CHL joukkue-esittely: EV Zug

HPK:n kanssa samaan lohkoon arvottu sveitsiläinen EV Zug pääsi mukaan CHL:ään, kun se sijoittui viime kaudella Sveitsin liigan runkosarjassa toiseksi. Zug pelasi itsensä aina finaaliin asti, jossa SC Bern oli kuitenkin lopulta vahvempi.

Viisi nopeaa faktaa EV Zugista

Vuonna 1967 perustettu Zug on viime vuosina ollut tuttu näky Sveitsin pääsarjan kärkikahinoissa, mutta toistaiseksi ainoan mestaruutensa se on voittanut vuonna 1998. CHL:ässä tuleva kausi on kaikkiaan Zugin kuudes osallistumiskerta.

Joukkuetta valmentaa norjalainen Dan Tangnes, jolle alkava kausi on toinen perättäinen seuran päävalmentajana.

Liigasta tuttuja

Zugilla on tällä hetkellä pelaajasopimus kaikkiaan kolmen aiemmmin urallaan Liigassa pelanneen pelaajan kanssa. Kolme edellistä kautta TPS:ää sekä HIFK:ta edustanut hyökkääjä Erik Thorell siirtyi sveitsiläisseuran riveihin viime kauden päätteeksi.

Thorellin lisäksi hyökkäyksestä löytyy kanadalaishyökkääjä David McIntyre, joka pelasi SaiPassa kausina 2014-2015 ja 2015-2016.

Puolustuksessa puolestaan luutii Santeri Alatalo, joka pelasi HPK:n riveissä kaikkiaan 110 runkosarjaottelua kausien 2008-2009 ja 2012-2013 välillä ennen siirtymistään HC Davosin riveihin. Kaudesta 2013-2014 lähtien Alatalo on viihtynyt Zugin riveissä.

Kenttäpelaajien lisäksi myös valmennuksesta löytyy henkilö, jolla on kokemusta Liigasta ja HPK:n paidasta. Kaudella 2004-2005 rinkelinmäen yleisöä viihdyttänyt Josh Holden toimii apuvalmentajana. Holden lopetti pelaajauransa kauden 2017-2018 päätteeksi Zugin riveissä, jossa mies pelasi yhtäjaksoisesti peräti kymmenen kautta.

Kovia yksilöitä

Sveitsin maajoukkueessa viime vuosina useaan otteeseen esiintyneet maalivahti Leonardo Genoni, puolustajan paikalla viihtyvä ja joukkueena kapteenina toimiva Raphael Díaz, sekä hyökkääjät Grégory Hofmann ja Lino Martschini ovat tuttuja nimiä, mikäli on keväisin seurannut MM-kilpailuja. Sveitsin maajoukkueen runkopelaaja Hofmann voitti viime kaudella Luganon paidassa Sveitsin pääsarjan maalipörssin, 50 ottelussa vastustajan verkko heilui 30 kertaa.

Tshekin maajoukkueessa ja mm. KHL:ssä kovia tehoja mättänyt Jan Kovář on yksi Zugin kovimmista hankinnoista. Kovář siirtyi seuraan edustettuaan vielä viime kaudella HC Pilseniä.

Kokemusta MM-/Olympiatasolta löytyy myös sveitsiläispuolustaja Dominik Schlumpfilta, ranskalaispuolustaja Thomas Thiryltä sekä ruotsin maajoukkuetta edustaneilta hyökkääjiltä Carl Klingbergiltä sekä hiljattain seuraan siirtyneeltä Oscar Lindbergiltä.

27-vuotias Lindberg siirtyi Zugiin Ottawa Senatorsista ja kaikkiaan hän pelasi viiden kauden aikana 269 NHL-ottelua pudotuspelit mukaan lukien. NHL-kokemusta löytyy myös Díaz, Hofmannilta sekä McIntyreltä.

Alatalo odottaa Hämeenlinnaan paluuta

Hämeenlinnassa kiekko-oppinsa saanut Santeri Alatalo aloittaa Sveitsissä jo kahdeksannen kautensa. Nuorena miehenä Sveitsiin lähtenyt Alatalo on viihtynyt maassa ja kehittynyt kiekkoilijana.

– Siitä on nyt 7 vuotta kun on viimeksi päässyt Rinkelinmäellä viilettämään. Kesät vietän edelleen Hämeenlinnassa, joten on kiva tulla ja nähdä miten Kerho on kehittyny ja mitä hallissa on tapahtunut vuosien aikana. Tuttuja ei enää montaa ole, taitaa Nikkilä olla ainoa, jonka kanssa olen pelannut.

– Aika nuorena poikana tuli lähdettyä, mutta kyllä tässä on paljon tullut kehitystä. Luisteluvoimaa, pelikäsitystä ja kiekollista taitoa. Hämeenlinnassa kuitenkin pohja rakennettiin.

Zugilla on kasassa erittäin laadukas rosteri ja Alatalo nostaa esiin joitakin nimiä.

– Sveitsin ihan kärkiporukoita ja yksilötasolla kyllä ihan huippujengi. Sveitsin maajoukkueen kärkimiehiä löytyy, kuten Díaz, Hofmann, Martschini ja maalissa on varmaan yksi Euroopan parhaista veskoista, Genoni. Pirteetä lätkää pelataan, oikeastaan voisi sanoa, että vähän samalla tavalla kuin Kerho. Luistellaan, taistellaan ja yritetään riistää kiekkoa.

Sveitsin jääkiekko on viime vuosina nostanut huimasti tasoaan ja maajoukkue on nähty MM-tasolla finaalissa asti. Ero Suomen kiekkoon on kaventunut.

– Ero oli isompi kun tulin tänne. Silloin Suomessa oli paljon organisoidumpaa kiekkoa, täällä mentiin vähän päästä päähän. Mutta vuosien aikana tänne on tullu tosi paljon hyviä valmentajia, jotka on kehittäny paljon peliä ja sveitsiläiset pelaajat on sitä myöden kehittynyt tosi paljon.

Sarjojen vertaaminen keskenään on vaikeaa,

– Ulkomaalaiset pelaajathan on täällä on ihan kärkipäätä ja uskoisin, että sekin on sveitsiläisiä pelaajia kehittänyt. Veikkaan, että aika tasaväkistä on, jos verrataan sarjoja keskenään. Paha sanoa kumpi on kovempi sarja.

Zug on pienehkö kaupunki, mutta peliin mahdollisesti saapuvien HPK:n kannattajien tuskin tarvitsee pettyä. Asuu kaupungissa myös eräs tunnettu suomalainen formulakuski..

– Aika pieni kaupunki, mutta mm. Kimi Räikkönen asuu täällä. Upea kaupunki ja jos on Hämeenlinnasta tulossa porukkaa, niin ei varmasti joudu pettymään.

HPK – EV ZUG la 7.9. klo 19.00!

Osta lippusi nyt!

 

07.09.2019 08:21

Jaa artikkeli: