Avointa Peliä – NHL-korvaukset

Paljon puhuttu, vähän avattu, vielä vähemmän on tarkkaa tietoa saatavilla. HPK:n yksi strategioista on hankkia nuoria NHL-varauksia, joiden mahdollisten NHL sopimusten myötä HPK saisi NHL:n maksamasta pelaajakohtaisesta korvauksesta taloudellista hyötyä liiketoimintaansa. HPK:n Urheilujohtaja Mika Toivola on oikea mies avaamaan kokonaisuutta laajemmalta.

Mika Toivola, asiasta löytyy jopa käsittämättömän vähän tarkempaa tietoa, aina niin tietävästä bittiavaruudestakin, miksi näin?

Asia on todella monimutkainen, sopimuspino NHL:n ja kansainvälisen jääkiekkoliiton välillä on erittäin paksu ja täynnä pykäliä ja pykälän pykäliä. Sen yksinkertaiseen muotoon kirjoittaminen tai varmentaminen kääntäessä ei ole ihan helppo juttu. Monimuotoisuus tekee asioista aina vaikeampia.

Olet varmasti joutunut työsi puolesta pureutumaan asiaan, pystyisitkö avaamaan perus käytäntöä lukijoille?

Totta kai, meillä kysymyksiin vastataan aina kun pystytään. Eli NHL:llä on sopimus kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa, josta NHL maksaa korvauksia suoraan kansallisille liitoille, eli Suomessa Jääkiekkoliitolle. Korvauksia maksetaan pelaajista jotka tekevät NHL sopimuksen. Summa vaihtelee sen mukaan kuinka moni pelaaja tekee sopimuksen samana vuonna. Mitä useampi suomalainen pelaaja tekee, niin sitä isompi on Suomen korvaus osuus. Karkeana arviona voisin heittää, että korvaukset per pelaaja pyörivät 200 000 – 270 000 taalan välissä vuodesta riippuen.

Ketkä joukkueet pelaajan historiassa saavat osansa korvauksesta?

Pelaajan neljä viimeistä pelivuotta, ennen sopimusta ratkaisevat asian. Näille vuosille jaetaan kullekin 25 % osuus. Eli jos pelaaja on pelannut Kerhossa neljä viimeistä kautta, niin koko korvaus tulee HPK:lle.

Päteekö tämä myös ulkolaisiin pelaajiin?

Kaikki maat Venäjää lukuun ottamatta ovat mukana sopimuksessa, mutta yksinkertaistettuna maan vaihtaminen poistaa neljän vuoden jako periaatteen. Esimerkkinä Jesper Lindgrenin korvaus tulee nyt kokonaan HPK:lle. Toki tässä on myös toinen suunta, yksi suomalainen pelaaja pelasi Ruotsissa ja teki NHL sopimuksen Ruotsin kauden jälkeen, jolloin kaikki suomalaiset seurat jäivät nuolemaan näppejään.

Missä olet pelannut sopimusta edellisen kauden, on määräävä tekijä. Samoin pitää muistaa, että jotkut pelaajat siirtyvät uuteen seuraan, mutta tekevät kesän aikana NHL sopimuksen, niin uusi seura ei ole oikeutettu korvauksiin, koska pelaaja ei ole pelannut heillä, eli sopimus ei ratkaise asiaa.

Mitä muita poikkeuksia tähän perus käytäntöön tulee heti mieleen?

Korvaus maksetaan vain ensimmäisellä kerralla kun siirtyy NHL:ään, moni pelaaja on lähtenyt myös uudestaan, niin tällöin ei luonnollisesti enää korvausta makseta toista kertaa. Lisäksi jos on pelannut tietyn määrän pelejä, tietyissä sarjoissa, niin ei menekään enää tämän peruskaavan mukaan, mutta se yleisesti, niitä ei pysty tarkemmin avaamaan, menee niin pilkkutekstiksi.

Onko nämä tulot korvamerkitty seuran toiminnassa johonkin jo etukäteen?

Korvaus maksetaan kahdessa erässä marras-joulukuussa sekä kesäkuussa. Joten korvaus menee aina seuraavalle tilikaudelle seuran taloudessa. Tämän takia ei ole olemassa tässäkään tapauksessa rahaa mitä käyttää heti. Emme voi tietää / budjetoida tulevaa, joten korvausrahat käytetään seuran taloudessa vasta kun ne on maksettu, eli seuraavilla kausilla.

Viime kaudella Kristian Vesalainen vuokrattiin Kärppiin, kun taas Oula Palve myytiin Turun Palloseuraan, onko tässä kyse juuri siitä, että vuokrapelaajan kohdalla HPK ei menettänyt oikeuksia korvauksiin mahdollisesta NHL sopimuksesta?

Kyllä, juuri näin.

Nopean laskennan mukaan HPK on siis saamassa neljästä pelaajasta NHL korvausta?

Kyllä, Kristian Vesalainen, Joni Tuulola, Jesper Lindgren ja Ukko-Pekka Luukkonen ovat nämä herrat.

Jesper Lindgren tuli takaisin pelaamaan Rinkelinmäelle, miten tällaisissa tapauksissa palkkakulut hoidetaan?

Kyseessä on pelaajan henkilökohtaiset sopimusasiat pelaajan ja seurojen välillä, joten niitä en voi valitettavasti kommentoida.

Jos nyt saadaan neljästä pelaajasta korvausta, niin onko poikkeuksellinen vuosi? Ei varmastikaan voida olettaa tämän tahdin olevan automaatio?

Kyllä varmasti oli poikkeuksellisen hyvä vuosi. Pitää muistaa, että emme voi määräänsä enempää kasvattaa ja hankkia vastaavia pelaajia. Liiga on niin kovatasoinen sarja, että on enemmän poikkeus, että nuori NHL varauksen / sopimuksen saanut pelaaja mahtuu kolmoskenttään tai ylemmäksi. Yleensä puhutaan siitä mahtuuko kokoonpanoon. Tämän kautta meidän pitää löytää kultainen keskitie, jotta joukkue on edelleen vahva ja voittava. Pelkillä varatuilla se ei onnistu.

 

 

 

 

25.09.2018 15:30

Jaa artikkeli: