Avointa peliä: Joukkue, kuri ja sakkokassa

1

Jääkiekkojoukkueen kopissa lankeaa pelaajille erityistehtäviä erilaisten sattumien kautta tai erityisominaisuuksien johdattelemana. Joku saa vastata musiikista kopissa, toinen elokuvista bussissa ja niin kuin aina Liiga-tasolla, nämä paikat ovat todella tuulisia. Jos laatu ei kelpaa tai oma kultturellisuus on marginaalimateriaalia, niin varmasti saat luovuttaa kaukosäätimen eteenpäin hyvin nopeasti.

Näiden vastuu- (tai junnu) nakkien lisäksi joukkueesta löytyy aina sakko kenraalit ja heidän jurynsä. Reilun kahden tusinan verran kun ukkoja kerääntyy päivittäin samaa happea hengittämään, on meno parhaimmillaan kuin ankkalinnassa. Joukkueella on säännöt ja yhteisissä tiloissa ne ovat elintärkeitä viihtyvyyden ja päivittäisen tekemisen takia. Hansut ja Touhot laittavat kättä taskuun ja opetetaan sakkomaksujen kautta tavoille.

Sakkokassa on yleensä myös kauden päätösreissun kassa, eli jokainen joukkueen jäsen pääsee näin ollen nauttimaan myös toisten maksuista. Kävin kurkkaamassa HPK:n tämän kauden sakkosysteemiä yksien treenien jälkeen. Huomasi hyvin, että kausi on vielä aluillaan, sen verran tavallinen oli listaus vielä.

Peruslähtökohdat ovat aikataulut ja yleinen siisteys. Jokainen huolehtii itsensä ajoissa paikalle ja oman paikkansa siistiksi treenien jälkeen. Perusasiat ovat kaiken lähtökohta, niin selvästi myös matkabudjetin. Myöhästymiset ja mystiset väärään paikkaan kävelleet erinäiset kangaskappaleet ja tavarat, johtavat selvästi tällä kaudella langetettujen sakkojen listaa.

Puhelin on yksi tärkeä asia, sääntöjen mukaan kopissa aina äänettömällä ja bussissa ääni pitää olla järkevä. Tuostakin termistä voi heti miettiä ulkopuolisena, että tarkoittaako vain äänen voimakkuutta, vai saako huonosta soittoäänestäkin sakkoa. Maanantaisin on yksi tärkeä rahankeruupäivä, kun joka jätkän pitää muistaa punnita painonsa ja merkata se taulukkoon ennen palaverin alkua.

Normaalikäytäntö on että sakko on 10–20€ ja pelipäivinä tuplat. Ainakin myöhästymisistä rokotetaan tapauskohtaisesti, riippuen teon törkeydestä. Jos pelaaja haluaa riitauttaa sakkonsa, asian käsittelee ennakkoon nimetty jury. Jos pelaaja saa tappion heimoneuvostolta, lankeaa sakko triplana maksettavaksi.

Yksi tapa kasvattaa sakkokassaa on pelaajan kohdatessa vanha seuransa, jota vastaan on vielä tunnelatausta. Niin pelaaja voi motivoida itseään ja joukkuetta ja ennakkoon laittaa porkkanan numeroina seinälle. Voitolla oranssi kasvis muuttuu saatavaksi sakkokassaan.

Käytin aikaisemmin tavallinen –termiä listauksesta. Syy siihen on, (piilotettujen sivujen lisäksi?) että kauden lopussa tämä joukkue on paljon enemmän kokenut yhdessä ja samassa suhteessa tämä sakkolista on saanut väriä. Nyt on jo ensimmäinen paletti käsittelyssä kun hierontapöydältä epäillään kuuluneen alakierteinen kaasuvuoto. Ja koska kyseessä on joukkuelaji, niin yleensä kauden lopussa jos ei ole saanut yhtään sakkoa, saa sakkoa siitä, ettei ole saanut yhtään sakkoa.

Vaikka sakkokassoista liikkuu paljon villejä tarinoita, niistä kun vähennetään ajan tuomat muutokset ja matkan varrella lisätyt värikynät, niin kyseessähän on vain normaali hyvin toimiva tapa ylläpitää järjestystä ja kaikki hahmot samassa suunnassa ja samassa kanootissa. Sen verran hyvin kyllä tuntuu toimivan, että nyt kannattaa meikäläisen jälkikasvun varautua sakkoihin oman huoneensa osalta…

Marko Syrjälä 

02.10.2015 09:04

Jaa artikkeli: