HPK taipui finaalissa – Tappara Tampere Cupin voittoon

Tappara – HPK 3-2 (1-0,1-1,1-1)

Vuoden 2022 Tampere Cupin finaalissa kohtasi Tappara sekä HPK. Isäntien kovan alkurynnistyksen jälkeen näytti pitkään siltä, että Tappara kävelee leikitelleen turnauksen voittoon, mutta toisessä erässä HPK sai pelistään kiinni ja teki ottelusta jännittävän aina viimeisille minuuteille asti.

Ottelun avauserä alkoi HPK:n osalta mallikkaasti ja se saikin heti ottelun avausminuutilla loistopaikn aivan Tappara -vahti Vilho Heikkisen maalin edustalla. Tilanne rakentui kun Michael Joly avasi vasempaan laitaan Antti Pihlströmille. Pihlström polki aina hyökkäysalueelle asti ja antoi napakan syötön maalin eteen nousseelle Matti Järviselle. Järvisen ohjaus oli kuitenkin melko heikko ja Tappara selvisi tilanteesta kuivin jaloin.

HPK pääsi hetkeä myöhemmin myös yrittämään ylivoimaansa, kun Waltteri Merelä kaatoi keskialueella Antti Pihlströmin jäähyn arvoisesti.

HPK ei kauaa kuitenkaan ylivoimaansa kerennyt pyörittämään, kun Tapparan Petteri Puhakka karvasi kiekon Juuso Hietasen lavasta ja ampaisi läpiajoon. Puhakka hieman sotkeutui omiin jalkoihinsa, joten kunnon laukausta hän ei saanut aikaiseksi, mutta jatkotilanteesta Steve Moses joutui rikkomaan Puhakkaa jäähyn arvoisesti.

Tämä tiesi sitä, että hetken tasavaajalla pelaamisen jälkeen oli Tapparan ylivoiman vuoro. Se olikin tutun tehokkaalla päällä, kun Valtteri Kemiläinen jakoi poikittaissyötön Niko Ojanäelle, jonka onetimer upposi etukulmasta ohi HPK -vahti Sami Rajaniemen. Pelikello näytti tässä kohtaa aikaa 5.58

Erää jatkettiin pitkään avausmaalin jälkeen selkeästi Tapparan komennossa, mutta HPK:n ohjauspeli toimi moitteettomasti ja se pystyikin useamman kerran pitämään isännät poissa parhailta maalipaikoilta.

HPK sai erän lopussa myös toisen mahdollisuuden ylivoimalla, kun Tapparan Petteri Puhakka sai rangaistuksen estämisestä. HPK:n viisikko ei kuitenkaan onnistunut rikkomaan Tapparan vahvaa alivoimaa, joten erätauolle siirryttiin Tapparan 1-0 johdossa.

Tappara vyöryttää, HPK taistelee

Ottelun toinen erä mukaili hyvin samoja linjoja kuin avauserä. Tappara piti kiekkoa ja vyörytti hyökkäyksiä ja HPK:n rooliksi jäi pysyä pelissä ja tuloksessa kiinni.

Kerho saikin erän alkupuolella muutamankin hyvän paikan tasoittaa puntit, mutta sellainen viimeinen terävyys jäi puuttumaan. Ensimmäinen paikka tulee, kun erää on noin vajaa viisi minuuttia takana, Steve Moses nousee vasemmalta puolelta hyökkäysalueelle, tekee pienen rytmin vaihdoksen ja kiertää Tappara -puolustuksen. Mosesin yritys kuitenkin ajautui hieman pienehköön kulmaan, joten Vilho Heikkinen Tapparan maalilla selvitti tämän ilman ongelmia.

Välittömästi Moseksen yrityksen jälkeen pelin suunta kääntyi nopeasti ja Tapparan Jori Lehterä ampaisi hyökkäykseen. Lehterä nousi oikeaa laitaa pitkiin ja jätti kiekon toiseen aaltoon Maksim Matushkinille. Matushkin ei kuitenkaan saanut pelivälinettä haltuunsa ja pelin suuntaus kääntyi jälleen. Tämä aukaisi HPK:lle paikan ylivoimahyökkäykseen. Hyökkäyksen päätti Markus Nenonen joka haki syötöllään maalille noussutta Ossi Ikosta. Nenosen syöttö oli kuitenkin heikko, kuten Tapparan puolustus selvitti tilanteen.

Kun HPK:lle ei maistunut, niin isännät iskivät. Ajassa 27.50 Tapparan Tyler Kelleher irtaantui HPK -päädyn kulmauksessa Mathias Trettenesistä ja nousi röyhkeästi maalin eteen. Kelleher ujutti rystyltä kiekon ohi Sami Rajaniemen HPK -puolustuksen katsellessa vierestä hieman hölmistyneenä. Peli 2-0.

Erä jatkui selkeässä Tappara komennossa aina sen viimeisille minuuteille asti, kun HPK iski. Matti Järvinen tarjoili ensin maalin eteen Antti Pihlströmille avopaikan, mutta Pihlströmin laukaus ei vielä löytänyt tietään Tappara -maaliin. Tilanne kuitenkin jatkui ja kiekko pelattiin viivaan josta sen lähetti maalille puolustaja Julius Reini. Reinin laukaus otti kimmokkeen Tappara -puolustaja Kasper Kulonummen jalasta ja yllätti maalilla olleen Heikkisen. Pelikello pysähtyi aikaan 38.08.

HPK sai selkeästi maalista virtaa, mutta hetkeä myöhemmin se kuitenkin hieman läikkyi yli, kun aivan erän viimeisellä minuutilla Markus Nenonen otti huolimattoman jäähyn keskialueella ja Tappara pääsi ylivoimalle. Isännät ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa, joten Tappara pääsi jatkamaan ylivoimaansa kolmannessa erässä.

HPK nousee taisteluun

Tappara aloitti tosiaan kolmannen erän ylivoimalla, mutta sen ei onnistunut kuitenkaan ohittamaan Sami Rajaniemeä.

Kun Tapparalle ei maistunut, niin HPK iski. Erää oli pelattu reilu neljä minuuttia, kun HPK katkaisi isäntien avauksen hyökkäyssinisen kulmassa. Muutaman nopean siirron jälkeen kiekko löysi tiensä Jere Jokiselle keskustaan, joka käytti onnistuneesti tavaramerkkiään, eli loistavaa rannelaukaustaan. Peli tasan 2-2 ja osumaan syötön itselleen merkkasi Eskil Wold.

Hetki tasoituksesta ja HPK oli jo siirtyä johtoon, kun Michael Joly pelasi kiekon takatolpalle Matti Järviselle, jolla oli tyhjä maali edessään. Jostain kuitenkin Vilho Heikkinen venytti kätensä eteen ja torjui Järvisen laukauksen ja peliä jatkettiin tasatilanteessa.

HPK sai maalinsa jälkeen otteen pelistä ja maalipaikkoja alkoi hiljalleen syntymään. Erää oli pelattu noin kymmenen minuuttia, kun Michael Joly nousi hyökkäysalueen kulmauksesta aloituspisteiden väliin ja laukoi terävästi. Tällä kertaa kuitenkin Vilho Heikkinen Tapparan maalilla oli parempi.

Ottelun ratkaisu nähtiin kun erää oli jäljellä vajaat viisi minuuttia. Joukkueet pelasivat tasavaajalla 4vs4 ja HPK menetti kiekon hyökkäysalueella. HPK:n pakistolle oli myös samalla tapahtunut merkkausvirhe, kun Veli-Matti Savinainen oli hiipinyt puolustuslinjan taakse karaten läpiajoon. Kokenut Savinainen sijoittikin millin tarkasti kiekon ohi Rajaniemen ja toi Tapparalle ottelun ja samalla koko turnauksen voiton.

Ottelun tilastot:

1-0 Niko Ojamäki (Valtteri Kemiläinen)YV

2-0 Tyler Kelleher (Maksim Matushkin, Petteri Puhakka)

2-1 Julius Reini (Antti Pihlström, Matti Järvinen)

2-2 Jere Jokinen (Eskil Wold)

3-2 Veli-Matti Savinainen (Jori Lehterä) VM

Turnaus täytti apuvalmentaja Joonas Tanskan mukaan tavoitteensa:

– Opittiin perjantailta ja parannettiin muutamassa jutussa lauantaina mistä olimme puhuneet perjantain pelin jälkeen. Oltiin huolellisempia kiekollisena ja varmistuspelaaminen toimi paremmin. Tässä vaiheessa kautta tulee paljonkin virheitä, mutta tuli selkeä steppi otettiin tälle päivälle asetetuissa teemoissa. Tietysti sitkeys nousi esille kun noustiin takaa molempina päivinä ja tämän päivän pelissä kolmannessa erässä pelattiin parasta peliä koko turnauksessa. Maali olisi voinut tulla suuntaan tai toiseen.

Saatiin paljon infoa meidän pelistä ja samalla myös yksilöistä. Myös yksilöt saivat turnauksen aikana infoa omasta pelistään. Siltä osalta turnaus täytti tavoitteensa.

13.08.2022 20:34