Avointa peliä: Uusi pelaaja – edelliset 30 tuntia

avointapelia

Uusi pelaaja tulossa, yksi otsikko lehdessä aamulla ja illalla jo pelaamassa. Jää vähän vaikutelma, että helppoa kuin Igorin vaimolla jauhelihan keruu Manussa aikoinaan. Vaikka asiassa ei olisi niitä kuuluisia muuttujia, niin silti taustalla tapahtuu paljon erinäisiä asioita ennen kuin pelaaja on oranssina jäällä. Käytetään Järventien Marttia esimerkkinä ja avataan mitä kaikkea tapahtui viime viikolla ennen kuin #77 liukui illalla jäälle Kerhon paidassa Bluesia vastaan.

Kerhon valmentaja ja toimitusjohtaja pitivät normaalia palaveria joukkueen tilanteesta maanantaina. Yksi asia josta puhutaan, on puolustuskaluston harveneminen loukkaantumisten takia, tässä vaiheessa vielä yleisellä tasolla. Tiistaina putoaa jälleen yksi puolustaja pois rosterista. Tulee tarve löytää puolustaja nopeasti…

Joukkueilta löytyy yleensä suoraa listat vapaista pelaajista, joista Arvonen ja Korpela alkavat etsiä vaihtoehtoja. Valmentaja selvittää pelaajien taustat ja tilanteen, suomeksi sanottuna onko pelaaja kunnossa, terve, treenannut, eli valmis askiin heti. Toimitusjohtajan tehtävä on esitellä asia hallitukselle ja saada hyväksyntä tuleville kuluille.

Tämän jälkeen on vuorossa johdon osalta pelaajan kanssa neuvottelut, ensimmäinen asia määräaikainen sopimus. Kaikki pelaajat eivät ole valmiita lähtemään lyhyellä sopimuksella mukaan. Majoituskuviot ja oravannahat yms. luonnollisena jatkumona tämän jälkeen sovitaan seuraavaksi.

Martin tapauksessa tiistaina yhden aikaan Korpela otti yhteyttä ensimmäisen kerran. Kolmelta jatkettiin paremmalla aikaa asian tiimoilta ja neljältä sopimus oli valmis. Kun molemmilla on halu, niin asiat sujuvat helposti. Tämän jälkeen sähköisesti asia molempien tietoon mitä on sovittu.

Keskiviikkona auringon noustessa toimistolla kirjoitettiin sopimus virallisesti alle. Tämän jälkeen alkoi paperityöt, kaavakkeet ja kopiot kaikista mahdollisista papereista Jääkiekkoliitolle, Liigalle ja vakuutusyhtiölle. Näiden kautta saadaan pakolliset vakuutusturva ja pelilupa-asiat kuntoon. Keskiviikkoaamuna kahdeksalta alkoi Arvosen ja Järventien palaveri pelitapa-asioista. Joukkueen pelillisiä asioita käytiin lävitse niin videolta kuin fläppitaulun ääressäkin. Muu joukkue saapui hallille kymmeneltä ja vuorossa oli pelaajan itsensä esittely muulle joukkueelle ja joukkueeseen liittyminen.

Joskus on aina palattava aikajanassa takaisin päin ja nyt se tehdään huollon kunniaksi. Tämä joukkueen yksi tärkeimmistä osastoista on ensimmäisiä, joille tieto uudesta pelaajasta pyritään saamaan. Huolto järjestää pelaajalle varusteet valmiiksi ja rakentaa hänelle pukukoppiin oman paikan. Yleensä pelaajalta löytyy itseltä ns. piilossa olevat varusteet ja joukkueelta tulee ne näkyvät, eli kypärä, hanskat, housut ja tekstiilit. Mutta tarpeen mukaan pystytään auttamaan kaikessa, kunhan tieto on ajoissa huollolla. Pelipaita löytyy valmiina Sporttiveikoista blancona, johon hyvinkin nopealla aikataululla saadaan ommeltua numero ja nimi.

Tässäkin tapauksessa huolto näytti pelisilmänsä ja etsi tiedon halutusta numerosta, yllätyksenä pelaajalle. Joka oli tietenkin erittäin mielissään huollon vaivannäöstä. Toinen pelaajalle tärkeä asia on mailat, nykyään kun Tammelassa ei ole enää mailatehdasta vaan mailat tehdään Kiinassa, ovat toimitusajat pidentyneet paljon. Pahimmassa tapauksessa pelaaja joutuu pelaamaan jonkun toisen mailamallilla. Jokaiselle pelaajalla on yksilöity maila niin varren jäykkyyden, muodon, pinnan, lapakulman ja lapakäyryyden mukaan jotain mainitakseni, eli kyseessä ei ole siis todellakaan keppi kuin keppi pelkistys.

Järventien oma kommentti sopii tähän aika hyvin: ” Todella hienoa, että huolto hommasi oman numeron. Mähän pelaisin millä numerolla tahansa, se ei ole niin tarkkaa, mutta kun on kaksikymmentä vuotta vetänyt samalla mailamallilla, niin toisen mailalla pelaamaan joutuminen –ajatustasollakin- on jo aika vieras ajatus. Varmasti pelattaisiin, mutta…”

Martilla oli itsellä muutama kolhuinen maila autotallissa jemmassa, mutta Järventien onneksi HPK:n huolto selvitti asiaa ja löysi Ilveksen mailakopista puolustajan viimekautisia mailoja kahdeksan kappaletta. Kerhon markkinointi- ja viestintäkoordinaattori haki mailat Hakametsästä ja keskiviikkona aamujäillä mailat olivat jo oikealla paikalla mailatelineessä Rinkelinmäellä, kuten kaikki muutkin varusteet huollon toimesta.

Pelaajan omien arkisten asioiden järjestely on myös oma lukunsa. Tässä tapauksessa Järventien asuessa Tampereella on sijainnilla iso helpottava merkitys asioiden järjestelyssä. Etäisyys on näiden kahden hienon kaupungin välillä sitä luokkaa, että kulkeminen kotoa ei ole ongelma. Maran kanssa jutellessa ei voinut olla huomaamatta suurta arvostusta ja kiitosta lasten isovanhempia kohtaan ja heidän apuaan arjen kyydityksissä.

Joukkueessa valmiiksi tuttuja pelaajia Martille olivat, Polak viime kaudelta Ilveksestä, Miettinen maajoukkueesta aikanaan ja Koivisto koulun penkiltä. Kuulemma todella helppo oli tulla ja kysyvä ei tieltä eksy. Näiden käänteiden kautta #77 nähdään nyt rauhoittamassa nuorta oranssia puolustusta. Ja pelinumeron Martti sai aikanaan Matti Virmaselta, siirtyessään Jokereihin… silloinkaan ei kuulemma kysytty 🙂

Marko Syrjälä

08.10.2015 11:20

Jaa artikkeli: