Pietilä, Hietanen, Hassinen, Järvi, Lartama ja Kivelä HPK Hall of Fameen

HPK Hall of Fame täydentyi kuudella jäsenellä tiistain 10.3.2020 HPK-KalPa -ottelussa.

 

Pentti Pietilä

Pentti Pietilä on Hattulan lahja Hämeenlinnan Pallokerholle. Maanviljelijä Pietilä nousi ryminällä HPK:n edustusjoukkueeseen 1960-luvun puolivälin jälkeen pelaamatta otteluakaan HPK:n juniorijoukkueissa. Leikkisästi Pietilä on itse kertonut nousseensa Vanajaveden järven jäältä suoraan Kerhon ykköseen.

Pietilä oppi lajin salat nopeasti valmentaja Hilpas Sulinin ja joukkueenjohtaja Lenni Lainesalon opissa. Hän kunnostautui hyvänä maalintekijänä HPK:n Suomisarjaa -pelanneessa joukkueessa ja voitti sarjan pistepörssin.

Pietilä pelasi Kerhossa 11 kautta toisen HPK-legendan, Hannu Savolaisen kanssa. Tutkaparinsa rinnalla Pietilä tykitti itsensä HPK:n maalipörssin kärkeen 1. divisioonassa. Kaikkiaan tehohyökkääjän pisteet ovat HPK:ssa häikäisevät 281+142=423.

 

Juha Hietanen

Juha Hietanen aloitti kiekkouransa Hämeenlinnan Tarmossa, mutta siirtyi jo juniori-ikäisenä HPK:n paitaan. Hietasen taidot tiedettiin myös jalkapallokentillä, hän pelasi HPK:n edustusjoukkueessa jalkapalloa kesäisin vuoteen 1974. Vuonna 1973 Hietanen teki ensiesiintymisensä HPK:n edustusjoukkueessa. Uransa alkuajat Hietanen pelasi keskushyökkääjänä, mutta 1980-luvun alkupuolella Hietanen otti suuren yleisön tunteman pelipaikkansa puolustajana. Hietasen loistava pelisilmä tuli esiin jopa paremmin puolustajana.

Juha Hietanen oli HPK:n ensimmäisen Liiga-nousujoukkueen kulmakiviä. Ura jatkui Kerhossa aina ensimmäisen Matkalla Huipulle projektin alkuvuosiin asti ja Hietanen päätti pelaajauransa 1987.

496 ottelua HPK:ssa pelannut Juha Hietanen meritoitui pelaajauransa jälkeen valmentajana. Liiga-tason SM-hopean lisäksi hän valmensi HPK A-Nuoret SM-hopealle ja juhli maailmanmestaruutta Suomen U20 joukkueen kanssa. Hänen pelipaitansa numero 17 on jäädytetty Rinkelinmäen kiekkopyhätön kattoon.

 

Jorma Hassinen

Jorma Hassista voidaan kutsua hämeenlinnalaisen naisjääkiekon isäksi. 90-luvun alusta asti Hassinen on ollut mukana naisten jääkiekkotoiminnan organisoimisessa HPK:ssa. Virallisesti hän on manageroinut HPK Kiekkonaisten joukkuetta vuodesta 2008 eli koko HPK:n naisten jääkiekkojoukkueen ajan Naisten SM-sarjassa. Kirsikkana HPK Kiekkonaisten historiassa on Suomen Mestaruus vuodelta 2011.

Urallaan naisjääkiekon parissa Hassinen on toiminut myös Jääkiekkoliiton Nais- ja tyttökiekkovaliokunnan puheenjohtajana ja jäsenenä ja vaikuttaa edelleen Naisten Liigan johtoryhmän jäsenenä. Lisäksi vuonna 2009 Hassinen toimi Naisten MM-kisojen järjestelytoimikunnan jäsenenä, kun toinen pelipaikoista oli Hämeenlinna. HPK ry:n hallituksen jäsen Hassinen on ollut pitkään.

Hassisen saavutuksiin kuuluvat myös hämeenlinnalaisen jääurheilun edistäminen ja kehittäminen Hakio-jääliikuntakeskuksen rakennuttamisen ja nykyisen Pohjantähti Areenan remonttien osalta.

 

Jaakko Järvi

Jaakko Järvi teki pitkän päivätyön HPK:ssa. Hän oli mukana voittamassa HPK:lle sen ensimmäisiä SM-sarjamitaleja, hopeaa vuonna 1952 ja pronssia vuonna 1954. Järvi pelasi yhdessä toisen HPK-legendan Eero Salisman kanssa.

Järvi jatkoi uraansa HPK:ssa valmentajan roolissa ja oli yksi HPK-juniorijääkiekon pitkäaikaisimmista valmentajista. Yhdessä Matti Selinin ja Paavo Lampisen kanssa Järvi valmensi pitkän pätkän päätyen A-Nuorten vastuuvalmentajaksi usean vuoden ajaksi.

Kerho-sydän sykki Jaakko Järven rinnassa myös talkootyössä. Järvi osallistui vahvasti HPK Majan rakentamiseen ja muihin HPK:n talkootöihin.

Järvi seuraa edelleen HPK:n kotiotteluita omalta kausikorttipaikaltaan.

 

Juhani Lartama

Juhani Lartama teki yli 20 vuotisen uran HPK:n huollossa. Hän aloitti vapaaehtoisena jo poikansa Mika Lartaman pelatessa juniorina Pallo Kärpissä. HPK:ssa Lartama toimi ensin B-juniorien huoltajana, josta jatkoi koko 90-luvun ajan HPK A-Nuorten huoltajana.

Vuonna 2000 pitkän maanittelun jälkeen HPK:n silloinen toimitusjohtaja Heikki Hietanen sai Lartaman liittymään HPK:n edustusjoukkueen huoltotiimiin. Kari Brusinin kanssa he huolsivat HPK:ta aina vuoteen 2005 asti. Aisaparin mukaan Lartama oli loistava niin huoltajana kuin ihmisenä ja auttoi aina, kun toinen tarvitsi apua.

Lartaman palkintokaapista löytyvät pronssi-Kerhon mitalit vuosilta 2002, 2003 ja 2005.

 

Teppo Kivelä

150512
Teppo Kivelä, jääkiekko, jääkiekon MM-kisat, ex-jääkiekkoilija,

Teppo Kivelä oli HPK:n Matkalla Huipulle projektin ruumiillistuma. Hän siirtyi 18-vuotiaana Jokereista HPK:hon ja pelasi Kerhossa kuuden kauden ajan vuoteen 1992. HPK:ssa yhteensä 248 ottelua pelannut Kivelä iski hurjat 385 tehopistettä. Kivelä toimi HPK:n kapteenina kolmen kauden ajan vuosina 1989-1992.

Kivelä kuului nuorisomaajoukkueiden vakiokokoonpanoon ja pelatessaan Kerhossa hän juhli alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta Tshekkoslovakiassa. MM-kisojen pistepörssissä itsensä toiseksi taituroinut Kivelä varattiin NHL:ään Minnesota North Starsin toimesta.

Lähes koko HPK-aikansa Kivelä hyökkäsi vierellään tutkapari Pekka Peltola. Palkintokaapissaan Kivelällä on maailmanmestaruuskultamitalin lisäksi HPK:n ensimmäinen SM-liigamitali, pronssi vuodelta 1991.

Pelaajauransa jälkeen Kivelä on valmentanut HPK A-Nuorten joukkueen lisäksi Italiassa ja Itävallassa.

 

10.03.2020 19:01

Jaa artikkeli: