Avointa peliä: Kari Heikkilä Kerhon valmentajaksi

1

Onko otsikolla väliä? Aika älyttömästikin, onhan se nähty ja nähtiin taas! Ja Poltinahon liikenneympyrässä on pussi, mihin voitte laittaa herneet nenästä, sillä tämä otsikko on vuodelta 1996. Varastosta löytyi pino Jääkiekkolehden kausijulkaisuja, alkaen kaudesta 1996–97. Nyt käteen tarttui tuosta seuraavan kauden, eli 1997–98 ns. kultanumero, hauskaa selattavaa. Jaetaanpa teidän kanssa miten kiekko makasi siihen aikaan kun mailat olivat vielä puuta ja muistellaan niitä mitä ei sittenkään muistettu enää…

Toimittajien veikkauksissa HPK:ta veikattiin tasaisesti sijoille 7-9. Valmentajana aloitti Kari Heikkilä. Istumapaikkalippu maksoi 80 markkaa. Kapteenistona toimi Risto Jalo, Jari Kauppila, Kai Rautio ja Juha Virtanen. Joukkueen vahvuutena pidettiin ”Fanaattista kotiyleisöä – Rinkelinmäeltä ei viedä helposti pisteitä.”

Ko. kaudelle lähteneitä pelaajia oli Jani Hassinen, Brian Rafalski, Marko Palo, Jani Nikko, Vesa Karjalainen, Rami Alanko, Tommi Hämäläinen, V-P Laitinen ja Andrew Werner. Uusina pelaajina ritarinpäätä tulivat paidassaan kantamaan Samuli Peltosara, Francois Bouchard, Kai Rautio, Oleg Shargorodski, Semi Pekki, Andrei Potaitshuk ja Tommi Varjonen.

Perinteiselle lehden TOP 40 pelaajalistalle alkavalla kaudella Kerhosta oli päässyt kaksi pelaajaa. Sijalla seitsemän pelaajan kohdalla luki: ” Paras oikea laitahyökkääjä. Sm-liigan Jaromir Jagr – paras yksi vastaan yksi tilanteissa. Isokokoinen, ulottuva ja vahva.”  Sijalla 31. teksti rullasi seuraavasti: ”Taitava ja yksi vaarallisimmista puolustajista siniviivalla. Iski viime kaudella peräti 13 ylivoimamaalia, mikä oli eniten koko liigassa.”  Saa arvata, paljastetaan oikeat vastauksen vasta jutun lopussa.

Pelaajakohtaisilla sivuilla Kapasen Nikosta kirjoitetaan, ”Hämeenlinnan suurin lupaus vuosikausiin… NHL odottaa?”  Ilveksen sivuilla 21-vuotiaasta Martti Järventiestä mainittiin, että on ”taitava ja hyvin liikkuva kaveri. Ottaa välillä turhia riskejä.”  Samalla sivulla mainitaan myös ulkomailta Tampereelle palannut Vesa Viitakoski. Lehden mukaan oli yllätys, että Viitakoski siirtyikin Ilvekseen kaupungin kahdesta vaihtoehdosta. Jokereihin siirtynyt Jani Hassinen mainitaan lehdessä ”Hämeenlinnasta hankittuna kultakimpaleena.

Divarista kertovilla sivuilla luetellaan sarjaan osallistuvat joukkueet. Mukana ovat mm. Kärpät ja Pelicans. Samoilla sivuilla Kokkolan Hermeksen uusina pelaajina mainitaan TuTosta tullut kokonainen ketju Timo Pärssinen- Antti Virtanen- Aki Uusikartano. Hermeksen valmentajina aloitti myös Turusta tullut Ismo Lehkonen ja pitkän pelaajauransa Hermeksessä lopettanut Jouni ”Moppe” Kalliokoski.

Tuon kauden I-divisioonan maalivahtien nimet herättävät nykyään aika kovaa kunnioitusta. Sarjan esittelyssä joukkueiden listoilla vilahtavat mm. seuraavat nimet: Mika Oksa, Tero Leinonen, Niklas Bäckström, Petri Vehanen ja Pasi Nurminen.

Valmentajalistalta löytyvät nimet: Korpi, Tamminen ja Jursinov. Viimeisin jopa kahteen kertaan, niin aikaisempana kuin myöhäisempänäkin saapumiseränä. Nykyiset huipputuomarit Jari Levonen ja Antti Boman kuuluivat vielä mailallisiin kaukalosotureihin. Boman yritti Tapparassa lyödä itseään läpi ja Levonen yritti mennä päätypleksistä läpi joka ilta Ässien kapteenina. Samana kautena muuan Timo Favorin aloitti ensimmäisen kautensa pääsarjatasolla pillin varressa.

K-Espoo veteli vielä pääsarjassa ja Matinkylän ”lato” oli Liiga kartalla viimeistä vuotta. Halliin mahtui 2675 ihmistä kun oli ns. tupa täynnä.

Nykyään Kalpaa luotsaava Pekka Virta oli paukuttanut edellisellä kaudella Ässissä 22 kertaa kädet kohti kattoa. Tuuskilla oli narrilogo rinnassa, Virran Toke oli toisell puolel jokkee, Vähäsen Kimi oli Kalpassa, Palon Marko K-Espoossa ja ”terrierimäisen luonnon” omaava Jukka Laamanen oli napattu Ässiin SaPKosta.   Ässissä oli myös puolustaja Pauli Levokari, jonka kohdalla odotusarvot olivat jokseenkin kohdallaan: ”Porin suurin puolustajalupaus sitten Tapio Levon.”  Aikaisemmin jutussa nimeämättä jääneet Kerho pelurit olivat valkovenäläishujoppi Aleksander Andrijevski ja Tom Koivisto. Oikein arvanneille on palkinnoksi jätetty Poltinahon liikenneympyrään vihreitä palkokasvin pallukoita!

jääkiekkolehit

Marko Syrjälä

19.10.2015 16:00

Jaa artikkeli: