Avointa peliä: Rinkelinmäeltä rapakon taakse

Nuo maagiset kolme kirjainta, jokaisen lätkäpojan unelma. On keräilykortteja, varauksia, tähtiä, lehtiä ja ennen kaikkea helvetin pitkä matka. NHL kiinnostaa monella tavalla, myös meidän kylältä on mahdollisuus mennä paikan päälle muutakin kuin peliä katsomaan.

NHL:n varaustilaisuus on jokavuotinen nuorten pelaajien varaustilaisuus, jossa joukkueet kylmästi laittavat pelaajat paremmuusjärjestykseen omien tarpeidensa mukaan. Raakaa, mutta opettavaista, kaukana kotoa sinä olet vain pelinappula, jolla on vaihtoarvo. Tämä ei ole huipputasolla tunnepeli, kuin kaukalon sisällä. Juuse Saros lähti tänä kesänä valloittamaan Amerikkaa, mielenkiintoista nähdä yllättääkö Juuse jälleen kaikki. Joni Tuulola varattiin NHL:ään hallitsevan mestarin toimesta tämän kesän draftissa.

Mitäs on tapahtunut ennen näitä nuoria herroja tässä oranssissa kaupungissa? Ja mitäs on tapahtumassa tulevaisuudessa?

Kun puhutaan puhtaasti omista kasvateista, niin ensimmäisenä HPK:laisena NHL varauksen sai vuonna 1998 Niko Kapanen, joka varattiin 6. kierroksella 173. pelaajana. Seuraavana vuonna Riku Hahl sai varauksen samalla kierroksella tilaisuuden 183. pelaajana. Ja jälleen vuotta myöhemmin kuulutettiin Antti Miettisen nimi seitsemännen kierroksen 224. pelaajana. Jatkumoa jatkoi vuonna 2001 Tony Virta, joka valittiin neljännellä kierroksella 103. pelaajana. Loistavan viiden vuoden putken HPK kasvattien varauksissa kruunasi Hannu Toivonen joka sai kunnian olla ensimmäisen kierroksen varaus vuoden 2002 varaustilaisuudessa. Kaikkiaan Hanski varattiin koko tilaisuuden 29. pelaajana. Juuse varattiin vuonna 2013, neljännellä kierroksella 99. sijalla. Ja viimeisimpänä siis Joni Tuulola tänä vuonna, kuudennella kierroksella luvulla 181.

Niin kuin ikuinen fraasi, mutta myös fakta kuuluu: varaus ei takaa mitään(!) on varmasti totta, mutta hyvin on asia sisäistetty ainakin Hämeenlinnan pihapeleissä. Jokainen NHL:ään varattu HPK kasvatti on nimittäin myös pelannut pelejä maailman kovimmassa sarjassa. Ei todellakaan mikään itsestäänselvyys, suomalaisia on varattu kaiken kaikkiaan vuosien saatossa 388 kappaletta, joista NHL pelin vyölleen on saanut vain 184 pelaajaa. Siitä lisäpotkua Juuselle ja Jonille.

Samalla lailla varausnumeron pienuuden merkitystä, voitte kysyä vaikka Pekka Rinteeltä (8. kierros 258, 2004) tai pelaajalta joka sai tänä keväänä jokaisen vähänkin jäähallin kuivaushuoneen tsemihajua joskus haistelleen silmäkulmat kostumaan. Kimmo Timonen (10. kierros 250, 1993). Ei ne numerot vaan ne teot. Nykyään varaustilaisuudessa on vain seitsemän kierrosta.

Vaikka ensi vuoden draftin suomalaiset pääosanesittäjät tulevat Oulusta ja Tampereelta, odotan erittäin suurella mielenkiinnolla millaisen pompun Eetu Tuulola tekee kauden aikana. Tämä Hulkin kokoinen teini on huhujen mukaan jo painanut kaikissa joukkueen testeissä kärkituloksia. Murtautuminen 17-vuotiaana Liigaan, onnistumiset maajoukkuepeleissä ja kova suoritus 18-vuotiaiden MM-kisoissa nostavat jokaista kurrea monta oksaa ylemmäksi äkkiä. Ja sen verran Tuulolan veljekset voivat kunnioittaa kaupungin vanhoja pelimiehiä, että aloittavat tästä uuden – vähintään viiden vuoden HPK-kasvatti varausketjun.

Marko Syrjälä

14.09.2015 11:25

Jaa artikkeli: