Avointa Peliä: Plussalla oleva puolustaja

Jääkiekossa niin sanottujen peruspuolustajien pelaamisesta on ollut vanha sanonta, että jos kukaan ei muista sinua pelin jälkeen, niin olet onnistunut. Vaikka on joukkuepelistä kysymys, se koostuu yksilöistä. Tilastoilla saadaan kaivettua ihmeteltävää, niin joukkueesta kuin yksilöistä. Oranssissa joukkueessa on pelaaja, jolla on tähän mennessä (marraskuun viimeinen päivä) kertynyt 12 ottelua, peli-aika keskiarvolla 13:44 minuuttia per peli.

Tehotilasto plussalla kolme pykälää joukkueessa, jossa ainoastaan kaksi pelaajaa koko joukkueesta on plussalla. (Valtteri Puustinen +5 lukemalla on toinen.) Hän on ollut jäällä neljä kertaa vastustajan tehdessä maalin tasakentällisin. Siis ainoastaan NELJÄ! Viimeisessä HIFK-pelissä hän jäi tehotilastossa plussalle yhden pykälän. Ja tämä puolustaja pelaa kaiken lisäksi ensimmäistä oikeaa Liiga-kauttaan…

Mitä ihmettä?

Tänään haastattelussa HPK:n historian ensimmäinen numero #58, Valtteri Jeskanen!

Miltä Liiga-vauhti on tuntunut?

Onhan siinä iso ero, vauhdissa ja tilannenopeudessa varsinkin. Mutta hyvältähän se tuntuu, kun huomaa pärjäävänsä. Mutta kyllä sen huomaa, että nyt pelataan miesten pelejä.

Viime kaudella sinulle tuli jo ensimmäiset liigapelit, mutta nyt vasta isommissa määrin ja illasta toiseen. Helpottuuko oma peli, kun pelejä kertyy tasaisesti lisää?

Kyllä se helpottuu, itsekin huomasin jo heti ensimmäisten pelien jälkeen, että varmuutta tilanteisiin tuli heti lisää. Ja kun saat kokemuksia, niin seuraavalla kerralla osaat varmasti pelata jo kiekollisen tai kiekottoman tilanteen erilailla ja paremmin. Peli on niin nopeaa, että on myös opittava nopeasti ja siihen olenkin tyytyväinen, että olen pystynyt kehittymään jo tämän alkukauden aikana.

Kokeneimpien pelaajien yksi tehtävä on ottaa junnut siipien suojaan ja auttaa kehittymisessä, oletko saanut itse ko. ”perinnehoitoa” tänä vuonna?

Kyllä herrat Eronen ja Lukka ovat esimerkillisesti neuvoneet ja jakaneet vinkkejä, se on toiminut hienosti.

Onko vastuun määrä yllättänyt sinut?

Rehellisesti on pakko sanoa, että kyllä on. Loukkaantumisiahan on meillä ollut paljon, varsinkin pakistossa, joten sitäkin kautta vastuuta on tullut, mutta kaikki otetaan vastaan mielellään.

Millainen puolustaja olet?

Kyllä pidän itseäni kiekollisena puolustajana. Syöttäminen, pelin avaaminen ja pelinluku vahvuuksina. Kamppailupelaaminen ja oman pään puolustuspeli suurimmat kehityskohteet.

Kuinka paljon on tullut seurattua muita sarjoja, onko matkan varrella ollut esikuvia?

Ei kyllä varsinaisesti esikuvia, totta kai nuorten suomalaisten puolustajien esiinmarssi NHL:ssä on ollut seurannan alla. Mutta tähän yhteyteen kyllä kovimman vaikutuksen tekemisillään on tehnyt Arto Laatikainen. Pääsin häneltä täällä ollessaan pari vuotta seuraamaan paljon pelejä. Se ymmärrys pelistä ja rauhallisuus on jotain uskomatonta.

Millä sinä rentoudut kaukalon ulkopuolella, millä ajatukset pois jääkiekosta? Oletko jo joukkueen avantoryhmään liittynyt?

Sitä en ole vielä kokeillut, mutta ajatuksissa kyllä on ollut. Pakko on myöntää, että pleikkari on kovalla käytöllä. Sitten tyttöystävä asuu Hyvinkäällä ja aina kun ehtii käymään täällä, niin silloin ei tarvitse puhua jääkiekosta, voidaan tehdä kaikkea muuta. Se on erittäin hyvää vastapainoa.

Missä sinulla on tavoitteet jääkiekkoilijana?

Ensimmäisenä Liigassa läpi, pari hyvää kautta täällä ja sitten Euroopan huippusarjat on se tavoite isossa kuvassa.

Kenellä on pukukopin huonoimmat jutut tällä kaudella?

Tommi Tikka, ei epäselvyyttä millään tasolla!

Kuinka paljon seuraat tilastoja omasta pelistä? Mikä on sinulle se tärkein tilasto?

Kyllä niitä tulee seurattua ja tarkkaan katsottua läpi ja saamme myös joukkueelta kootut tilastot jokaisen pelin jälkeen. Varmaankin syöttöprosentit on ne, mitkä tulee aina ensimmäisenä tutkittua.

Tehotilastossa olet toinen koko joukkueesta ainoastaan plussalla ja vain neljän maalin aikana ollut tasakentällisin jäällä? Ei kuulosta ihan junnun tilastoilta…

Noin tarkkaan en olekaan tutkinut, mutta kuulostaa kieltämättä ihan hyvälle, tilastojen valossa. Jotain on tehty oikein. Varsinkin puolustajana ensimmäisenä kiinnitän huomiota tuohon, ettei omissa soi, kun siellä on. Siitä kumminkin lähdetään aina.

Tilastoista huomasin myös, että se ensimmäinen Liiga-maali on tulossa… Kerroppa itse tähän loppuun, millainen se tulee olemaan?

Paikkoja on kyllä jo ollut niin paljon, että… mutta hyökkääjältä tarvitaan vain hyvä syöttö ja meikäläiseltä hyvä rannelaukaus. Niillä eväillä uskon syntyvän.

 

Avointa peliä – Blogi

Marko Syrjälä

30.11.2020 14:59

Jaa artikkeli: