Avointa peliä: Brynäsin parturi – Marko Tuulola # 36

1

Ajattelin lähestyä hienoa aihetta vähän eri kulmasta ja antaa muiden kertoa ne maagiset numerot otteluista, maaleista ja pisteistä. Halusin ääneen ne, keiden kanssa Marko on loisteliasta matkaa kulkenut. Oli mahtava kokemus soitella ihmisille ja kertoa syy yhteydenotolle. Joka ikinen kerta ensimmäinen reaktio oli hyväntahtoinen nauru langan toisessa päässä ja yleinen toteamus, että juu! … nyt riittää tarinoita. Jopa tällä pienellä otannalla on helppo sanoa, että yksikään haastateltava ei puhunut lämpimikseen. Arvostus mitä Marko Tuulola saa ihmisiltä, on käsin kosketeltavan aitoa ja tulee suoraan sydämestä.

Arvoisat lukijat, tässä tapahtumia, tarinoita ja sattumuksia -luonnollisesti 36 kappaletta, herra ja hidalgon, Marko Tuulolan loistokkaalta uralta.

 • 1

”C-junioreissa näki jo pelimiehen elkeet. Marko oli helppo heittää kentälle, oli tilanne mikä tahansa. Vaikka koordinaatio treeneissä tossut eivät yleensä olleet oikeassa paikassa, niin jäällä hän oli aina. Todellinen luottoäijä jo silloin!”  (Mika Vuorinen, 1. HPK kauden C-jun -valmentaja)

 • 2

”Kerran oltiin Mikkelissä turnauksessa C-junioreissa ja kuinka ollakaan Markolla oli niin paljon touhuamista, että unohti varusteensa hotellin respaan kotiinlähdön koittaessa. Kun homma huomattiin Hämeenlinnassa, niin Markon kylmäpäinen vastaus kuului: mä luulin, että huolto kantaa bussiin(Mika Vuorinen)

 • 3

”Tuomareiden suuresti arvostama pelaaja, niin pelaajasaavutuksiltaan kuin myös käytökseltään kaukalon sisällä ja ulkopuolella. ” (Teemu Salminen, päätuomari Liiga)

 • 4

”Koulussa oli ysillä luokkaretki laivalle, porukassa oli yhdellä lainatut paperit baaria varten ja tämä oli ollut tiedossa jo etukäteen. Kun matkapäivä koitti, oli Tuuski polleana takapenkillä ja kertoi kuinka hänelläkin on nyt paperit discoa varten. Tuuski oli väärentänyt kirjastokorttinsa.”  (Janne Mellin – lapsuudenystävä)

 • 5

”Siinä vaiheessa kun karvat alkoivat kasvaa, niin Dallasin Pamela oli kova juttu… myös Tuuskille” (Janne Mellin)   

“Rakastettava persoona, poikamaisella luonteella varustettuna”

 • 6

”Ensimmäisenä tulee mieleen, kun Markohan tykkäsi pitää viisikoille ja ylivoimaviisikoille todella paljon palavereja fläppitaulun äärellä. Joskus muistan kun ei vaan jaksanut mennä taas paikalle, niin Marko kuittasi asian ja seuraavalla kerralla ei edes kutsunut minua mukaan palaveriin” (Jyrki Louhi – pelitoveri)

 • 7

”Hauska muisto sukupolven vaihtumiseen liittyen on kun Markon pojat olivat alle kouluikäisiä, niin pelailtiin paljon pihalätkää ja jaot oli aina meikäläinen ja Eetu vastaan Marko ja Joni. Ei hävitty ikinä!” (Jyrki Louhi)

 • 8

”Ei ole ollut joukkuetta, missä Tuuskista ei olisi pidetty. Rakastettava persoona, poikamaisella luonteella varustettuna. Todella analyyttinen peliä kohtaan” (Jyrki Louhi)

 • 9

”Sanonta, että pottuilu on välittämistä, konkretisoituu täysin Tuuskiin. Aina pukuhuoneessa missä puukot lentelivät, oli Herra Tuulola mukana. Oli niin iso osa joukkuehengen rakentumista, että kerran sovittiin Tomek Valtosen kanssa, että ollaan yksi päivä pottuilematta Markolle – ei onnistuttu!” (Jyrki Louhi)

 • 10

”Ensimmäisenä tulee mieleen omalta peliuralta, kuinka pirun vaikea Tuuskia vastaan oli pelata. Todella vaikea kiertää ja haastoi myös verbaalisesti joka tilanteessa. Tuomari ajalta jäänyt mieleen, se että paljon on ollut Markolla asiaa aina jäällä, mutta joka ikinen kerta hyvässä hengessä ja mikä parasta niin siellä on ollut aivan mahtavia näkökantoja, joutunut itsekin skarppaamaan. Ymmärtänyt aina, että tuomaritkin tekevät virheitä, sekä antanut myös positiivista palautetta kun ollut sen aika.” (Jari Levonen – pelitoveri / päätuomari Liiga)

 • 11

”Saatanan ilkeä vastustaja! Vaikka mitä yritti, niin aina oli oikeassa paikassa” (Mikko Eloranta – pelitoveri)

 • 12

”Sveitsissä pelattiin samaan aikaan ja Marko toivotteli ensimmäisen kahden kuukauden ajan vastaantulijoille hyvää ruokahalua, kun luuli sanovansa saksaksi hyvää iltaa” (Mikko Eloranta)

 • 13

”Olin juuri päässyt edustuksen rinkiin vähän harjoittelemaan ja uuden vuoden päivänä oli ilta treenit. Tapettiin siinä päivällä aikaa meillä kotona ja aloimme katsoa Pekkaa ja Pätkää, nukahdettiin molemmat ja herättiin kun treenien alkuun oli vajaa vartti aikaa. Itse en kehdannut enää lähteä treeneihin, mutta Tuuski meni. Seuraavan päivän treeneissä menin hakemaan varustehenkaria, niin siihen oli kirjoitettu ylös lappu ”pätkä” ja vieressä Markon henkarissa luki ”pekka” (Tony Virta – pelitoveri)

 • 14

”Tyyppinä ja ystävänä aivan jäätävä, monta rautaa on tulessa koko ajan ja niitä kuuluisia muuttujia on joka päivä mukana. Vaikka suunnitelmat vaihtuvat usein, niin Markon apuun voi aina luottaa” (Tony Virta)  

 • 15

”Erottui jo nassikkana täysin porukasta, siitä huolimatta oli todellinen joukkuepelaaja. Pelasi sekä hyökkääjänä, että pakkina ja mikä sen ikäiselle oli harvinaista, antoi palautetta harjoituksista ja saman tien, varsinkin jos ei miellyttänyt. Sai joukkueessa lempinimet torspo ja iso vaalee.” (Hannu Lähteenmäki – valmentaja nassikkaiässä)

 • 16

”Pelattiin kesäisin jalkapalloa samalla porukalla. Voitettiin jopa Tiikerit nimellä yksi piirinmestaruus. Marko pelasi maalivahtina, mutta kun koko kauden maalisuhde oli jotain 96-3, niin halusi myös kentälle kun ei ollut kuulemma tarpeeksi hommia” (Hannu Lähteenmäki)

 • 17

”Todellinen luonnonlapsi. Suu kävi, mutta silti sulautui heti joukkueeseen vaikka olikin junnu. Erittäin positiivinen ja avoin muistijälki jäänyt, vaikka niin kaukaa ei enää juuri mitään muistakaan” (Pasi Kivilä – pelitoveri)

 • 18

”Poikkeuksellinen halu pelata ja osata pelata. Oli jo A-junioreissa aikaa edellä. Siihen aikaan oli voimissaan havumetsäjääkiekko, äkkiä kiekko ränniin ja pois alueelta jne… jo silloin Tuuski halusi pitää kiekkoa ja yritti selittää, että pitämällä kiekkoa, vastustaja ei voi tehdä maalia. Kun katsoo nyt miten pelataan modernia jääkiekkoa, niin on pakko vaan hymyillä” (Harri Ojanperä – valmentaja A-junioreissa)

“Brynäsin parturi”

 • 19

”Tuuskillahan ei sitten ole hermoja lainkaan, täysin hermoton kaveri. Yhden kerran pelattiin Rinkelinmäellä ja toisen erän summerin soidessa lähdettiin pukuhuonetta kohti, niin Tuuski jäi nojailemaan laitaan ja kysyi: ketä vastaan me muuten pelataankaan?” (Pertti Saarinen – valmentaja)

 • 20

”Toinen Tuuskin hermottomuudesta mieleen tullut tarina sijoittuu Joensuuhun kun pelattiin A-junioreissa, kauden tärkeintä peliä karsinnoissa. Johdettiin viisi minuuttia ennen loppua maalilla, jokainen pelaaja ja varsinkin valmentajat olivat aivan viimeisen päälle keskittyneitä, jopa jäykkiä tilanteesta johtuen. Mietittiin tarkkaan ketä jäälle missäkin vaiheessa ja kun olin sanonut hänelle, että seuraavaksi jäälle. Tuuski kumartui lähemmäksi ja kysyi: Onko mitään tietoa, mitä safkaa on pelin jälkeen?” (Harri Ojanperä)

 • 21

”Erikoisäijä, vahvat näkemykset ja sammakot jo junnuna kun tuli edustukseen. Huikea ura, on ollut aina joka paikassa johtava pelaaja. Horjumaton itseluottamus.” (Juha Sulin – Hieroja)

 • 22

”Kaiken kiekollisen taidon lisäksi, Tuuski oli todella kova ja taitava avojään taklaaja. Kovaa, mutta puhtaasti joka kerta, oli ajoituksen täydellinen mestari.” (Juha Sulin)

 • 23

”Lahdessa aikanaan pelasi eräs taitava hyökkääjä. Hänellä oli vakiokikkana sellainen pitkä vetoharhautus, josta yleisö oli aivan haltioissaan. Hän oli tehnyt saman jo kaksi kertaa pelissä ja kun alkoi tehdä samaa kolmatta kertaa, olikin siniviivalla vastassa Herra Tuulola. Kun kaveri oli autettu vähän vertavuotavana ja sekavana pois kaukalosta, oli samassa paikassa vielä pieni hiustuppo. Tämän jälkeen Tuuski sai lisänimen Brynäsin parturi.” (Juha Sulin)

 • 24

”Ruotsissa on edelleen erittäin arvostettu pelaaja. Vieraita kun tulee länsinaapurista niin aina muistavat kysellä Markonkin kuulumisia. Suomen maajoukkueessa oli huonoa tuuria, kun Tuuski oli parhaimmillaan, niin ainakin kahdesti putosi kisakoneesta kalkkimetreillä loukkaantumisen takia.” (Juha Sulin)

 • 25

”Tuli minulle valmennukseen vasta ns. kokeneena pelaajana. Valmennettavana oli erittäin helppo, mutta samalla todella määrätietoinen. Ymmärtää peliä, paljon annettavaa pelikavereille, osasi arvostaa oikealla tavalla itseään. Ja erittäin hieno piirre pelaajassa, jota arvostan, oli jos teki virheen, silloin ei selitelty, käsi nousi ylös, myönsi virheensä heti ja taas mentiin eteenpäin.” (Jukka Jalonen – valmentaja)

 • 26

”Todella vahva näkemys pelistä ja omasta harjoittelusta. Tämän kautta, koska meidän näkemys pelistä oli hyvin samanlainen, oli Markon näkemykset todellinen rikkaus myös valmentajille. Oli yksi valmentaja lisää jos ei joukkueessa, niin ainakin viisikossa. Avauspelin ja ylivoiman moottori.” (Jukka Jalonen)

“Lyhyesti sanottuna lätkänero”

 • 27

”Voin sanoa suoraan, että jos yleensä valmentaja antaa pelaajalle jotain, niin Markon tapauksessa myös valmentajat sai pelaajalta paljon.” (Jukka Jalonen)

 • 28

”Todella välitön ja avoin… ihan kuin hessuhopo, tulee toimeen kaikkien kanssa. On kyllä kaikin puolin erittäin pidettävä ja pidetty persoona. Meikäläisen muistissa ainoa pelaaja, joka on saanut tulokasrituaalin osakseen kahteen kertaan, sen verran paljon oli asiaa junnuna kopissa.” (Markku Piikkilä – pelitoveri)

 • 29

”Tuuskin erittäin vauhdikasta jälkikasvua kutsuttiin isän kavereiden toimesta pieninä nimillä Eddie The Eagle ja Johnny Puuma.” (Jyrki Louhi)

 • 30

”Lyhyesti sanottuna lätkänero. Aina on osannut pelata, hurja kasvaminen nuoresta pojasta. Välittää pelistä, pelikäsitykseltään olisi ansainnut NHL:ssä näyttöpaikan.” (Timo Lehkonen – pelitoveri / valmentaja)

 • 31

”Isää ja kahta poikaa valmentaneena on helppo mainita yksi yhdistävä erikoisominaisuus kaikilla kolmella. Kun pelissä on ne kovimmat paineet ja tiukimmat hetket, jokainen heistä kolmesta uskaltaa ja todella haluaa mennä kentälle. Ei ole itsestäänselvyys edes huipputasolla.” (Timo Lehkonen) 

 • 32

”Vaikka on ollut välillä todella haastavaa, niin monipuolisuus mitä matka on antanut, on ollut todella hienoa ja palkitsevaa. Matkan varrelta on jäänyt paljon ystäviä myös minulle, mikä on todella upea asia. ” (Kati Tuulola – puoliso)

 • 33

”Kovapintainen, mutta iloinen, joka ei kyllä ole ikinä tuonut töitä kotiin. Kyllä meidän perheessä se jännittäjän rooli on jäänyt täysin minulle.” (Kati Tuulola)

 • 34

”Vaikka Marko on ahkera auttamaan kotitöissä niin ulkona kuin sisälläkin niin, imurin ajokorttia ei taida omistaa. Tosin tähän voi vahvasti vaikuttaa, kun aikoinaan Marko oli sen kerran imuroinut, niin tulin töistä kotiin ja aloin saman tien imuroimaan… en huomannut, että oli tehnyt sen jo.” (Kati Tuulola)

 • 35

”Huikea pelimies, arvostan isosti herran saavutuksia. Taklaus käytiin aikanaan läpi Virran Token varpajaisissakin useaan otteeseen. Oma pakki antoi todellisen hyvää yötä -syötön. Itse töötti oli täysin puhdas, kova taklaus, jonka jälkeen jalat oli vähän notkeana. Pelasin silti pelin loppuun, ei taitaisi onnistua enää tänä päivänä.” (Jani Kiviharju – pelitoveri)

 • 36

”Todella solidaarinen, välillä jopa vähän ujokin poika, mutta mielipiteitä löytyi aina. Päällimmäisenä Markosta on jäänyt mieleen, että kun pelattiin esimerkiksi Spengler Cupissa, niin mitä kovempi oli peli kaukalossa, sitä paremmin Marko aina pelasi.” (Harry Harkimo – Jokereiden omistaja/kansanedustaja)

 

Marko Syrjälä – Avointa peliä

17.09.2015 10:34

Jaa artikkeli: