Avointa Peliä – Harmaakarhu Eetu

Elokuun alussa vastapäätä allekirjoittanutta istuu vaalea viikingin kokoinen seuraava suomalainen vientituote. Määränpäänä on kapea kaukalo ja hankittuna vain pelkkä menolippu. HPK-perheen oma pentu Eetu Tuulola lähtee pelaamaan ensi kaudeksi WHL-junioriliigaa Everett Silvertips joukkueeseen. Luvassa kokemuksia, elämyksiä ja takuu varmasti kovatasoista kiekkoa. Siinä on seuraavan kauden lukujärjestyksen pääaineet. Mutta mikä parasta meidän kannalta, Eetu on luvannut kertoa kuulumisistaan rapakon takaa koko kauden ajan. Nyt puretaan lähtöfiiliksiä lähdön hetkellä, selvitellään taustoja ja käydään ajatuksia läpi kasvotusten. Seuraavalla kerralla Amerikan kirjeenvaihtaja pullopostittelee jo periltä.

Kerro vähän Eetu miten tie vei jenkkeihin?

Vuosi sitten jo mietittiin, mutta silloin se ei toteutunut. Nyt NHL-varauksen jälkeen Everett kiinnostui ja meikäläisen varannut Calgary piti myös hyvänä ideana loikata lähemmäksi. Näistä palasista pikkuhiljaa päästiin junnuliigan varaustilaisuuteen ja sitä kautta vuoden sopimukseen heidän kanssaan.

Millainen askel on sinulle omasta mielestäsi?

Itsellä on aina unelma ollut NHL:ssä, mutta sinne on vielä matkaa. Mutta sinne päästäkseni pitää kehittyä. Se, että pelaan Jenkeissä, olen meikäläisen varanneelle Calgarylle koko ajan paremmin tarkkailtavissa kuin Suomessa. Samalla opin pelaamaan kapeassa kaukalossa. Kova taso ja iso pelimäärä kehittävät myös varmasti meikäläistä.

Kesällä on tapahtunut paljon, ja tapahtuu paljon, uusia tuulia treenaamiseenkin, referoi tämä.

Kauden jälkeen lähdettiin NHL:n varaustilaisuuden testeihin ja sieltä itse varaustilaisuuteen. Sieltä lennettiin ensin Chicagoon agentin (Markus Lehto) kanssa agenttitoimiston tukipaikkaan. Sitten käytiin Calgaryssa vähän leireilemässä nuorten pelaajien kanssa. Suomeen palattuani olen treenannut Helsingissä entisen pikaluistelijan Esa Puolakan johdolla aamuisin. Iltaisin pääsin HPK:n A-junioreiden mukaan jäälle, josta iso kiitos Tiilikaisen Masalle. Rapakon taakse kun päästään on siellä vielä Calgaryssa young star -leiri, jossa pelataan Edmontonin, Winnipegin ja Vancouverin vastaavia joukkueita vastaan. Jos vaikka pääsisi painamaan pari häkkiä Puljujärveä, Lainetta ja Juolevia vastaan.

Onko luistelun kehitys ollut tämän kesän painopiste?

Se on ollut meikäläisellä kyllä aina iso kehityskohde, räjähtävyyttä ja sitä kautta kykyä haastaa pakkeja lisää. Uskon että korostuu varsinkin kapeassa kaukalossa vielä entisestään. Helsingissä on vielä tehty asioita tarkemmalla kammalla, eli panostettu todella paljon pieniin asioihin, mitä kautta isot kehittyisi ja loukkaantumiset jäisi historiaan.

Mikä on kropan kunto tällä hetkellä, onko viime kausien loukkaantumiset selätetty?

Kroppa on hyvässä kunnossa, kaikki vanhat vaivat ovat historiaa ja kuten sanoin, niiden eteen on tehty töitä, ettei uusiudu tai tule uusia. Nyt ollaan hyvässä kunnossa.

Millaisilla luvuilla lähdetään uuden seuran kausikirjaa painamaan?

Pituutta se 190 senttiä ja paino on pyörinyt 97–100 kilon välissä. Sinne ysiseiskaan se vielä kiristetään ennen lähtöä.

Mitäs tiedät tässä vaiheessa uudesta kaupungista?

Jos oikein olen ymmärtänyt niin sellainen 100.000 asukkaan kaupunki, eli vähän isompi kuin meidän pikkuinen Hämptoni, mutta ei kumminkaan mikään suurkaupunki. Halli on kuvien mukaan todella hieno, sellainen 8000 katsojan kokoinen. Kaupunki on positiivisesti todella hullu kiekko kaupunki, pelien keskiarvo pyörii siellä 5000–6000 katsojan välillä, riippuen vuodesta.

Entä tuleva joukkue, mitä tiedossa siitä on jo nyt? Valmentajalla on ainakin kova cv?

Jengi on kuulemma aina hyvä ja menestystä janoava. Pelaajistossa on paljon tuntemattomia nimiä. Kaksi eurooppalaista saa käsittääkseni pelata vain joukkueessa samaan aikaan. Calgaryssa kun oltiin seuran GM ja vara-GM kävi kertomassa seurasta ja ajatuksistaan yleisesti. Valmentajana on Kevin Constantine, jolla on juu aika paljon kokemusta ihan päävalmentajan postiltakin NHL:ää myöten. Puhelimessa olen valmentajan kanssa jutellut, mutta oli kiinnostunut lähinnä siitä, koska olen tulossa, peliasioita käydään läpi sitten paikan päällä paremmin.

Tästähän on helppo siirtyä luontaisesti uuteen sarjaan, kiekko on sama, mutta mitä muuta ajatuksia herättää?

Markus Niemeläisen kanssa olen paljon puhunut ja toki näiden seurajohtajien kanssa. Mutta itsellä on sellainen näkemys, että erittäin kovatasoinen hyökkäysvoittoinen sarja, joka ei ole maalivahtien mieleen. Erittäin fyysinen myöskin, jotka kaikki nämä sopii minulle kuin nyrkki silmään.

Kun nyt noin hyvin syötät minulle, niin tartutaan sitten heti kiinni. Sarjassa on myös… sanotaanko erittäin sallittavaa laittaa se nyrkki myös toisen silmään. Mitäs ajatuksia hanskattomuus herättää?

Enpä ole miettinyt sinne lähteä myllyttelemään, mutta kyllähän itse puhelimeen vastataan jos se paikka tulee. Jos nyt joku haluaa ihan väkisin lähteä kanssani, niin sitten esittelen itseni ja näytetään mitä on suomalainen sisu.     

Paljon asioita muuttuu mm. majoituksessa, matkustamisessa ja puhekielessä, onko stressiä näistä?

Perhemajoitushan tuolla on, helpottaa varmasti päivittäisiä asioita. Vaikka ruuanlaitto jo jotenkin sujuukin, niin ei tarvitse silti joka päivä kokkailla itse. Ja varmasti myös auttaa varsinkin alussa uuden ympäristön tutustumiseen. Itse asiassa lähipäivinä pitäisi soitella perheen kanssa ja aloittaa tutustuminen aluksi näin puhelimitse. Viikko- tai kuukausirahaa käsittääksemme saamme, mutta sen sitten agentti selventää paikan päällä paremmin. Autoa siellä saa ajaa 16-vuotiaana, se pitää varmaan itse selvittää tarvitseeko joku paikallinen lupa käydä.

Englanti on parantunut parin vuoden sisällä todella paljon, ainakin draftin aikana pärjäsin itsenäisesti kaikesta. Joten sen suhteen rohkeasti eteenpäin, puhumalla oppii. Matkustaminen on ehkä se eniten itselle jotain stressin tapaista aiheuttava, kun en osaa nukkua bussissa. Mutta jos kaksikymmentä tuntia on pahimmillaan matkustusaika bussin penkillä, niin eiköhän väsy tee tehtävänsä ja uni tule paikassa kuin paikassa.

Kuuluuko koti-ikävä sanavarastoon lähdön hetkellä?

En ole tälle ajatukselle antanut yhtään elintilaa. Muuten Tuulolan poika kääntyy hyvin äkkiä takaisin kotiin jo moottoritieltä. Vakavasti puhuen, varmasti tulee, turha sitä on kieltää. Onneksi nykyajan teknologia mahdollistaa yhteydenpidon pitkilläkin etäisyyksillä. Täytyy pahimpina hetkinä opettaa sijaisperheelle makaronilaatikon teko oloa helpottamaan. Jouluna on kyllä pakko päästä kotona käymään ja perhettä näkemään, kyllä se on niin tärkeä asia minulle. Pikkuhiljaa eteenpäin ja kovempi paikka tämä on varmasti vielä äidille kuin minulle, joten eihän minulla mitään hätää ole J

Oletko tavoitteita asettanut itsellesi?

Ensi kauden ehdoton tavoite on pystyä pelaamaan tuolla, olla johtava pelaaja ja pystyä tuottamaan tulosta. Onnistumisten kautta itseluottamusta ja itseluottamuksen kautta olla pelaaja jota vaikea pysäyttää.

Suomalaisia historiankirjojen mukaan seurassa on ollut vain yksi Rasmus Rissanen ja piste-ennätys (93p) on HPK:sta tutun pelaajan Zach Hamillin nimissä, tulokas ennätys on 74 pistettä. Mitäs sanot noista luvuista?

  • Minulla on käsitys, että Waltteri Hopponen on ainakin käynyt seurassa, mutta en varmaksi sano. Pisteistä sen verran, että selvä… ei vaan mennään askel kerrallaan, noita on turha miettiä etukäteen. Ne lasketaan vasta kauden päätteeksi.

Mitäs ajatuksia HPK herättää maailmalle lähtiessä?

Lyhyellä kaavalla ajatushan menee niin, että minulla sopimus vielä HPK:n kanssa seuraavaksi kaudeksi. Eli jos kapeissa kaukalossa menee kaikki nappiin, niin en palaa Kerhoon. Ja pitkällä kaavalla homma menee niin, että ehdottomasti haluan vielä pelata oranssi paita päällä joskus.

Saatkos tutun pelinumeron käyttöösi?

Olen ilmoittanut että haluan 82 numeron, että se kaiketi pitäisi onnistua. Myös joukkueen varustetoimittaja on sama, joten mailoissakaan ei tule yllätyksiä.

Lopuksi Eetu isot tsempit reissuun ja aivan mahtava juttu, että lähdit mukaan kertomaan koko kauden ajaksi kuulumisistasi isossa maassa, pienessä kaukalossa.

Tuo ehdotus kuulosti heti hyvälle ja varmasti on luppoaikaa jolloin on hyvä olla jotain tekemistä. Ja uskon myös, ettei materiaalista tule pulaa. Heitetään tähän vielä bonuksena mahdollisuus lukijoille lähettää kauden aikana kysymyksiä, joihin voin sitten vastailla.

Kuulostaa entistäkin paremmalle, joten ei muuta kuin näiden Eetu juttujen yhteyteen Facebookiin kysymyksiä tulemaan, niin kerään niitä yhteen ja lähettelen kaupunkiin jossa on paljon harmaakarhuja ja ainakin yksi Eetu!

Avointa Peliä – Marko Syrjälä

11.10.2016 11:16

Jaa artikkeli: