Avointa Peliä: Pojasta polvi vai joukkue paranee…

Toisen polven pelaajat ovat aina olleet kiinnostava sivupolku jääkiekon seuraamisessa. Tältä pohjalta lähti ajatusleikki sohvalla käyntiin, joka oli pakko työstää faktojen kautta tekstiksi asti. Hienoja nimiä ja sitä kautta muistoja on aina upeaa vaalia ja nostaa uudelleen esille. Tänään HPK:ssa Liigaa pelanneet isät saunoo ja hiekkalaatikon pojista kasataan kuvitteellinen joukkue. Kuka puuttuu listalta ja mikä nimi yllätti? Keskustelua saa ja pitääkin herättää, tässä meikäläisen joukkue!

 

Maalivahdit

Heti aluksi on käytettävä oljenkorsi ja venytettävä omia sääntöjä. Maalivahdin löytyminen olikin sitten erittäin haastava yhtälö. Jos Liiga-pelisääntöä venytetään, niin saadaan joukkueen maalivahdiksi Mikko Tolvanen, jonka Jarmo isä kunnostautui mm. I-divarin aikana Kerhon paidassa. Vastuuta on ainakin luvassa, sillä toiseksi maalivahdiksi on ainoastaan tarjolla, todellisella pitkänlinjan suunnitelmalla Oliver Setzingerin poika Lennox, jolla ikää on tällä hetkellä 12 vuotta, pelipaikkana maalivahti.

Tolvanen_Mikko_DSC_3038

Puolustajat

Selkeät profiilipakit joukkueessa ovat Juuso Hietanen ja Joni Tuulola. Näiden herrojen isäpappojen pelipaidat on nostettu Rinkelinmäen kattoon, joten Juha ja Marko ovat oranssissa kaupungissa erittäin tuttuja nimiä. Sen jälkeen mennäänkin rapakon taakse. Tämän vuoden NHL-draftissa viidentenä pelaajana varattiin puolustaja Jake Sandersson, jonka isä Geoff Sandersson kävi pelaamassa HPK:n paidassa ensimmäisen NHL-työsulun aikana kaudella 1994–1995. Siitä otetaan nuoruuden potentiaalia kasvamaan. Neljänneksi puolustajaksi nousee todellisen alakerran isännän Juha Jyrkkiön poika, Jesse Jyrkkiö.

Tämän jälkeen puolustajissa tulikin vähän sama ongelma kuin maalivahdeissa heti alkuunsa, selvät tapaukset loppuivat. Venyttämällä Kerholaisuutta valmentajiin olisi saatu Santeri Alatalo ja Jimi Jalonen joukkueeseen, mutta jos ollaan jäykkiä kuin verotoimistossa, niin valinnat pitää tehdä nimistä, Verner, Virtanen, Saarinen ja Timofeyev. Viimeisimmän nimen keräilykortissa etunimenä Hämeenlinnassa 1989–1990 oli Anatoli ja sanakirjassa peruspuolustaja isoilla kohokirjaimilla. Poika on Grigori, nafti kolmesataa ottelua venäjän kakkostasolla, 188 senttiä ja 108 kiloa. Myönnetään, tämä scouttaus ei ollut kovin syvällinen.

Nuorempia vaihtoehtoja pitkänlinjan Kerholaisen Juha ”pikkari” Virtasen Elias-poika ja Andrew Vernerin Jacob-jälkikasvu. Molemmat nuoret puolustajat ovat 17-vuotiaita tällä hetkellä. Kerhon ensimmäisellä Liiga kaudella 1983–1984 pakistossa luuti Mika Saarinen, jonka aina tyylikäs, hyvin liikkuva Heikki-poika toisi keskieurooppalaista kokemusta sekä rauhallisuutta pakkikalustoon.

Hyökkääjät

Nyt on sitten vaihtoehtoja ja moni jää vielä joukkueen ulkopuolelle. Ykkösketjun selästä löytyvät nimet saavat katkenneetkin karvat pystyyn ja hymyn huulille.

Ylönen – Jelinek – Lehkonen

Juha Ylönen oli 90-luvun alussa loistava kahden suunnan keskushyökkääjä. Muut saivat paistatella otsikoissa, mutta silti Juha oli aina kentän parhaimpia. Poika Jesse Ylönen on Montrealin sopimuspelaaja, joka tällä hetkellä pelaa Lahden Pelicansissa lainalla. Jopa taitavampi versio isästään. Keskushyökkääjäksi pääsee Rinkelinmäen yhden kulttipelaajan Tomas Jelinekin poika Petr. 15 kautta Tšekin Liigassa, 593 ottelua, 247 pistettä ja 831 jäähy minuuttia. Kuulostaa täysin isänsä pojalta. Näkemättä ykkösen keskelle. Näinhän niitä Jokereissakin hoidettiin aikanaan. Toiseen laitaan tuttu nimi Hämeenlinnassa, mutta onkin kiekkostudioiden hannukarpon, Ismo Lehkosen poika Artturi. Ismo pelasi HPK:n paidassa myös ensimmäisellä Liiga-kaudella 1983–1984. Artturi onkin tuttu pelaaja NHL:n seuraajille Montrealin paidasta jo useammalta kaudelta.

Hakulinen – Lundell – Virta

Kyllä! Iki-IFK Jan Lundell on pelannut Kerhossa 12 ottelua! Tätä kautta Anton Lundell on kakkosketjun keskushyökkääjä. Toiseen laitaan oman kylän kasvatin Tony ”Toke” Virran Patrik-poika, joka tällä hetkellä pelaa porkkanapöksyissä Tampereella. Toiseen laitaan mennään jälleen kauden 1983–1984 siivittämänä. Joukkueen kapteeni ja paras pistemies oli Markku Hakulinen, jonka Anrei poika pelaa nyt Lukossa Raumalla.

Järventie – Pärssinen – Tuulola

Kolmannessa ketjussa nuoruus pääsee irti. Teletapit tiedetään Hangosta Utsjoelle, kun jääkiekosta puhutaan. Timo Pärssinen oli yksi legendaarisen kolmikon jäsenistä. Itse asiassa lisäkuriosioteettina, Timon Juuso-poika on syntynyt Hämeenlinnassa isän täällä pelatessa. Toiseen laitaan pääsee Tuulolan suvun ainoa hyökkääjä, Eetu Tuulola. Martti Järventie kävi Hämeenlinnassa vain kääntymässä, mutta pojan Roby Järventien otteet ja kehitys sai Ottawankin nostamaan nimen esiin jo NHL:n varaustilaisuuden toisella kierroksella. Ansaitsee myös nälkäisen paikan tässä joukkueessa.

Ruokonen – Nykopp – Mäkiaho

Nelosketjun raastinraudoiksi pääsevät Miro Ruokonen ja Thomas Nykopp. Miikka Ruokonen pelasi aikanaan Kerhon puolustuksessa numerolla 29. Miro jatkaa nyt sama numero selässä pyyteetöntä työtä joukkueen eteen joka ikinen ilta. Timo Nykopp muistetaan isokokoisena puolustajana ja ”summashalaajana” Kerhon takalinjoilta 90-luvun alkuvuosilta. Poika Thomas Nykopp muistetaan Helsingin IFK:n riveistä todellisena soturina ja joukkueen eteen mustelmia keräävänä keskushyökkääjänä. Taitoa toiseen laitaan tuo Daniel Mäkiaho, jonka isällä on ilmaiset pysäköinnit koko kaupungissa ikuisesti, jos sikakatsomolta kysytään. Toni Mäkiaho on yksi niistä, joiden nimi löytyy aina listalta, kun ihan vaan mitä pelaajalistaa Kerhon osalta kasataan.

Näiden ylitse vielä jäi ainakin isä poika parit, Timo Hokkanen – Iivo Hokkanen, Hannu Kuronen – Mikael Kuronen, Ilkka Sinisalo – Tomas Sinisalo, Niklas Hede – Elis Hede, Vesa Karjalainen – Teemu Karjalainen. Geoff Sanderssonilla on kaksi muutakin poikaa, jotka pelaavat kiekkoa, eli Hämeenlinnan omat Hansonit olisi mahdollista kasata heistä, myös Radek Toupalin kaksi poikaa viihtyvät kaukalossa. Mutta ainakaan vielä ei tähän joukkueeseen mahtuneet.

 

Avointa peliä – blogi

Marko Syrjälä

06.11.2020 12:12

Jaa artikkeli: