Ei matkamuistoja Porista, ei edes maalia

3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

Sumuiseen keskiviikkoon lähdettiin Porin illassa. Kotijoukkue Ässät tuli otteluun kolmen ottelun tappioputkessa ja HPK marssi jäälle neljä pistettä edellisenä viikonloppuna Kärpiltä poimineena. Ässien kultakypärää kantoi Ian McCoshen (1+6) ja Kerhon vastaavaa Michael Joly (5+9). Sami Rajaniemi vartioi hämäläisten maalia, porilaisten tolppien välissä seisoi Rasmus Korhonen. Sarjataulukossa HPK löytyi ennen ottelua sijalta 7. ja Ässät sijalta 11. Tähän matsiin sai Kerho kokoonpanoonsa mukaan Artturi Toivolan sekä Arttu Pellin, Kiekko-Vantaasta jatkoi lainasentterinä Erkka Seppälä.

Tänään ei HPK osunut tolppien väliin kertaakaan sillä tavalla, että Rasmus Korhonen olisi ollut yllätettävissä. Ässät ohitti Rajaniemen kolmesti ja näillä 3-0 numeroilla jäi pisteet samoilla luvuilla Poriin. Hetkeen ei oltukaan Ässille hävitty, edellisen kerran joskus vuonna 2020. Tänään Ässät oli parempi ja sai tukittua Kerhon hyökkäykset lähes totaalisesti koko 60 minuutin ajan. Silloin ei voi mitään edes selitellä. Rony Ahoselle kuitenkin hatunnosto 500. pelatusta Liigaottelusta, lauantaina jatketaan entistä sisuuntuneempana!

Kuva: Tomi Vastamäki

Tiukka avauserä

Ottelun alkuminuutit väännettiin tasaisesti, odotetusti. Ässät oli hiljalleen pakkovoiton edessä ettei kympin kärki ala karkaamaan ja Kerho taas havitteli lisäpisteillä paikkaa kuuden joukkoon. Kotijoukkue oli ehkä vähän enemmän tilanteiden päällä alussa ja sai pidempiä myllyjä painettua kohti Rajaniemen päätyä, mutta isompaa hätää näistä ei syntynyt. Kerhon iskiessä taas enemmän vastaan ja odottaessa porilaisten tekemää virhettä, josta pääsisi maalin iskemään.

Ei jäänyt kyllä avauserästä jälkipolville hirveästi kirjoitettavaa raportoinnin muodossa. Jäähyjä ei kumpikaan joutunut ottamaan ja puolustuspeli oli tarkkaa, joten maalipaikoilla ei juhlittu. Ässät pääsi kolmentoista minuutin jälkeen ehkä erän parhaaseen paikkaan Derek Barachin johdolla, mutta Sami Rajaniemi oli hereillä eikä tästäkään sen isompia otsikoita päästy vääntämään.

Avauserässä Rasmus Korhonen torjui kahdeksan kertaa ja Sami Rajaniemi ehti kiekon eteen yhdeksästi. Avauserän merkittävin tilanne kerholaisittain oli se, kun Eetu Liukas taklasi porilaista toimitsija-aition edessä niin, että plekseistä irtosivat kiinnikkeet. Jotain sekin!

Maalihanat auki

Toiseenkin erään Ässät tuli vahvemmin ja lopulta avausmaalikin nähtiin kotijoukkueen toimesta. Ässät sai paineen Kerhon päätyyn ja ajassa 21.46 pidemmän pyörityksen päätteeksi naulasi Dominic Turgeon ohjauksellaan tilanteeksi 1-0 kotijoukkueelle, eikä Raju mahtanut tilanteella juurikaan mitään.

Hämäläisfanit odottivat Kerhon tästä sisuuntuvan ja kotijoukkueen leirissä odoteltiin pienehköä ylikävelyä. Kumpikaan ei saanut odotuksilleen vastinetta. Kerho sai kyllä virtaa maalista ja nosti muutaman hyökkäyksen vahvasti hakien tasoitusta mutta Ässien tiivis puolustus tappoi pelin jälleen ja tiukaksi näytti menevän toisenkin erän maalipaikat.

Avauskympillä toisessakaan erässä ei erikoistilanteita nähty, kumpikaan ei ollut lähtenyt Porin iltaan istumaan boksiin, vaan taistelemaan pisteistä. Ja silloin kun taistellaan, ei jäähyboksin saranoita kulutella, mutta ei tuhlailla maalipaikkojakaan kun niihin ei kunnolla edes päästä. Sitten heilahti! Ajassa 33.13 lähti kotijoukkueen Rami Määttä istunnolle koukkaamisesta ja illan ensimmäinen ylivoima näki päivänvalon.

Ylivoima meni vähän hätäiseksi vaikka Michael Joly ja Steve Moses koittikin peliä rauhoittaa. Ei vaan kiekko totellut oranssien lapoja ja Ässät sai purettua tilanteen toisensa jälkeen. Yhden laukauksen HPK sai toimitettua kohti Korhosta, mutta sekin jäi lopulta vastustajan varusteisiin ja ylivoiman päätyttyä jatkettiin maalin tappiolla.

Erän lopussa Ässät sai aloituksen hyökkäyspäätyyn, tästä Turgeon käänsi aloituksen Leevi Viitalalle, joka siirsi Ässät 2-0 johtoon juuri ennen erätaukoa (39.51). Pari maalia jäi siis takamatkaa kolmanteen erään, mutta edelleen kaikki oli tänäänkin omissa käsissä. Toisessa erässä Rasmus Korhonen koppasi kahdeksan laukausta ja Kerhon maalilla Sami Rajaniemi teki töitä kuuden torjunnan verran.

Kerho jää ilman tehtyä osumaa tänään

Ei ollut Kerholle helpoin lähtö tähän erään. Takamatkalla oltiin kahdella osumalla ja maalitilanteet olivat olleet kortilla kaksi aiempaa erää, jostain oli pakko kaivaa yksi pykälä lisää kaasukahvaan mikäli pisteitä oli halu kotimatkalle mukaan ottaa.

Kerhon paras paikka erässä ja oikeastaan koko ottelussa siunaantui Rony Ahoselle, tänään 500. ottelun pelanneelle veteraanille ennen viimeisen kympin käynnistymistä Moseksen syötöstä. Tähän ehti Korhonen räpylöineen väliin ja Kerhon kiri alkoi näyttää vääjäämättömästi tuhnulta. Ässien puolustuspelaaminen oli tänään tappavan tylyä, eikä HPK saanut omaa peliään käyntiin juurikaan missään vaiheessa. Heti Ahosen yrityksen jälkeen lähti kotijoukkue vastahyökkäykseen ja saikin kahdella yhtä vastaan hyökkäyksen, tässä taas Rajaniemi oli etevämpi ja Kerhon oljenkorsi säilyi.

Ajassa 49.09 sai Eetu Liukas kakkosen poikittaisesta mailasta ja Kerhon ylämäki jyrkistyi entisestään. Ässien ylivoima ei kuitenkaan ollut lähteäkseen ja vielä oli pieni mahdollisuus saada maali matkamuistoksi kotimatkalle. Mutta lopulta sekin jäi vain haaveeksi tänään. Ylivoiman päätössekunnilla iski Will Graber Ässille kolmanne osuman ja HPK sai alkamaan pakkailla kamojaan tappion saattelemana.

Vaikka viimeisen maalin tehnyt Graber otti kampituksesta jäähyn vielä ajassa 52.47, oli selvää, kumpi tänään pisteet itselleen ansaitsi. Kerhon ylivoima oli näennäistä, eikä oikeastaan mitään saatu aikaiseksi ja Korhosen nollapeli tuli suht helpolla.

Päätöserässä Rasmus Korhonen kuitenkin torjui 15 laukausta, Sami Rajaniemen jäädessä kuuteen. Olihan Kerholla paikkansa, mutta kyllä se oli myönnettävä ettei Ässien puolustusta tänään kyetty mitenkään rikkomaan. Tästä saatiin mukaan nolla pistettä ja bussiin noustiin ainoastaan kokemusta rikkaampana.

Lehdistötilaisuus Ässät-HPK 26.10.2022

Lauantaina taistellaan taas kotona! Vastaan luistelee HIFK, joka poistui viimeksi Hämeenlinnasta surku puserossa, kun Jere Jokinen naulasi kolme pistettä Kerholle viimeisen minuutin osumallaan. Nähdään hallilla!