Avointa peliä: Mies, joka tiesi liikaa…?

1

Pelaajatarkkailija, kykyjenetsijä, scoutti… titteli vaihtoehtoja on paljon, mutta työnkuva ei muutu isossa kuvassa. Tämä taustalla paljon näkymätöntä työtä tekevä jääkiekon todellinen ammattilainen kerää pelaajista aivan kaiken tarpeellisen ja jopa osan tarpeettomasta tiedosta omalla isännälleen. Joukkueiden tulevaisuus kulkee näiden käsien kautta. Tällä kaudella HPK sai tehtyä yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa tällaisen ammattitaidon ja -tiedon hyötykäytön oranssin joukkueen hyväksi, tällä ja varsinkin ensi kaudella. Hyvät lukijat, mies jonka auton nokka on aina kohti seuraavaa jäähallia.

Jussi Kari-Koskinen, hyvää iltaa tien päälle, mikä on tämän illan kohde?

Moromoro, Turkuun päin tässä ajellaan. Nakkikattilassa on tänään A-junioreiden ottelu TPS-HIFK.

Monesko peli on tällä kaudella?

Paikan päällä katsottuna, tämän kauden osalta, tänä iltana tulee nähtyä ottelu numero 281. TV:n ja netin kautta en pysy edes luvuissa, mutta sanotaan näin, että kyllä tuossa koneella melkein aina joku peli pyörii jostain sarjasta.

Kuinka hyvin asioita näkee TV-kuvan kautta, verrattuna paikan päällä katsomiseen?

Yllättävän hyvin, kun osaa katsoa. Kyllä sieltä saa pelaajista paljon irti myös vastaanottimen ääressä. Toki on asioita kuten vaihtoaitiokäyttäytyminen, jota ei näe kuin paikan päällä. Mutta apukeinona TV on erittäin toimiva.

Kerrotko miten päädyit HPK toimintaan mukaan?

Hallituksen jäsenet ottivat yhteyttä ja kysyivät mahdollisuutta tulla mukaan auttamaan omalla sektorilla. Tämän jälkeen neuvottelin Buffalon kanssa ja nyt tehdään samalla Kerhollekin hommia.

Mitä merkitsi sinulle, että kysyjä oli HPK?

Olihan se pirun hieno asia, kasvattajaseura kumminkin kyseessä. Olin kumminkin ajatellut jo pitempään oman pään sisällä, että olisi hienoa olla mukana oman kotikylän joukkueen toiminnassakin, mitään sen eteen tekemättä kumminkaan. Mutta nyt ollaan mukana ja hienolta tuntuu.

Kärjistäen olet etsinyt tähän asti pelaajia vailla huolta rahasta, mitenkäs nyt työkalut laitetaan, kun kaikella on hinta ja pelataan yhdellä Liigan pienimmistä kukkaroista?

Tavallaanhan nämä työt ovat aivan erilaisia. Toisessa parhaat pojat laitetaan jonoon. Kerhon kanssa kasataan joukkuetta, mikä muuttaa kaiken täysin. Mutta tottakai pieni seura ja budjetti rajoittavat, mutta ei se ole este. Se vaatii vain hyvin tehtyä työtä, mahdollisuuksia pelaajarintamalla ei puutu.

Millainen on Kerhon vetovoima tällä hetkellä markkinoilla?

Eihän se paras mahdollinen ole, se on fakta, mutta sen eteen olemme tehneet paljon töitä jo pidempään ja tuloksiakin alkaa jo näkymään.

Millainen työnjako teillä on tulevan päävalmentajan Antti Pennasen kanssa, koskien ensi kauden joukkueen kasaamista?

Yhdessä ehdotellaan toisillemme pelaajia. Molemmilta löytyy hyviä väyliä saada lisätietoa pelaajista.

Onko tarvinnut painia näkemyksistä pelaajien suhteen?

On ollut kyllä käsittämättömän sama näkemys pelaajista molemmilla. Ihan muutaman pelaajan kohdalla muistan jotain pientä näkemyseroa, mutta niistäkin on menty eteenpäin hyvin nopeasti.

Mikä on suurin painopistealue kasatessa ensi kauden joukkuetta?

Molemmat päädyt. Tällä kaudella monessa pelissä HPK ei pelillisesti hävinnyt peliä, mutta hävisi sen tulostaululla. Siihen on yritetty panostaa ensi kaudeksi toden teolla. Roolitus tasapaino on myös yksi asia, mihin haetaan parannusta.

Millaiset fiilikset sinulla on tällä hetkellä ensi kauden joukkueesta?

Olen tyytyväinen ja kohtalaisen luottavainen tämän hetkiseen tilanteeseen. Pitää muistaa, että homma on kesken ja erittäin tärkeä työvaihe jatkuu koko ajan.

Millainen ulkomaalainen pelaaja menee kotimaisen edelle?

Parempi! Nyt voidaan samalla korjata yksi vanha olettamus, nykypäivänä ulkomaalainen voi olla usein jopa edullisempi kuin kotimainen pelaaja. Joten ”kallis vahvistus” yleistykset eivät enää päde. Joten parempi riittää.

Ovatko palkka pyynnöt karanneet käsistä suomalaisilla pelaajilla?

Vaikea sanoa, ehkä jossain määrin on.

Miksi ulkolainen pelaaja haluaisi tulla Suomeen pelaamaan vaikka palkkatasolla emme varmasti pysty kilpailemaan?

Suomen sarjan arvostus näyteikkunana isompiin sarjoihin on edelleen erittäin suuri. Keski-Euroopassa voi joku kanukki nakutella kovia tehoja, mutta ei häntä sieltä huomata. Suomessa yksi hyvä kausi ja palkka on tuplattu isommassa sarjassa. Suomi on iso mahdollisuus pelaajalle nostaa osakkeitaan.

Suomen sarjaa pidetään kovana luisteluliigana, mistä sarjoista pelaajia tänne etsitään? Onko tänne edes mahdollista saada samassa paketissa vauhdissa pysyvää ja isokokoista pelaajaa?

Kyllähän se vähän näin menee, että isot pojat saavat mahdollisuuden ylhäällä, mutta kyllä heitäkin on mahdollista saada Eurooppaan, mutta lähinnä vasta siinä 30-vuoden vaiheilla tulee halu vaihtaa maisemaa, jos ura on jäänyt jurruttamaan farmiin. Yliopistosta tulee koko ajan NHL-pelaajia, edelleen iso mahdollisuus myös saada pelaajia sieltä tänne. Yleensäkään ei ole sarjalla väliä, jos pelaajalla on polku tukossa, tai jostain muusta syystä alasuhdanne ja pystyt antamaan mahdollisuuden, niin onnistuessaan voit löytää vaikka millaisen helmen. Jollain pelaajalla voi olla yksinkertaisesti kiinni siitä, että ei ole löytynyt tarpeeksi hyvää ketjukaveria puhjetakseen täyteen loistoon.

Mikä on tärkeintä nykyajan pelaajassa?

Peliäly on tärkeintä. Ominaisuuksiltaan huonompikin pelaaja pystyy mahdollisesti rakentamaan kovan uran, kun tajuaa mitä omia ominaisuuksia pystyy käyttämään joukkueen eduksi ja mitä ominaisuuksia ei kannata omaan peliin tuoda.

Onko pienempien maiden scouttaus tulevaisuutta?

Kyllä se vaatisi lahjakkaiden pelaajien pyörittämisen junnujen kautta, eli pelaaja pitäisi ottaa tänne jo teininä pelaamaan ja kasvattaa projektina kärsivällisesti eteenpäin. Tanskalaiset lähtevät Ruotsiin nuorina, joten miksei olisi mahdollista täälläkin. Toki sijainti on Ruotsin etu juuri näiden maiden vertailussa.

Kiinnostaako sinua tulevaisuudessa urheilutoimenjohtajan palli suomalaisessa kiekossa?

En ole miettinyt kyllä noin pitkälle ikinä. Ikinä ei saa sanoa ei ikinä, mutta kyllä tämä NHL-työ tuntuu niin mielekkäältä hommalta, että todella vaikea on kuvitella siitä luopuvani.

 

Marko Syrjälä

21.02.2016 09:00

Jaa artikkeli: