Avointa peliä valmennuskopissa

1

Kaudesta on tahkottu neljännes, kaikki joukkueet kohdattu ainakin kerran. Mielipiteitä kaupungissa riittää yhtä monta kuin on katsojia hallissa, jääkiekko on tunnepeliä, niin katsomossa kuin kentälläkin. Tässä vaiheessa kautta on hyvä hetki istua rauhassa alas ja käydä HPK:n päävalmentajan Pasi Arvosen kanssa kesän ja alkukauden mietteitä läpi ja kertoa yleisölle mitä valmentajakopin sisällä ajatellaan asioista.

Aloitellaan Pasi kevyesti… pitääkö Jääkiekkoliiton puheenjohtajalla olla pelaajatausta vai ei? Yllättynyttä ilmettä seuraa leveä hymy… jää on murrettu, kummallekaan ei tule yllätyksenä, että siirrymme seuraavaan kysymykseen saman tein.

Uusi kausi toi mukanaan myös melkeinpä kokonaan uuden joukkueen, vaihtuvuus kesällä oli todella suurta, miten on näkynyt ja miten asiaa on työstetty?

Saimme joukkueen kasaan vasta elokuun alussa, mikä ei ole millään tavalla ideaali tilanne. Lisäksi kun tiedetään realiteetit talouspuolella, oli selvää, että joukkueeseen tulee nuoruutta ja kokemattomuutta. Joukkue ei rakennu hetkessä, olemme maksaneet oppirahoja paljon edellä mainituista asioista ja tehneet todella paljon töitä oppiaksemme tekemisistämme. Pelaajilta jos kysytään niin veikkaan, että osalle pelaajista tulee videosulkeiset jo korvista ulos.

Helppo aasinsilta on seuraavaksi kysyä asioista joihin haluat parannusta ja mihin et ole tyytyväinen alkukauden osalta?

Epätasaisuus ja ailahtelevaisuus pelin sisällä ja jopa vaihdon sisällä on iso asia, josta pitää päästä eroon. Punainen lanka ei ole kestänyt sitä 60 minuuttia, maalit omissa näkynyt liian helposti omassa selkärangassa. Meille tehtyjen maalien hintaa on saatava korkeammaksi, henkilökohtaiset virheet ja otteluihin valmistautuminen on myös näihin kuuluvia asioita. Näiden asioiden kautta pinna per peli pistekeskiarvoon en ole tyytyväinen, oikeaksi havaitun kaavan mukaan 1,65 pistettä joka pelistä riittää playoff-paikkaan. Se on ehdottomasti oltava meidän tavoite. Alkukaudesta olemme menettäneet monta arvokasta pistettä omiin isoihin virheisiin.

Mainitset otteluihin valmistautumisen, avaisitko vähän lisää?

Olisi helppoa puhua kymmenestä minuutista ennen peliä, ja ohittaa sitä kautta kysymys nopeasti. Kyllähän tässä tullaan niin isoon kuvaan, että kaikki lähtee jo siitä, että elätkö huippu-urheilijan elämää 24/7 vai et. Vaihtoehtoja on tasan kaksi, ei ole välietappeja. Jokaisen ammattiurheilijan vastuulla on itse olla valmis joka ilta. Me valmentajat voidaan puhua tai jopa huutaa vaikka kuinka paljon, mutta kyllä kaikki lähtee tässä tapauksessa pelaajasta itsestään. Pelin aikana ei huonoa valmistautumista enää muuteta tai korvata. Toinen iso asia on harjoittelu, vanha totuus, asioita mitä et tee treeneissä, et tee myöskään pelissä.

Mitäs plussa merkkien ympärille on jäänyt alkukaudesta?

Joukkue on jo nyt näyttänyt sen, että pystyy voittamaan tässä sarjassa kenet tahansa. Se on iso asia pääkopalle, kun tiedämme samalla, että pystymme parantamaan paljon myös omaa peliä. Joukkueen harjoitusasenteeseen olen myös tyytyväinen, sekä ilmapiiriin, niissä olemme onnistuneet hyvin. Kokeneiden pelaajien vastuunkanto joukkueesta on ollut myös esimerkillistä.

Jos puretaan pelillisiä asioita kaukalossa pienempiin palasiin ja alueisiin niin mitkä ovat mietteet alkukauden osalta?

– Puolustuspeli omalla alueella on… tyydyttävää. Ykkös- ja kakkosalueelta meille tehdään liikaa maaleja, fyysinen puute näkyy maalin edessä. Tilastoissa paljon ns. henkilökohtaisia virheitä, joista on rokotettu armottomasti, nämä kun saadaan pois, tilanne paranee heti harppauksen.

– Koko kentän puolustuspelissä painekarvaus on ollut suurimmaksi osaksi ihan ok tasolla. Keskialueen trapissa, olemme syyllistyneet liian hitaisiin puolustusvauhteihin, jonka johdosta riisto- ja kääntöpelistä ei saada irti tehoja tarpeeksi.

– Hyökkäyspelissä tilastojen mukaan meillä on ihan oikea hajonta maalipaikkojen luomisessa suorista hyökkäyksistä, riistoista tai päätypeleistä. Mutta maalille meno ja sen ympärille tukipelaaminen on iso asia jossa erittäin paljon parannettavaa.

– Kaksinkamppailupelaaminen, tunne ja asenne pelaaminen on toisena päivänä hyvää ja toisena ei. Ei käy! Tätä painotettu treeneissä, jos et vie tilanteita loppuun treeneissä, et vie niitä pelissäkään. Nyt meillä pelaa pakkeja hyökkääjinä… miksi, koska siellä annetaan kaikki, joka ikisessä tilanteessa, sitä tämä joukkue tarvitsee lisää!

– Alivoimaan olen tyytyväinen, ylivoimaan en. Maalipaikkojen vähyys suurin ongelma tällä hetkellä ylivoimassa, pitää pystyä luomaan enemmän maalipaikkoja. Ylivoimakin vaatisi myös onnistumisia kehittyäkseen.

Oletko tyytyväinen ulkomaalaispelaajiin?

Ihan selvä on, että pitää pystyä parantamaan, mutta sama koskee koko joukkuetta. Joukkuepeli on edelleen kyseessä. Pitää muistaa, etteivät ole montaa kuukautta vielä olleet mukana, annetaan aikaa ja tehdään hommia. Tyyppeinä ovat viimeisen päälle joukkuepelaajia.

Kuinka pitkälle nykyään pystyy roolittamaan joukkueita?

Sehän menee resurssien ja materiaalin mukaan, mutta ihannetilannehan olisi, jos joukkueen saisi rakennettua siten, että nelonen olisi energiaketju, kolmonen kaiken pimentävä jarruketju ja ykkönen ja kakkonen ensisijaisesti vastuussa joukkueen tehoista.

Mitä toiveita on valmentajalla tulevasta?

Kyllähän loukkaantumiset saisi riittää jo. Mutta niihin ei pysty vaikuttamaan, sekin on fakta. Tämä joukkue tarvitsee puolustajan, joka pelaa oikea käsi alhaalla sekä tehoja tekevän ykkös- kakkosketjun hyökkääjän. Siinä on valmennuksen toiveet tämän kauden osalta.

Tämän kauden? Entäs jos ajatellaan pitemmälle ja laajemmin?

Kyllähän organisaation tärkein ruutu tällä hetkellä on täyttää urheilutoimenjohtajan paikka. Kohta pitää alkaa kasaamaan ensi kauden joukkuetta ja koska resurssimme ovat sieltä pienimmästä päästä, meidän pitää olla todella hereillä. Saman syyn takia, meidän pitää pystyä palauttamaan Hämeenlinnaan maine kaupunkina, jossa palkka voi olla pienempi, mutta kaikki muut asiat tehdään paremmin kuin missään muualla.

Ketä haluat nostaa esille alkukauden onnistujina?

Kyllähän Paajasen Otto saa nyt nauttia työstä mitä on tehnyt systemaattisesti jo monta vuotta. Huippu-urheilijan mittarilla aivan samaa huippuluokkaa kuin esimerkiksi Juuse Saros. Sakari Manninen on vastannut annettuun rooliin todella hyvin ja Matias Haaranen oli ennen kauden alkua tuuraava varapakki -statuksella. Nyt on näyttänyt omalla tekemisellään, että pystyy pelaamaan Liigaa. Sitten herrat Koivisto ja Jasu. Joukkueelle erittäin tärkeitä, joka ilta tiedetään tasan tarkkaan mitä saadaan, eivät näy isoissa otsikoissa, mutta pirun tärkeitä näkymättömän työn tekijöitä.

Viikonloppuna edessä tiukka puristus, perjantaina Lahdessa ja Lauantaina Lappeenrannassa…

Kyllä, 20 tuntia on aikaa kasata rivit Lahden päätösvihellyksen jälkeen, ennen kuin Lappeenrannassa kiekko putoaa jälleen jäähän. Ammattiurheilijan arkea. Jatkamme Lahdesta suoraan matkaa kohti Lappeenrantaa, näin ollen teemme myös taustalla kaiken mahdollisimman hyvin.

Kuka on kapteenina perjantaina?

Hahlin Riku on jälleen mukana kokoonpanossa.

 

Marko Syrjälä

23.10.2015 09:21

Jaa artikkeli: