Avointa peliä: Kiekkokausi jatkuu

1

Edustuksen peleissä vedetään viimeisiä vetoja HPK:n osalta tälle kaudelle. Kun kausi loppuu ja päätösreissuun päästään tänä vuonna aikataulun mukaan, niin Kerhon A-junioreilla on iso mahdollisuus herättää nukuksissa oleva kiekkokaupunki. Pelkkä A-junnujen menestys ei ole aina riittänyt saamaan huomiota, yleensä on myös vaatinut edustusjoukkueen kauden loppumisen. Näin jäähallilla ei ole ns. ylitarjontaa, joka on mahdollistanut jopa tuhansien ihmisten saapumisen junioriotteluun!

HPK A-junioreiden päävalmentaja Matti Tiilikainen saapui edustuksen treenien jälkeen keskustelemaan menneestä ja tulevasta.

Summaisitko Matti kautta tähän mennessä?

Kauteen lähtö oli meiltä todella huono, ensimmäiset 20 peliä etsimme kyllä vuorotellen kaikkea ehjästä kokonaisuudesta. Vaihtuvuus joukkueessa, loukkaantumiset ja pelaajien odotukset suhteessa edelliseen kauteen teki kyllä näin jälkeenpäin katsottuna asioista työläämpiä paljon. Niin kuin aina, kaikesta löytyy se hyvä puoli ja tässäkin tarinassa se alkoi sen 20 pelin jälkeen. Loukkaantumisten myötä meillä ovat pelaajat saaneet vastuuta isommissa rooleissa, kantaneet sen todella hyvin. Joukkueen viisikkopuolustuspeli on parantunut kaikilla mittareilla todella paljon. Loppukauden osalta olemmekin kairanneet pisteitä ihan top5 tahdilla koko sarjassa.

Tällä hetkellä playoff-paikka alkaa olemaan hyvällä mallilla?

Ollaan kyllä hyvissä asemissa, mahdollisuus pelijärjestyksen valintaan ensimmäiselle playoff-kierrokselle on olemassa, mutta kyllä takaakin vielä voidaan tulla. Jokainen peli on tärkeä, peli kerrallaan eteenpäin.

Nuorten Liigassa tuli paljon muutoksia tälle kaudelle pelisysteemeihin, niin runkosarjaan kuin myös playoff-peleihin, kerro niistä?

Runkosarja piteni alusta ja lopusta, sekä arkipelit poistuivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kokonaan. Saatiin harjoittelurytmiä parannettua nuorille paljon, kun viikolla ei tarvitse matkustaa. Playoffeissa neljä parasta joukkuetta pääsee suoraan puolivälieriin, sijoille 5-12 sijoittuneet kahdeksan joukkuetta pelaavat otteluparit kahden pelin yhteistuloksella pisteillä laskien. Eli sen jälkeen on jäljellä 8 joukkuetta, jotka jatkavat puolivälierien kautta, välieriin jne…

Kahden pelin yhteistulos pisteillä… onko futissäännöt saapuneet kaukaloon? Voitko vääntää vähän rautalankaa…

Pelaamme kaksi ottelua samaa vastustajaa vastaan, yhden kotona ja yhden vieraissa. Voitosta kolme pistettä ja tasurista yksi. Kahden pelin jälkeen lasketaan pisteet. Jos tasan, alkaa heti toisen ottelun jälkeen jatkoerä, joka pelataan loppuun asti. Ei ole ns. äkkikuolemamaalia. Jos jatkoeränkin jälkeen on vielä peli tasan, ammutaan rankkarit.

Pelataanko jo puolivälierissä normaalia hokia?

Kyllä ja ei. Kauden pidentämisen takia kaikki playoff-pelit puolivälieristä finaaleihin pelataan vain paras kolmesta systeemillä.

Ei kuulosta hyvältä muutokselta?

Ei minustakaan, kyllähän pitkät pelisarjat keväällä on tämän homman hienointa antia kaikille.

Kieli poskessa voisi sanoa, että on A-juniorit ja liigajoukkue, joka on A-juniorit plus Bruun ja Forsberg… Mikä on nyt marssijärjestys loppukauden osalta?

Kyllähän se liigajoukkue on se ykkönen, runkosarjan osalta meillä ei ole enää kuin yksi peli päällekkäin. Muuten menevät pelit lomittain. Toki pitää olla hereillä, levon ja rasituksen suhteen molemmissa joukkueissa pelaavien osalta.

Käydäänpä nimet läpi, ketkä liigajoukkueesta saavat pelata A-junioreissa?

Ikäsääntöjen perusteella voisimme käyttää junnujen peleissä herroja Saari, Kaislehto, Monto, J.Tuulola, Haaranen, Haapanen, Happonen, Ruokonen, Valtonen, Vuoti, Harainen, E.Tuulola, Karjalainen ja Kainulainen. Monton kohdalla selvitetään, saako hän pelata, koska hän siirtyi HPK:hon vasta liiton siirtoajan jälkeen, Liigan siirtoajan puitteissa. Vuoti on listattu taas Mestiksen nuorten pelaajien listalle, joka mahdollistaa paluun Mestikseen vielä tällä kaudella.

Onko loukkaantumistilanne millainen?

Nyt näyttää hyvälle, kaikki alkavat palaamaan rosteriin. Tuulolan Eetukin saadaan vielä takaisin runkosarjan viimeisiin peleihin, vaikka hallijuorut jo kertoivat kauden olevan ohi.

Mitä liigapelaaja tuo joukkueelle?

Omat vahvuudet, jos olet pelannut Liigaa, sinulla on oltava jotain millä varmasti menestyt junioreissa. Riittää kun olet oma itsesi ja mukaudut joukkueeseen.

Onko tilanteessa uhkakuvia?

Jos niitä haluaa kaivaa, niin aina löytyy jotain. Me emme tee niin, me olemme joukkueen kanssa käyneet asian läpi, näemme pelkästään mahdollisuutena. Ja kaikki pojat ovat jopa jo B-junioreista asti tuttuja, hyviä tyyppejä, niin asia on erittäin helppo meille.

Mitkä ovat teidän vahvuudet keväällä?

Tasaisuus, maalivahtipeli ja jo aikaisemmin mainittu puolustuspeli. Meillä on kokoonpanossa n. 10 puolustajaa ja 18 hyökkääjää. Tämäkin menee vahvuudeksi. Meillä on erikoisosaamista moneen kenttään ja eri rooleihin. Meillä on myös kokemusta isoista peleistä.

Koska teillä loppuu runkosarja ja alkaa tosipelit?

Runkosarja loppuu 12.3 ja 15.3 tippuu kiekko jäähän tosipelien osalta.

Ketä pidät teidän sarjan ennakkosuosikkeina?

Ilves ja Ässät on minun papereissa kaksi kovinta.

Mikä on suurin opetus loppukaudessa?

Isoin asia on ehdottomasti meidän nuorten pelaajien saamat kokemukset. Toivon, että tämä koko yhteisö ymmärtää, kuinka isoja juttuja tämän kauden teot antavat tulevaisuudelle. Jokainen vaihto junnulla liigassa antaa älyttömästi työkaluja ja motivaatiota ensi kesän työntekoon. Tämän kevään kylvöstä nautitaan vielä aivan varmasti tässä kaupungissa.

Miksi golf ei suju sinulta? (lukija kysymys)

Jaahas, taidan arvata kuka… (oikea vastaus: koska on Matin tii likainen)

 

Tosi tarina menneestä

Aina puhutaan siitä, että jokainen tilaisuus on mahdollisuus. Tässä siitä hyvä esimerkki, joka liippaa liki nykyistä tilannetta. 90-luvun loppupuolella Kerhon edustuksella oli runkosarjan viimeinen peli Kiekko-Espoota vastaan. Ottelussa ei ollut mitään panosta ja kaikki vähänkin loukkaantuneet pelaajat jäivät luonnollisesti parantelemaan vammojaan ennen playoff-pelien alkamista. Samaan aikaan A-junioreilla oli tärkeä peli omassa sarjassaan, joten luonnollista täyttöä A-junioreiden avainpelaajista ei saatu. Lopputuloksena A-juniorit pelasi parhaalla mahdollisella joukkueella ja junioreiden ns. vilttiketju lähti kalutuilla mailan tupeilla pelaamaan liigapeliä Espooseen.

Tältä reissulta tarttui eräälle hienolle persoonalle mukaan siis yksi liigapeli, tämän jälkeen hän sai mahdollisuuden päästä harjoittelemaan liigarinkiin kesäksi, vuoden päästä taskussa oli liigasopimus ja NHL-varaus. Hänelle kertyi urallaan kaiken kaikkiaan Liigassa yli 200 ottelua, rapakon takana alasarjoissa yli sata peliä ja Ruotsissakin lähemmäksi 150 ottelua. Lonkkavaivat lopettivat uran kesken, mutta tarina satumaisuudessaan on lätkätarinoita parhaimmillaan. Jokainen hetki on siis todellakin mahdollisuus.

 

Marko Syrjälä

06.03.2016 14:00

Jaa artikkeli: