvin maalilla pelannut Daniel Lebedeff vangitsi kiekon varmasti syliinsä.

Ajassa 36.20 HPK:lla oli loistava mahdollisuus avata maalihanat, kun Artturi Toivola ja Miro Ruokonen käänsivät peliä nopeasti ja karkasivat Porilaisten puolustukselta 2vs1 hyökkäykseen. Toivola tavoitteli syötöllä Ruokosta, mutta lätty ei ihan parhaalla mahdollisella tavalla lähtenyt, vaan kiekko lepatti hallitsemattomasti Ruokosen lavan ylitse ja tilanne kuivui kasaan.

Toiselle erätauolle jatkettiin edelleen tiukassa 0-0 tasatilanteessa.

Isännät ottaa isännän otteet

Jos HPK oli ottelun kaksi ensimmäistä erää hieman vastaanottavan osapuolena, niin kolmanteen se otti otteen kiekosta, että pelistä.

Erän ensimmäinen paikka nähtiin ajassa 43.00. Miro Ruokonen ja Joel Janatuinen karvasivat jälleen kiekon Ässien maalin edustalla ja käänsivät pelin suunnan niin, että saivat luotuaan itselle 2vs1 tilanteen. Ruokosen ratkaisu kiekolla oli kuitenkin heikko ja tilanne kuihtui kasaan.

Ottelun tunnelataus nousi hetkessä erän puolessavälissä, kun Philippe Cornet taklasi kovaa Derek Barachia HPK:n puolustusalueella. Barach pelasi tilanteessa hieman varomattomasti katse ja pää alhaalla, kun Cornet jysäytti tavarajunansa asemalle. Barach jäi hetkeksi jään pintaan keräämään happea, mutta jatkoi nopeasti pelaamista.

HPK nousujohteinen erä palkittiin ajassa 53.22 Matt Marcinew pelasi kiekon keskialueella Michael Jolyn lapaan, joka karkasi 2vs1 hyökkäykseen Markus Nenosen kanssa. Joly jakoi kiekkoa ja Nenosella oli helppo työ viimeistellä ottelun avausmaali lähes tyhjään rysään.

Kauaa ei HPK kuitenkaan päässyt johdossa pelaamaan, kun Ässät jo tasoitti. Juuso Ikosen syöttö toiseen aaltoon katkottiin hyökkäysalueella ja Ässät -puolustus antoi nopean syötön vapauttaen Eemil Erholtzin ja Teemu Lepauksen 2vs1 hyökkäykseen. Erholtz jakoi millintarkan syötön ohi heittäytyvän Petteri Nurmen suoraan Lepauksen lapaan, joka nosti kiekon ohi Daniel Lebedeffin. Pelikello näytti tässä kohtaa aikaa 55.21.

Tasatilanteessa jatkettiin aina jatkoajalle asti missä sankarin rooliin nousi itse Pyhä Mikael eli kanadalaisittain Michael Joly. Joly sai kiekon oman maalin edustalla, lähti luistelemaan kohti hyökkäysaluetta ja haastoi terävästi kohti maalia ohi Ässät -puolustuksen. Röyhkeys palkittiin, kun Joly lirutti nousunsa päätteeksi voittolukemiksi 2-1 isännille.

Kuvat: Teemu Hannula

17.09.2021 21:39