Arto Laatikaiselle kuuden ottelun pelikielto

Liigan kurinpitodelegaatio määräsi HPK:n Arto Laatikaiselle kuuden ottelun pelikiellon lauantain HPK–HIFK-ottelussa tapahtuneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Laatikainen on pelikiellossa HPK:n kuudessa seuraavassa ottelussa: 27.9. Jukurit–HPK, 30.9. HPK–Lukko, 2.10. HPK–JYP, 4.10. Ilves–HPK, 5.10. Ässät–HPK ja 11.10. TPS–HPK.

Kurinpitopäätös kokonaisuudessaan

Pelaaja: Arto Laatikainen

Ottelu: HPK–HIFK

Peliaika: 23:34

Pelipäivä: 21.9.2019

Selostus asiasta

HPK–HIFK-ottelun peliajassa 23:34 HPK:n Arto Laatikainen taklaa HIFK:n Micke-Max Åstenia. Ottelussa tuomaristo tuomitsi tilanteesta Laatikaiselle 5 minuutin rangaistuksen ja pelirangaistuksen pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta.

Tilannehuone on katsonut kyseisen taklauksen ja päävideotuomari on asettanut kyseisen tilanteen edelleen kurinpitokäsittelyyn. Päävideotuomarin mukaan tilanteesta tulisi määrätä Laatikaiselle ottelurangaistus.

Tilanne näkyy ottelun videotallenteelta. Åsten loukkaantui tilanteessa eikä pelannut ottelua loppuun.

Laatikainen/HPK on antanut kirjallisen lausuman tilanteesta.

Sovellettavat säännöt ja ratkaisun perustelut

Sääntökirjan säännön 124 mukaan päähän kohdistuvalla taklauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa pelaaja kohdistaa millaisen iskun tahansa millä tahansa vartalonsa tai varusteensa osalla vastustajan pään ja niskan alueelle tai iskee tai runnoo vastustajan pään suojalasia tai laitaa vasten. Säännön i ja ii kohtien mukaan päähän kohdistuvasta taklauksesta määrätään harkinnan mukaan pieni rangaistus ja käytösrangaistus (2+10); iso rangaistus ja pelirangaistus (5+20) tai ottelurangaistus (OR).

Kurinpitodelegaatio on katsonut ottelutallenteen ja lukenut Laatikaisen/HPK:n antaman lausuman. Kurinpitodelegaatio toteaa, että videotallenteelta tehtyjen havaintojen mukaan Laatikainen lähtee luistelemaan HPK:n hyökkäyssiniviivalta hyökkäyspäätyyn kohti irtokiekkoa. Samaa kiekkoa tavoitteleva Åsten saa pelattua ensin kiekon kohti keskialuetta ohi Laatikaisen. Välittömästi tämän jälkeen Laatikainen taklaa Åstenia. Videotallenteen perusteella taklauksessa Laatikaisen oikea käsivarsi ei ole kiinni vartalossa ja se osuu Åstenia päähän. Tilanteessa taklauskontakti tapahtuu lähes pelkästään Laatikaisen käsivarresta Åstenia päähän.

Kurinpitodelegaatio toteaa, että edellä kuvatussa kappaleessa todetusti Laatikaisen taklauksesta aiheutuu suora ja voimakas kontakti vastustajan päähän, joten kyse on säännössä 124 tarkoitetusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Rangaistusharkinnan osalta kurinpitodelegaatio toteaa, että vastuu taklauksen kohdistumisesta taklattavan pelaajan vartaloon on lähtökohtaisesti yksin taklaajalla. Kurinpitodelegaatio on ottanut rangaistusharkinnassa edellä mainitut seikat sekä taklaustilanteen kokonaisuudessaan huomioon sekä kuluvalla kaudella aiemmat päähän kohdistuneista taklauksista annetut rangaistukset. Delegaatio pitää Laatikaisen suorittamaa vastustajan päähän kohdistuvaa taklausta, jonka seurauksena taklattu pelaaja loukkaantuu, neljän ottelun arvoisena tekona.

Laatikaiselle on määrätty viime kaudella kurinpitokäsittelyssä kolmen ottelun pelikielto (tapaus 62/2018–2019). Tämän huomioiden nyt määrättävää rangaistusta korotetaan kurinpitosääntöjen 38 §:n mukaisesti kahdella ottelulla.

Ratkaisu

HPK:n Arto Laatikaiselle määrätään kuuden (6) ottelun pelikielto. Laatikainen on pelikiellossa HPK:n seuraavien kuuden ottelun ajan.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Urheilun oikeusturvalautakunnalle sen sääntöjen 9-12 §:ien mukaisella tavalla. Valitus tulee toimittaa oikeusturvalautakunnalle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Päiväys ja allekirjoitus

 

  1. syyskuuta 2019

Sampo Liusjärvi

Liigan kurinpitodelegaation puheenjohtaja

24.09.2019 18:43

Jaa artikkeli: