BioRex klassikkoennakko: HPK-JYP HT (5. välierä) 25.3.1993 – Savolainen

HPK julkaisee vanhoja legendaarisia otteluita HPKHämeenlinna YouTube-kanavallaan. Ensimmäinen ottelu on välierä HPK-JYP HT 25.3.1993! Julkaisupäivä on 29.3.2020, kiekko jäähän klo 15.00.

Keväällä 1993 HPK pelasi JYP HT:ta vastaan välieriä. Ottelusarja oli tilanteessa 2-2 ja ratkaisuottelu pelattiin 25.3.1993 Rinkelinmäellä täyden hallin edessä. HPK:n valmennustiimiin Hannu Jortikan tilalle Lukkoa vastaan pelattujen puolivälierien jälkeen liittynyt Hannu Savolainen kertoo vaihdon olleen nopea.

– Kun HPK pudotti Lukon puolivälieristä, Jortikka sai potkut seuraavana päivänä. Ja sitä seuraavana päivänä piti pelata jo välieriä. Vaihto oli nopea, mutta onneksi Juha Hietanen säilyi valmennustiimissä. Se oli tärkeää jatkuvuuden kannalta, kertoo Savolainen.

Välierät etenivät tasaisesti, sarjan maalit olivat tosin HPK:n puolella.

– Jos oikein muistan, molemmat voittivat kotipelinsä. Jyppi voitti aina maalilla Jyväskylässä ja me voitimme selkeästi kotona kaksi ensimmäistä, muistelee Savolainen ja muistaa oikein. Lukemat neljästä ensimmäisestä pelistä olivat 6-3, 1-0, 4-1, 2-1.

Sarjan aloitus joukkueeseen mukaan hypänneelle valmentajalle oli erikoinen, sillä aikaa joukkueen kanssa oli tasan yksi päivä ennen pelejä.

– Sovimme Juhan kanssa niin, että hän vetää edelleen treenit ja minä peluutan peleissä. Siihen aikaan yleensä yksi valmentaja peluutti kaikki pelaajat, mutta ihan en muista enää, että olisimmeko jakaneet peluutuksen Juhan kanssa tuolloin.

Jääkiekko on vuosien varrella tietysti kehittynyt ja myös sääntömuutokset ovat tuoneet muutosta peliin.

-Toin mukanani muun muassa yhden ylivoimakuvion, jota kylläkään ei enää voi pelata. Kuvioon liittyi vastustajan blokkauksia, joista nykyliigassa tulisi kyllä jäähyjä. Tomas Kapusta teki maalin ensimmäisestä yrityksestä ja totesi pelin jälkeen, että kiitos uudesta kuviosta koutsi, nauraa Savolainen.

JYPin päävalmentajana toimi keväällä 1993 Hannu Aravirta. Hänen HPK-kaimansa muistaa sarjaa ennen tapahtuneen kättelytilaisuuden Aravirran kanssa.

– Aravirta kätteli minua ja sanoi “Olet viimeinen ihminen, jonka olisin halunnut nähdä HPK:n vaihtoaitiossa tässä sarjassa”. Aravirta hävisi sinäkin keväänä, kuten aiemminkin vuonna 1991 pronssipelissä. En hävinnyt yhtään playoff-sarjaa Aralle valmentajaurani aikana, muistelee Savolainen.

Pelaajien peli

Nykyisin HPK:n asiakkuuspäällikkönä toimiva Savolainen muistelee lämmöllä joukkuetta, joka saavutti HPK:n ensimmäisen finaalipaikan.

– Joukkue oli erittäin hyvä, tunnettuja pelureita täynnä! Marko Palo loistaa tietysti joukkueen tähtenä, sehän on selvää. Tomas Kapusta (48 ottelua 30+17, voitti maalipörssin) oli taitava kieputtelija, pelinrakentaja ja teki maalinsa usein maalin edestä, sillä laukaus ei ollut kovin hyvä. Radek Toupal taas pelasi suoraviivaisemmin kuin Kapusta. Jarkko Varvio oli varsinainen sniper, Mika Lartama peliä rakentava voimahyökkääjä, Tony Virta taitava ja älykäs pelaaja, Juha Ylönen myös hyvä sentteri, kova luistelija. Janne Laukkanen taklasi kovaa ja taisteli joukkueelle ja Timo Lehkonen taas viimeisenä lukkona maalissa. Ilkka Sinisalo pelasi 582 ottelua NHLää ja sen jälkeen hän tuli Pallokerhoon, niinkin päin on joskus menty, naurahtaa Savolainen.

Kevään 1993 viidennen välierän ratkaisu on kaikille Kerholaisille selvä. HPK etenee jatkoajalla finaaleihin TPS:ää vastaan.

– Jatkoajan ratkaisu on kyllä piirtynyt muistiin varmasti monelle Kerholaiselle, jotka hallissa olivat tai ovat klipin nähneet. Ensin JYPin hyökkäyksestä tolppa ja siitä jatkona sitten Kyyn luikertelu, tulee edelleen kylmät väreet, hekumoi Savolainen.

Monet Kerholaiset ovat varmasti ihmetelleet, että miksi ihmeessä valmentajat ryntäävät kentälle kesken playoffsien. Välierien voitto oli kuitenkin HPK:n historiassa niin suuri virstanpylväs, että burgundinvärisissä neuleissa valmentaneet Savolainen ja Hietanen hyökkäsivät jäälle pelaajien kanssa.

– Katsoin Juhaa ja kysyin, että mennäänkö? Ja sitten mentiin!!

Ottelu käynnistyy HPKHämeenlinna Youtube-kanavalla klo 15.00. Tervetuloa mukaan!

Klikkaa tästä katsoaksesi pelin klo 15.00!

29.03.2020 10:34

Jaa artikkeli: