Avointa Peliä: Tuleva viulisti Jaakko Kuusisto #75

Tämä rimpula aasinsilta on jo niin vanha, että vaatii Kerhon seuraamista aktiivisesti -90 luvulta asti. Tampereen Ilveksestä siirtyi HPK:hon nuorten pelaajien kaksikko, jotka väläyttelivät pelitaidoillaan ja toivat kaukaloon hirveän määrän energiaa. Vastapäätä istuvassa nuoruuden intoa pursuavassa pelaajassa on kirjoittajan mielestä jotain samaa. Toiselta tulleeltakin on muistona pelinumero, vaikka ei sillä silloin vielä Kerhossa pelannutkaan. Silloin virranlähteiden selässä luki nimet, Puhakka ja Mäkiaho, Nyt duracell pariston selässä lukee Kuusisto. Mikä mies saa kannattajakatsomon huutamaan nimeä jo seitsemän Liiga pelin jälkeen?

Google tarjoaa ensimmäiseksi nimelläsi vaihtoehtoja viulisti, säveltäjä ja kapellimestari. Haku taisi mennä vähän ohi, mutta mikä noista olisi lähinnä sinua?

Kyllä minä sillä viulistilla menen, en osaa soittaa, mutta se olisi hienoa osata.

Olet Hyvinkään Jää-Ahmojen kasvatti, siirryit B-junioreissa Hämeenlinnaan. Jos oikein tilastoja laskin, niin olet pelannut jo 13-vuotiaana C-junioreissa, 14-vuotiaana B-junioreissa ja 15-vuotiaana A-junnuissa?

Pitää paikkansa, kaikki nuo. Tulin vasta vanhempaan B:hen tänne. Moni lähtee aikaisemminkin, mutta minulla se tapahtui vasta sitten. Pelata on kyllä saanut, kuten luettelitkin. Viimeisenä vuotena pelattiin vielä A-junnuissa Mestistä, mitkä koin ison vastuun myötä hyvinä peleinä. Ja varmasti auttoikin siirtymistä sitten suoraan B-SM sarjaan.

Oletko ollut aina tuollainen jässikkä ja luonnonvahva nuoresta pitäen, koska on fyysisesti iso asia pelata itseään kaksi jopa viisi vuotta vanhempien kanssa?

Kyllä olen aina ollut sellainen vääntäjä, sekä myös pelillisesti ovela. Joka on taas yksi iso etu isompia pelaajia vastaan pelatessa.

Mistä voimapuoli on peruja? Oletko aloittanut harjoittelun aikaisin, tarttuuko hyvin vai oletko maatilan poika?

Kyllä minä olen aika aikaisin ruvennut harjoittelemaan jo kovaa. Vanhempien kanssa harjoittelu ja pelaaminen on varmasti yksi mistä on kehitystä tullut. Luonne on myös mielestäni yksi, aina olen halunnut ja uskaltanut pelata vanhempien kanssa. Kyllähän se kehittää myös isosti. Yksi iso steppi oli myös tänne siirtyminen. Silloin valmentajina oli Marko Palo ja Tuomo Nukari. Kyy antoi paljon vinkkejä voimapuolelle ja neuvoi salilla, silloin kyllä mielestäni jerkkua tarttui hyvin kroppaan.

Mitäs itseltäsi nostat vahvuuksiksi ja mitä näet suurimpina kehityskohteina pelaajana?

Kaikkea pitää kehittää tottakai. Mutta sijoittuminen puolustusalueella ja blokkaus linjalle pääseminen, laukaus ja luistelutekniikan ketteryys ovat ehkä päällimmäisinä kehityskohteina. Vahvuuksiksi itse näen tuon vääntämisen, kulmapelaamisen, rohkeuden pelata ja pystyn kyllä maalintekoonkin. Pidän kyllä itsenäni suht nopeanakin.

Koetko yhdeksi vahvuudeksi myös sen, että olet pelaajatyyppi, joka pystyy pelaamaan kaikki roolit nelosesta ykköseen? Ei kumminkaan itsestäänselvyys pelaajissa.

Tuo on kyllä totta, kaikkiin rooleihin löytyy osaamista ja kokemusta.

Miltä Liiga pelit on tuntunut?

Uskomattomalta, iso hymy päällä aina, kun pääsee pelaamaan.

Mites ensimmäinen kutsu ylös tapahtui?

Se oli JYP vieraspeliä edellisenä päivänä, kun A:n treeneissä valmentajat tulivat sanomaan, että huomenna Liigan mukaan. En meinannut uskoa edes sitä, en kumminkaan ollut aikaisemmin edes treeneissä mukana kertaakaan.

Kuinka paljon ensimmäinen peli jännitti?

Kyllä se ensimmäiset vaihdot jännitti, mutta sitten huomasi, että täällähän pystyy tekemään asioita ja pelaamaan. Se helpotti nopeasti, pääsi nauttimaan pelistä. Vanhemmat pelaajat auttoivat myös todella paljon.

Oletko samaa mieltä, että kolmannessa pelissä oli selvä pylväs pelaamisessasi. Loputkin jännitykset lähti ja sait kaikki vahvuutesi ja viimeisen rentouden pelaamiseesi?

Se on ihan totta. Tuli rohkeus pelaamiseen ja viimeinen varovaisuus poistui. Tätäkö tarkoitit?

Juuri tätä ja sitä, että suusi alkoi käymään jäällä sinulle kuuluvaan tapaan.

(naurua) Totta, mentaalinen puoli kuuluu peliin ja varsinkin meikäläisellä isosti.

Voiko tästä vetää suoran linjan ja olettaa, että koulussa olet kerännyt hymypoika patsaat ja nyt on tavoitteena Liigan v*maisin virnistys?

Mennään tuolla, kuulostaa hyvälle. Koulun osalta homma on jo tehty..

Kauteesi on jo mahtunut todella paljon? Lähdit kauteen A-junnuna, oliko edes pientä ajatusta Liigasta jo tällä kaudella?

Jossain pirun kaukana ehkä joku pieni unelma, jos pelit menisivät nappiin, niin päästä ehkä kokeilemaan. Mutta kyllä tämä kausi lähti siitä, että kun pääsin kesäkuussa Intistä pois, niin vedän kesän ihan pirun kovaa ja lyön itseni läpi tällä kaudella. Se oli ensimmäinen tavoite.

Nyt sinulla onkin taskussa Liiga sopimus, malli 2+1 vuotta. Ei tarvitse varmaan fiiliksiä kysyä?

Uskomaton fiilis. Hymy on ollut todella herkässä viimeiset pari päivää. Iso kiitos menee A:n valmentajille, se valmennuksen taso mitä on saanut siellä ja nyt Liigassa niin on todella laadukasta. Mutta työ jatkuu, tyytyväisyys lopettaa kehityksen on vanha totuus.

Missä sinulla on tavoitteet?

En katso vuosien päähän ollenkaan. Kyllä se nyt on tässä, Liiga ja hirveän työnmäärän jälkeen koko ajan isompaa roolia ja vastuuta. Koko ajan eteenpäin ja paremmaksi pelaajaksi on hyvä tavoite.

Kävit pelaamaan yhden A:n pelin Liiga pelien välissä, miltä tuntui kun teit ”vain” kolme maalia?

Olihan se outoa, tuntui että aikaa on kiekon saadessaan jopa liikaa. Mutta pelaaminen on aina hienoa ja joukkueessa paljon hyviä ystäviä, niin hienoa kaikin tavoin.

Onko esikuva pelaajaa?

Jaa… änäriä tulee kyllä seurattu paljonkin. Tyler Seguin Dallas Stars on sellainen pelaaja kenestä olen tykännyt aina.

Onko toiveita kenen maalivahdin taakse haluaisit ensimmäisen Liiga maalin tehdä?

Kaikki käy, kunhan tulee… ja tuleehan se sieltä!

 

Avointa peliä

Marko Syrjälä

26.01.2018 13:08

Jaa artikkeli: