Avointa Peliä: Noin kolmeen erään purettu palapeli

HPK:lla on ollut tällä kaudella 17 kotiottelua ja 18 vierasottelua. Jokaisessa ottelussa pelataan lähtökohtaisesti 3 erää. Kaksi kertaa pelataan samaan suuntaan ja yksi erä ns. kaukana kotoa. Toinen erä on haastavan erilainen monella pelillisellä muuttuvalla asialla. Näkyykö tämä jos eriä vertaillaan kylmästi numeroiden valossa. Mitä muita eroja ja mielenkiintoisia yksityiskohtia HPK:n pelistä löytyy, jos erät puretaan omiin palasiinsa?

 

HPK kotiottelut I erä

8-8-1

Numerorimsu kertoo, että HPK on voittanut 8 kertaa ensimmäisen erän tällä kaudella Pohjantähti Areenassa. Kahdeksan kertaa on erä päättynyt tasan ja vain kerran on ensimmäinen erä hävitty. 12 kertaa on vastustaja jäänyt maaleitta ensimmäisessä erässä 17 mahdollisesta. Nollaerä on kumminkin lähtötavoite jokaiseen erään. Vastaavasti Kerho jäi nollille kuudesti.

 

HPK kotiottelut II erä

6-7-4

Numerot tasoittuvat selvästi. Maalivertailussa tulee selvä ero ensimmäiseen erään. Ensimmäisen erän tehdyt maalit 15, päästetyt 5, muuttuvat toisessa erässä muotoon 17–15. Tarkennuksena, erät ovat eräkohtaisesti omana 20 minuuttisena vertailussa, ei esimerkiksi termillä kahden erän jälkeen. Nolla maalit 7-9.

 

HPK kotiottelut III erä

2-7-8

Jopa todella yllättävä tilasto. Maaliero kolmannessa erässä 13–20. Vuoden viimeisessä (30.12. HPK-JYP) pelissä viimeinen erä päättyi 0-0. Tämä oli tällä kaudella ensimmäinen kerta, kun vastustaja ei tehnyt maalia kolmannessa erässä Rinkelinmäellä HPK:n verkkoon!! Nolla erät tässä erässä tylyt 8-1. Kahdeksan hävittyä erää, silti neljässä ottelussa näistä voitto varsinaisella, yhdessä jatkoajalla ja vain kolme tappiota. Kyllä tilastotkin osaavat ovat mielenkiintoisia.

HPK vierasottelut I erä

6-7-5

Näin päin numeroiden lukujärjestys vaihtuu. Eli Kerho voitti vieraissa ensimmäisen erän 5 kertaa. Kymmenen kertaa saatiin kotijoukkue jäämään nollille. Maaliero 12–12. Nollaerät 9-9, HPK taas jälkimmäisenä vieraspeleissä mainittuna.

 

HPK vierasottelut II erä

8-5-5

Maaliero 21–15 ja vain neljä kertaa pystyttiin pitämään vastustaja nollissa. Kerho jäi kahdeksan kertaa nollille.

HPK vierasottelut III erä

6-4-8

Kolmas erä kulkee siis vieraissa paljon paremmin? Maaliero 17–22. Tämän erän tilastollinen makupala löydetään jättämällä viisi ensimmäistä vieraspeliä pois, eli ottamalla viimeiset 13 ottelua tarkkailuun. Silloin tilastoksi saadaan aika jäätävä 2-3-8. Näissä 13:sta ottelussa HPK on jättänyt kotijoukkueen nollille yhdeksän kertaa, itse jääden vain kaksi kertaa! Koko kauden nolla saldo 9-4.

Mitäs näiden tietojen perusteella voidaan päätellä ja spekuloida…

Toisen erän maalirikkaus ei pidä paikkaansa kuin osittain. Ensimmäinen erä on selvästi tarkin. HPK otteluiden maaleista ensimmäisessä erässä tehdään vain 23,5% kotiotteluissa ja 24 % vierasotteluissa. Toisen erän lukemat ovat 37,5 ja 36 %. Kolmannen erän 39 ja 40 %, ollen näin se maalirikkain erä pelissä.

Kerhon maalikeskiarvot otteluissa ovat kotona 2,64–2,34 ja vieraissa 2,76–2,71. Joten vieraissa on tehty enemmän maaleja. Tasaerien suuri määrä ja maalilukujen kertomakin näyttää sen, kuinka tasaista Liiga kiekkoilu on. Maalin peleistä puhutaan usein. Heitän tähän teoreettisen karvalakkiesimerkin mitä voisi tarkoittaa.

Jos HPK olisi tehnyt yhden ylivoimaalin jokaisessa pelissä enemmän, niin pisteitä olisi silloin 20 enemmän, kokonaissaldona 78 pistettä. Sarjataulukossa sija kaksi, pari pistettä Kärppiä perässä. Yhden maalin merkitys on siis todella iso tänä päivänä.

Pisteistä HPK on kerännyt 55 % kotona ja 45 % vieraissa. Lisäpinnoja rankkarikisoista on haettu kolmesti, kerran onnistuneesti, kahdesti vastustajan juhliin päättyen. Jatkoajalla ratkenneissa otteluissa koin yllätyksen, Kerho on voittanut neljästi ottelun jatkoajalla ja vain kerran taipunut tappioon. Kova saldo.

Rankkarikisoissa (pidän kiinni termistä, minkä kaikki ymmärtää) viisi pelaaja on päässyt kokeilemaan. Krivosik kerran, Nenonen ja Kunyk kahdesti, ei onnistumisia. Myös Kannisella ja Montolla on yrityksiä kaksi, molemmilla yksi onnistuminen.

Peliajalla tulleiden rankkareiden dataa tilastoidaan pirun huonosti, mutta kahdesti meikäläisen löytöjen perusteella on vastustaja saanut rankkarin Kerhoa vastaan, joista toisesta tuli maali. Kerhon pelaajaa on rikottu kolmesti niin, että tuomarin kädet ovat nousseet pään päälle ristiin. Cornetin saldo yksi sisään, yksi ei ja Puustinen ei saanut kiekkoa verkon perukoille.

 

Avointa peliä – Blogi

Marko Syrjälä

 

02.01.2020 11:17

Jaa artikkeli: