Eemeli Räsänen: “Olen nähnyt, kuinka HPK:ssa kehitytään”

HPK:n puolustuksessa nähdään alkavalla Liiga-kaudella kaksimetrinen Eemeli Räsänen. Urallaan jo paljon maailmaa nähnyt 21-vuotias rightin pakki allekirjoitti HPK:n kanssa 1+1 -vuotisen sopimuksen. Jo 16-vuotiaana Räsänen siirtyi kotikaupungistaan Joensuusta Poriin tavoittelemaan parempaa paikkaa, jossa kehittyä.

– Yksin lähdin paremman joukkueen vuoksi Poriin, perheeni asui kuitenkin Joensuussa. A-Nuorten Liigaa ei pelattu Joensuussa. Porin reissu ei kuitenkaan ollut helppo, yksinasumisessa ja muussa oli vielä haasteita, oli vielä liian nuori asumaan yksin.

Jääkiekko vei nuoren miehen seuraavaksi kaudeksi Kanadaan ja reissu oli onnistunut niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella.

– Kanadassa ollaan perheissä, joten se oli paljon helpompi keikka. Perheen äidistä tuli minulle varaäiti, sillä olimme paljon perheen kesken yhdessä ja teimme juttuja. Ne kaksi kautta meni tosi hyvin, tykkäsin pelityylistä. Henkinen valmius mennä sinne oli paljon paremmalla tasolla, kun takana oli niin vaikea kausi. Reissu oli kokonaisuudessaan hyvä ja

Kahden OHL-kauden jälkeen Räsänen palasi Suomeen. Jokereihin siirtyminen oli ammattilaisuuden haku, mutta matka ammattilaisuuteen ei ole ollut helppo.

– Keskustelimme perheen, agentin ja kanadalaisen valmentajani kanssa ja itsellä oli sellainen fiilis, että on aika päästä pelaamaan miehiä vastaan, muistelee Räsänen.

Haastavat kaksi kautta takana

Räsänen loukaantui ensimmäisen Jokerit-kautensa aikana ja kuntoutuminen vei ison osan kaudesta. Paluu kaukaloon ei ollut ruusuilla tanssimista.

– Aika vaikeat kaksi kautta on nyt takana. Ensimmäinen kausi lähti hyvin käyntiin, mutta sitten tuli paha viiden kuukauden pituinen loukkaantuminen. Kerkesin sen vajaan kuukauden pelata ennen playoffseja ja välillä pääsin pelaamaan, välillä en. Lähdin vielä kauden jälkeen Torontoon AHL-joukkueeseen pelaamaan ja treenaamaan hyvin. Oli tärkeää päättää haastava kausi hyvissä olosuhteissa ja hyvällä mielellä.

– Toinen vuosi oli tosi vaikea, Jokereilla oli älyttömän kova pakisto ja oli vaikea ottaa pelipaikkaa, ynnää Räsänen päättynyttä sesonkia.

Puolustaja on Toronto Maple Leafsin vuoden 2017 toisen kierroksen varaus. Toronton varaus ei kuitenkaan ole konkretisoitunut sopimukseen asti. Räsänen ymmärtää, ettei Toronto voi tehdä sopimusta pelaajan kanssa, joka ei pelaa ja anna näyttöjä illasta toiseen.

– Se vaikuttaa, että en ole päässyt pelaamaan. On aika vaikea näyttää taitojaan, jos ei pääse pelaamaan. Ei ole peliaikaa eikä pelituntumaa, se on kiperä tilanne tässä iässä olevalle pelaajalle.

HPK on uran kannalta tärkeä steppi Räsäselle. Sopimus Toronton kanssa on saatava samalla aikaiseksi. Räsänen tietää, että HPK:ssa voi kehittyä huippupelaajaksi, sen näyttävät muiden pelaajien kehityskaaret.

– HPK:ssa on entuudestaan tuttuja pelaajia ja olen nähnyt, kuinka he ovat menneet eteenpäin pelaajina nimenomaan HPK:ssa. Olen puhunut heidän kanssaan oheisharjoittelusta ja oli aika selkeää heti, kun HPK osoitti kiinnostusta, että haluan Hämeenlinnaan. Pitkään ei tarvinnut miettiä.

Päästessään pelaamaan, Räsänen taistelee joukkueen puolesta täysillä. Kovaa peliä ei kolossimainen puolustaja kaihda.

– Lupaan kyllä antaa kaikkeni joka pelissä. Blokkaan vetoja ja taklaan, ainakin semmosta likaista puolta. Kovaa varmasti pelaan ja pitäishän sitä muutama maalikin kauden aikana tehdä, pohtii Räsänen.

HPK:n joukkueen harjoitukset ovat alkaneet ja ne toteutetaan yksilöharjoitteluna HPK:n valmennuksen ohjeistuksella. Räsänen on tottunut harjoittelemaan kesät yksin, eikä koronapandemialla ole itse harjoitteluun hänen osaltaan merkittävää vaikutusta.

– En usko, että omalla kohdalla vaikuttaa. Taitaa olla neljäs tai viides kesä putkeen, kun vedän omatoimisesti kesällä. Aiempina kesinä oon treenannut Joensuussa. Tietysti innolla odotin sitä, että olisi saanut joukkueen kanssa treenata ja saanut eri perspektiiviä harjoitteluun. Siinä mielessä on tää on tosi harmittava tilanne, pohtii Räsänen.

23.04.2020 09:00

Jaa artikkeli: